Τριμηνιαία αύξηση των τιμών αγοράς και των ενοικίων για όλους τους τύπους ακινήτων

 

Η Ask WiRE, εταιρεία η οποία συνδυάζει την τεχνογνωσία στον τομέα των ακινήτων με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, δημοσίευσε τη νέα έκδοση του Δείκτη Τιμών πώλησης και ενοικίασης ακινήτων, Ask WiRE Index, για το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Ο Ask WiRE Index καλύπτει όλες τις επαρχίες και τους κύριους τύπους ακινήτων, με τιμές από το 4ο τρίμηνο του 2009.

Παγκύπρια, σε τριμηνιαία βάση, οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 2.9% για τα διαμερίσματα, 0.5% για τα σπίτια και 0.1% για τα γραφεία ενώ μειώθηκαν κατά 0.3% για τα εμπορικά ακίνητα και 0.2% για τις αποθήκες. Όσον αφορά τα εξοχικά διαμερίσματα και τις εξοχικές κατοικίες, οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 2.2% και 0.6%, αντίστοιχα. Σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6.3% για τα διαμερίσματα και 2.2% για τα εξοχικά διαμερίσματα ενώ μειώθηκαν κατά 0.8% για τις κατοικίες, 3.1% για τα εμπορικά ακίνητα, 5.6% για τις αποθήκες, 2.4% για τα γραφεία και 1.9% για τις εξοχικές κατοικίες. Η Λάρνακα ξεχωρίζει από τις επαρχίες, καθώς οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων συνέχισαν να αυξάνονται για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο (3.1% το δεύτερο τρίμηνο του 2022).

Σε τριμηνιαία βάση, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 6.6% για τα διαμερίσματα, 5% για τα σπίτια, 0.5% για τις αποθήκες, 1.6% για τα γραφεία και παρέμειναν σταθερές για τα εμπορικά ακίνητα. Όσον αφορά τα εξοχικά διαμερίσματα και τις εξοχικές κατοικίες, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 5.7% και 3.7%, αντίστοιχα. Σε ετήσια βάση, οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν κατά 10.9% για τα διαμερίσματα, 9.1% για τις κατοικίες, 8.0% για τα εξοχικά διαμερίσματα και 6.7% για τις εξοχικές κατοικίες. Αντίθετα, μειώθηκαν κατά 3.3% για τα εμπορικά ακίνητα, 3.4% για τις αποθήκες και 2.6% για τα γραφεία. Η Αμμόχωστος ξεχωρίζει από όλες τις επαρχίες, καθώς οι τιμές ενοικίασης των διαμερισμάτων παρουσίασαν σημαντική αύξηση μετά από ένα χρόνο σταθερότητας και αύξηση 3.4% το 4ο τρίμηνο του 2021 (αύξηση 7.9% το δεύτερο τρίμηνο του 2022).

Ο Παύλος Λοΐζου, Διευθύνων Σύμβουλος της Ask WiRE, σχολιάζοντας τα πιο πάνω δεδομένα δήλωσε ότι «η αύξηση του πληθυσμού λόγω μεταναστευτικών ροών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, η διάθεση δανεισμού για στεγαστικά δάνεια και η αυξημένη ζήτηση τα τελευταία δύο χρόνια, συνεχίζει να δίνει ώθηση στην αγορά, καθώς οι επενδυτές αναζητούν τρόπους για να δημιουργήσουν νέες πηγές εισοδήματος. Αντίθετα, το μεταβαλλόμενο τοπίο γύρω από την χρήση γραφείων και τη νέα δομή των κυπριακών τραπεζών (λιγότερο προσωπικό, λιγότερα υποκαταστήματα), καθώς και η μετάβαση σε ηλεκτρονικές αγορές και το εκτόπισμα των νέων εμπορικών κέντρων/προορισμών στη Λευκωσία και τη Λάρνακα, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά γραφείων και εμπορικών ακινήτων. Οι έντονοι οικονομικοί κραδασμοί που αντιμετωπίζουν τα εγχώρια νοικοκυριά επιβραδύνουν τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, ενώ η ζήτηση από το εξωτερικό αυξάνεται. Απέχουμε ακόμη πολύ από το να δούμε μια επιστροφή στη σταθερότητα, καθώς η παγκόσμια οικονομία και οι γεωπολιτικές ισορροπίες  αλλάζουν διαρκώς».

Για περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία ανά επαρχία επισκεφθείτε τον σύνδεσμο https://www.wire-fs.com/ask-wire-index/

Τριμηνιαία ποσοστιαία διαφοροποίηση τιμών παγκύπρια (β’ τρίμηνο 2022)

Είδος ακινήτου Τιμή Πώλησης Τιμή Ενοικίασης
Διαμερίσματα 2.9% 6.6%
Σπίτια 0.5% 5.0%
Εμπορικά -0.3% 0.0%
Αποθήκες -0.2% 0.5%
Γραφειακοί χώροι 0.1% 1.6%
Παραθεριστικά διαμερίσματα 2.2% 5.7%
Παραθεριστικά σπίτια 0.6% 3.7%

Ανάλυση: Ask WiRE

Ετήσια ποσοστιαία μεταβολή στις τιμές των ακινήτων (β’ τρίμηνο 2022)

Είδος ακινήτου Τιμή Πώλησης Τιμή Ενοικίασης
Διαμερίσματα 6.3% 10.9%
Σπίτια -0.8% 9.1%
Εμπορικά -3.1% -3.3%
Αποθήκες -5.6% -3.4%
Γραφειακοί χώροι -2.4% -2.6%
Παραθεριστικά διαμερίσματα 2.2% 8.0%
Παραθεριστικά σπίτια -1.9% 6.7%

Ανάλυση: Ask WiRE

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΕγκαίνια κέντρου πωλήσεων και διανομής KEO επαρχίας Λευκωσίας
Επόμενο άρθρο“Φλέγεται το Ιράν” – Γυναικεία επανάσταση για την Μαχσά Αμινί που έπεσε θύμα βίας