Σήμερα, 14 Ιουνίου 2021, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδοσίας, η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας, θέλω να συγχαρώ όλους εκείνους που σώζουν ζωές, παρέχοντας τακτικά λίγο από τον χρόνο τους και λίγο από τον εαυτό τους, για να βοηθήσουν τους άλλους.

Η σύγχρονη επιστήμη και η σύγχρονη ιατρική έχουν προχωρήσει με τρόπους που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πριν από λίγες μόλις δεκαετίες. Ωστόσο, η επιτυχία πολλών από τις εξελιγμένες θεραπείες που θεωρούμε δεδομένες σήμερα εξακολουθεί να εξαρτάται από τις μεταγγίσεις αίματος.

Περίπου 25 εκατομμύρια μεταγγίσεις αίματος πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε όλη την ΕΕ, σε ένα ευρύ φάσμα σωτήριων ιατρικών διαδικασιών.

Το πλάσμα αίματος διαδραματίζει επίσης ζωτικό ρόλο, καθώς δωρίζονται 8 εκατομμύρια λίτρα για την αντιμετώπιση της ανοσολογικής ανεπάρκειας και τη δημιουργία σωτήριων φαρμάκων για παθήσεις όπως η αιμορροφιλία, μια σπάνια πάθηση που επηρεάζει την ικανότητα πήξης του αίματος. Φέτος, μάλιστα, η κοινότητα των δωρητών έχει αυξηθεί, καθώς πολλοί από εκείνους που έχουν ανακάμψει από τη νόσο COVID-19 έχουν γίνει οι ίδιοι δωρητές πλάσματος, διευκολύνοντας τις προσπάθειες σε ολόκληρη την ΕΕ, και σε ολόκληρο τον κόσμο, για τη διερεύνηση της πιθανής χρήσης πλάσματος αναρρωσάντων για να βοηθηθούν οι ασθενείς στην καταπολέμηση της νόσου.

Πάνω από 130.000 δωρεές πλάσματος ασθενών που έχουν αναρρώσει από τη νόσο COVID-19 έχουν καταχωριστεί σε πλατφόρμα της ΕΕ, ενώ με τη χρηματοδότηση του Μέσου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης λειτουργούν πλέον σε ολόκληρη την ΕΕ νέα ή διευρυμένα κέντρα συλλογής πλάσματος. Συνεπώς, ευχαριστώ θερμά εκείνους που συνεχίζουν να είναι δωρητές εδώ και πολλά χρόνια, καθώς και εκείνους που προσχώρησαν σε αυτή την ιδιαίτερη κοινότητα, η οποία προβαίνει αθόρυβα στις δικές της πράξεις αλληλεγγύης κάθε μέρα. Και τη συγκεκριμένη ημέρα, το μήνυμά μου παραμένει το ίδιο: γίνετε δωρητές, θα σώσετε ζωές.»

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter