Οι προτεραιότητες για το 2024

Τα σημαντικά επιτεύγματα και οι δράσεις του Hope For ChildrenCRC Policy Center (HFC) κατά το 2023, καθώς επίσης και οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί για το 2024 παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, στην παρουσία συνεργατών, υποστηρικτών και μελών της διοίκησης του ανθρωπιστικού Οργανισμού. Μέσα από στοχευμένες δράσεις και προγράμματα, η πολυπληθής ομάδα των 100 επαγγελματιών του Hope For Children, σε συνεργασία με κυβερνητικές υπηρεσίες, εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς και υποστηρικτές, στήριξε άμεσα με εξειδικευμένες υπηρεσίες, πέραν των 8,340 παιδιών στην Κύπρο, ενώ πολύ περισσότερα έλαβαν ενημέρωση στο πλαίσιο δράσεων ευαισθητοποίησης που υλοποιεί ο Οργανισμός.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο ιδρυτής του Hope For Children, κ. Joseph Borghese, o Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, κ. Γιάννης Νικολαΐδης, η Επίτροπος Νομοθεσίας κα. Λουΐζα Ζαννέτου, ο Επίτροπος του Πολίτη, κ. Παναγιώτης Παλατές, η Βουλεύτρια κα. Σάββια Ορφανίδου, ο Γενικός Διευθυντής της CYTA, κ. Αντρέας Νεοκλέους, ο Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων, κ. Κωνσταντίνος Κυπριανού, εκπρόσωποι από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, την Αστυνομία, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Εσωτερικών, τη Νομική Υπηρεσία, το Ανώτατο Δικαστήριο, Πανεπιστήμια, την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, το Γραφείο Επιτρόπου Δικαιωμάτων του Παιδιού, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, την UNHCR, πολιτικά κόμματα, ΔΟΜ, ΜΚΟ, και ιδιωτικές εταιρείες.

Με τη σημαντική παρουσία όλων αυτών των θεσμών και επαγγελματιών, η κα. Άντρια Νεοκλέους, Εκτελεστική Διευθύντρια του HFC κατά την έναρξη της παρουσίασης τόνισε πως η προστασία των παιδιών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη συνεργασία και την ενεργή δέσμευση όλων.

Κεντρικό ρόλο στην εκδήλωση είχαν φυσικά και τα ίδια τα παιδιά. Τρείς νεαροί πρεσβευτές του Οργανισμού μίλησαν για την εμπειρία τους με τη συνεργασία με το Hope For Children και τα όσα έχουν αποκομίσει από τη συμμετοχή τους στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Οργανισμού.

Τα στατιστικά δεδομένα και οι δράσεις που παρουσιάστηκαν εστίασαν στα παγκύπρια προγράμματα παιδικής προστασίας του οργανισμού: ​

 • Σπίτι του Παιδιού ​(ΣτΠ)
 • Δομές φιλοξενίας για Ασυνόδευτα Παιδιά ​
 • Εξειδικευμένες υπηρεσίες σε ανάδοχες οικογένειες​
 • Υπηρεσίες ψυχολογικής, Κοινωνικής, Νομικής στήριξης σε παιδιά και οικογένειες​
 • Κάλυψη ειδών πρώτης ανάγκης σε οικογένειες
 • Γραμμές Βοήθειας​
 • Δράσεις Εκπαίδευσης σε σχολεία παγκύπρια,

Και στις δράσεις έρευνας και χάραξης πολιτικής όπως:

 • Συμμετοχή HFC στο Συμβούλιο της Ευρώπης και συνεργασία με διεθνή δίκτυα και οργανισμούς, ​
 • Συμβολή σε ερευνητικές πρωτοβουλίες σε θέματα δικαιωμάτων του παιδιού. ​
 • Μελέτη νόμων και πολιτικών που σχετίζονται με τα παιδιά και άσκηση πίεσης για αλλαγή πολιτικών προς όφελος των παιδιών.

Για την επίτευξη των αποτελεσμάτων που παρουσιάστηκαν, σημαντικό ρόλο είχε η συνεργασία και χρηματοδότηση από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και η στήριξη του επιχειρηματικού τομέα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη διάκριση της Κύπρου από το Συμβούλιο της Ευρώπης, λαμβάνοντας το βραβείο Crystal Scales of Justice 2023, μετά από υποψηφιότητα που κατέθεσαν από κοινού το Hope For Children και η Σχολή Δικαστών Κύπρου. Το βραβείο απονεμήθηκε για το καινοτόμο εργαλείο «Πάμε Δικαστήριο» (KiCGame) που αφορά στην προετοιμασία παιδιών (ευάλωτοι μάρτυρες) ενόψει της συμμετοχής τους σε δικαστικές διαδικασίες. Το εργαλείο αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας του Hope For Children, του Πανεπιστημίου Sheffield Hallam του Η.Β. και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξασφάλιση φιλικής δικαιοσύνης προς τα παιδιά, τονίστηκε ακόμα ένα επίτευγμα: Οι δικαστικές διαδικασίες διεξάγονται μέσω τηλεδιάσκεψης και χωρίς τη φυσική παρουσία του παιδιού στους χώρους των Δικαστηρίων, αφού με χορηγία της CYTA, τη στήριξη του Συμβουλίου ΦΩΝΗ και των ΥΚΕ έχει εγκατασταθεί παγκύπρια εξοπλισμός τηλεδιάσκεψης στα Κακουργιοδικεία, στο ΣτΠ στη Λευκωσία αλλά και στα γραφεία που διατηρεί Οργανισμός και εξυπηρετούνται οι περιπτώσεις του ΣτΠ στις άλλες επαρχίες. Ο εν λόγω εξοπλισμός, επιτρέπει την απευθείας σύνδεση με τις αίθουσες Δικαστηρίων σε όλες τις Επαρχίες.

Τις παρουσιάσεις συντόνισαν ο Μάριος Νικολάου, Συντονιστής του Σπιτιού του Παιδιού, η Άννα Χαραλάμπους, Συντονίστρια Τμήματος Εκπαίδευσης & Ενημέρωσης, η Κατερίνα Μελισσάρη, Συντονίστρια Νομικού Τμήματος, η Μάριαν Αγγελίδου, Συντονίστρια Τμήματος Ψυχολογίας και η Άντρεα-Φωτεινή Χατζηκωνσταντίνου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Τομέα Έρευνας του HFC.

Κλείνοντας, έγινε αναφορά στους πολύτιμους διαχρονικούς χορηγούς του Οργανισμού και στις προτεραιότητες που τέθηκαν για το 2024 οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:

 • Επέκταση υπηρεσιών σε περιοχές εκτός αστικών κέντρων – ανακαίνιση και λειτουργία κτιρίου που παραχωρήθηκε στον οργανισμό από το συμβούλιο Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου.
 • Ανάπτυξη περισσότερων προγραμμάτων που να απευθύνονται στους κινδύνους και στη σωστή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά.
 • Σταθερή παρουσία σε συγκεκριμένα σχολεία υψηλού κινδύνου με στοχευμένες και εξειδικευμένες παρεμβάσεις.
 • Δράσεις πρόληψης σεξουαλικής βίας στον αθλητισμό.
 • Εκπαιδεύσεις γονέων και επαγγελματιών – Ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα έγκαιρου εντοπισμού βίας ενάντια στα παιδιά και άμεση ανταπόκριση.
 • Δράσεις προώθησης του θεσμού της αναδοχής με σκοπό τη προσέλκυση ενδιαφερόμενων – διοργάνωση διεθνούς συνέδριου για την αναδοχή.
 • Επέκταση συνεργασιών με ιδιωτικό τομέα για οικονομική στήριξη του Οργανισμού.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΗ Lidl προσέφερε €110.000 για ενίσχυση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου  
Επόμενο άρθροΤο TELETHON με τα «Φτερά της Ελπίδας» μας πάνε φέτος στο Ντουμπάι