Η Ask Wire κατέγραψε τα ακίνητα που κινδυνεύουν από υπερχείλιση του ποταμού

 

Δεν είναι λίγες οι φορές τα τελευταία χρόνια που η υπερχείλιση του ποταμού Πεδιαίου έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα. Το κλείσιμο του γεφυριού στην οδό Αλεξανδρουπόλεως, κοντά στο Δημαρχείο Στροβόλου, θα μπορούσε να λεχθεί ότι έχει καταστεί θεσμός καθώς θεωρείται δεδομένο όποτε η μητέρα φύση φουσκώσει τα νερά του Πεδιαίου.

Δεδομένου ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα διεθνώς καταγράφονται πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση η Ask WiRE, εταιρεία η οποία συνδυάζει την τεχνογνωσία στον τομέα των ακινήτων με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, προχώρησε σε χαρτογράφηση των ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές κοντά στις όχθες του ποταμού Πεδιαίου.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν συνολικά 900 κτίρια στην περιοχή Χρυσελεούσα στον Στρόβολο, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεαστούν από μία υπερχείλιση του ποταμού. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 15 κτίρια τα οποία βρίσκονται ιδιαίτερα κοντά στις όχθες του ποταμού. Αυτά τα κτίρια, βρίσκονται σε σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε 20 χρόνια και υπάρχει ενδεχόμενο 5% να πλημμυρίσει τα επόμενα χρόνια. Πιο μακριά από τις όχθες του ποταμού, σε σημείο που πλημμυρίζει κάθε 100 χρόνια και με ενδεχόμενο 1% να πλημμυρίσει  τα επόμενα χρόνια, η εταιρεία εντόπισε 120 ακίνητα. Τέλος, στην ευρύτερη περιοχή του Πεδιαίου, η οποία πλημμυρίζει κάθε 500 χρόνια με πιθανότητα 0.2% να πλημμυρίσει τα επόμενα χρόνια, εντοπίστηκαν 770 ακίνητα.

«Καθώς τα καιρικά φαινόμενα θα εντείνονται τα επόμενα χρόνια, οι επιπτώσεις τους στον τομέα των ακινήτων θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από όλους τους εμπλεκόμενους. Είτε πρόκειται για ιδιώτες που θα αποκτήσουν κάποιο ακίνητο, είτε για κρατικές υπηρεσίες που θα προχωρήσουν σε νέα έργα δημοσίου συμφέροντος, είτε ακόμη και για ιδιωτικούς οργανισμούς όπως εταιρείες ανάπτυξης γης, ασφαλιστικές και τράπεζες. Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι πλέον είναι πιο πιθανοί και κατ’ επέκταση πιο σημαντικοί από ποτέ. Γι’ αυτό και όσοι εμπλέκονται επαγγελματικά ή μη με τον τομέα των ακινήτων θα πρέπει να έχουν πλήρη εικόνα των δεδομένων, που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν, ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι. Αφορά όλους καθώς πρέπει να λαμβάνεται υπόψη εάν πρόκειται να επενδύσουν, να δανείσουν να αναπτύξουν ή να αγοράσουν ακίνητα», σχολιάζει ο CEO της Ask Wire, Παύλος Λοΐζου.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΕλκυστικά πακέτα για χειμερινές αποδράσεις στο ξενοδοχείο Parklane στη Λεμεσό
Επόμενο άρθροΕνισχυμένο το επιμορφωτικό πρόγραμμα της Wargaming για το 2023