Συνάντηση με τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη και την Διευθύντρια Τεχνικού Ελέγχου,  Στάλω Αριστείδου, είχε σήμερα αντιπροσωπεία του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), με επικεφαλής τον Πρόεδρό του, Κωνσταντίνο Κωνσταντή και παρόντες τον Α’ Αντιπρόεδρο Αντρέα Θεοδότου, τον Γενικό Γραμματέα Πλάτωνα Στυλιανού και το μέλος της ΔΕ Βαρνάβα Λάμπρου.

Οι μέθοδοι ανάθεσης και υλοποίησης των δημοσίων έργων ήταν το κύριο θέμα συζήτησης, με έμφαση στην ανάγκη για κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδιασμού από την πολιτεία για τον έγκαιρο και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό για την υλοποίησή τους.

Επίκεντρο της συζήτησης αποτέλεσε επίσης η αξιοποίηση του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Σύντομης Διάρκειας για την υλοποίηση δημόσιων έργων, με στόχο την αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος των πόλεων μας, την εξασφάλιση της ποιότητας στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των έργων, αλλά και τη διασφάλιση της διαφάνειας και συμμετοχικότητας.

Έμφαση δόθηκε στη συζήτηση με ποιους τρόπους ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός μπορεί να αξιοποιηθεί συνδυαστικά με τις διαθέσιμες μεθόδους υλοποίησης των έργων, ώστε να διασφαλίζεται το βέλτιστο αποτέλεσμα σε σχέση με την ποιότητα, το κόστος και τον χρόνο υλοποίησης των έργων. Σε κάθε περίπτωση το ΕΤΕΚ υπογράμμισε πως η πολιτεία οφείλει να αποτελεί το παράδειγμα για την υλοποίηση έργων στα οποία η ποιότητα και καινοτομία σε όλα επίπεδα να αποτελεί το κύριο ζητούμενο, αλλά και να προάγονται οι ίσες ευκαιρίες, η αξιοκρατία και να ενθαρρύνεται η συμμετοχή των νέων στις διαδικασίες υλοποίησής τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε επίσης το θέμα της αναβάθμισης της παροχής υπηρεσιών μηχανικής επιστήμης και του κύρους του μηχανικού μέσω της διασφάλισης ενός υγιούς και διαφανούς περιβάλλοντος προκήρυξης διαγωνισμών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις στρεβλώσεις που έχουν παρατηρηθεί στην εφαρμογή της Εγκυκλίου ΓΛ/ΑΑΔΣ 104 «Υπηρεσίες Συμβούλων Μελετητών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων» κατά την προκήρυξη έργων του δημοσίου με μελετητικά συμβόλαια να κατακυρώνονται σε προσφορές που αποκλίνουν κατά πολύ της εκτιμημένης αξίας της σύμβασης.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε και το θέμα της αξιοποίησής των Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΕΜΕΔ) μέσω της ενσωμάτωσης σχετικής ρήτρας στα κατασκευαστικά συμβόλαια έργων του δημοσίου, με στόχο την ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση διαφορών που προκύπτουν κατά την εκτέλεση των έργων. Ο Γενικός Ελεγκτής συμμερίζεται τις ανησυχίες του ΕΤΕΚ για το θέμα και υποστηρίζει τις ΕΜΕΔ και τη συμπερίληψη της Κριτικής Διαδικασίας στα συμβόλαια του δημοσίου με τρόπο που να ικανοποιεί το δημόσιο και την οικοδομική βιομηχανία.

Το Επιμελητήριο έθεσε επίσης το θέμα ενεργοποίησης της νομοθετικής πρόνοιας για το τέλος πολεοδομικής αναβάθμισης. Κοινή διαφάνηκε να είναι η αντίληψη ΕΤΕΚ-Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την ανάγκη μιας γενικής και όχι ειδικής πολιτικής για το θέμα, ως επίσης και η αδήριτη ανάγκη επιστροφής στην κοινωνία μέρους του οφέλους που δημιουργείται.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροNέα προσέγγιση από την Κομισιόν για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία
Επόμενο άρθροMichaela Moua – Η πρώτη συντονίστρια κατά του ρατσισμού της ΕΕ