Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε στις 6 Ιουνίου 2022 δύο αποφάσεις σε Αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας, βάσει του Άρθρου 140 του Συντάγματος, ως προς το κατά πόσο δύο ψηφισθέντες από τη Βουλή νόμοι ευρίσκονται σε αντίθεση ή είναι ασύμφωνοι προς συγκεκριμένη διάταξη του Συντάγματος.

Η υπ’ αριθμόν 8/21 Αναφορά αφορούσε ζητηθείσα γνωμάτευση περί της συνταγματικότητας του Νόμου με τίτλο «Ο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) (Αρ. 6) Νόμος του 2021, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 23 Απριλίου 2021, κατόπιν υποβολής σχετικής πρότασης νόμου από τους βουλευτές κ. Γιώργο Λιλλήκα εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών, Κωστή Ευσταθίου εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Γιώργο Περδίκη εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και Μιχάλη Γιωργάλλα εκ μέρους της Αλληλεγγύης.  Σκοπός της εν λόγω πρότασης νόμου ήταν η διερεύνηση του όρου «μισθωτός» για σκοπούς κοινωνικής ασφάλισης, ώστε κατά τρόπο ρητό να περιλαμβάνεται και η απασχόληση δυνάμει σύμβασης αγοράς υπηρεσιών ή οποιασδήποτε άλλης σχετικής σύμβασης, ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού τέτοιας σύμβασης, εφόσον αυτή χαρακτηρίζεται από σχέση εργοδότη-εργοδοτουμένου, προκειμένου οι εργαζόμενοι να έχουν όλα τα δικαιώματα και ωφελήματα, μεταξύ των οποίων και την καταβολή των κοινωνικών τους ασφαλίσεων ως μισθωτών και όχι ως αυτοεργοδοτουμένων.

Η υπ’ αριθμόν 10/21 Αναφορά αφορούσε σε ζητηθείσα γνωμάτευση περί της συνταγματικότητας του Νόμου με τίτλο «Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 8 Ιουλίου 2021, κατόπιν υποβολής σχετικής πρότασης νόμου από τους βουλευτές κ. Στέφανο Στεφάνου, Άριστο Δαμιανού και Χρίστο Χριστοφίδη εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Χρύση Παντελίδη εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, Αλέκο Τρυφωνίδη εκ μέρους της Δημοκρατικής Παράταξης και Σταύρο Παπαδούρη εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.  Σκοπός της εν λόγω πρότασης νόμου ήταν η αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2021, λόγω των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων που είχε επιφέρει η έξαρση της πανδημίας COVID-19.

Βάσει των εκδοθεισών αποφάσεων, οι δύο ψηφισθέντες Νόμοι δεν αντιβαίνουν στα Άρθρα του Συντάγματος στα οποία είχε γίνει επίκληση περί αντισυνταγματικότητας.  Επιπροσθέτως, κρίθηκε ότι ο πρώτος υπό αναφορά Νόμος δεν είναι αντίθετος ή ασύμφωνος προς συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία και συνεπώς και οι δύο Νόμοι θα εκδοθούν διά δημοσιεύσεώς τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροNausicaa, St. Elias, Althea και Althea Kalamies για αξέχαστες διακοπές στον Πρωταρά (ΦΩΤΟΣ)
Επόμενο άρθροΜαρίνα Αγίας Νάπας… Η τέλεια απόδραση για το τριήμερο (ΦΩΤΟΣ)