Με αφορμή περιστατικό διάθεσης, στο πλαίσιο εκδήλωσης γάμου, ζωντανών χελωνών αντί για μπομπονιέρες, διευκρινίζεται στο κοινό πως η διάθεση ζώων ως δώρων σε εκδηλώσεις όπως, πανηγύρια, γάμους, βαφτίσεις, χοροεσπερίδες, Χριστούγεννα ή Πάσχα, απαγορεύεται, με βάση τους περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων (Κατοχή και Πώληση Ζώων) Κανονισμούς του 2021 που διέπουν την πώληση και κατοχή ζώων συντροφιάς.

Ως εκ τούτου, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες τονίζουν, τόσο  στους διοργανωτές αυτού του είδους εκδηλώσεων όσο και στο κοινό, να μην προσφέρουν και να μην αποδέχονται ζώα ως δώρα,  καθώς, πέραν του ότι απαγορεύεται με βάση την νομοθεσία, η δράση αυτή είναι αντιδεοντολογική, αφού αντιμετωπίζει τα ζώα ως αντικείμενα και όχι ως ζωντανούς οργανισμούς που βιώνουν ταλαιπωρία και πόνο.

Να σημειωθεί ότι αρχές της βδομάδας το Κόμμα για τα Ζώα κατήγγειλε ότι σε εκδήλωση γάμου, αντί για μπομπονιέρες δόθηκαν σε καλεσμένους ζωντανές χελώνες.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Κόμματος:

«Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου ενημέρωση τους πολίτες αρκετές φορές ότι είναι παράνομη η πράξη της διάθεση ζωντανών (ή νεκρών ζώων) ως δώρα σε εκδηλώσεις όπως γάμους, χοροεσπερίδες, Χριστούγεννα η Πάσχα.

Φαίνεται ότι το ‘χωρκατιλίκκη’ συνεχίζεται και πάλι είχαμε περίπτωση διάθεση ζωντανών χελώνων (αντι για μπομπονιέρες) σε εκδήλωση γάμου. Που υπάρχει η λογική? Που και τη λείπει από την νοημοσύνη των ανθρώπων όταν γνωρίζουν (λέμε εμείς τώρα) ότι αυτά τα ζωάκια και τα οποιαδήποτε ζωάκια δεν είναι ούτε για δώρα, ούτε μια χρήσης, ούτε αντικείμενα, ούτε έπιπλα, αλλά είναι ζωντανοί οργανισμοί που νιώθουν και τον πόνο, την ζέστη, το κρύο, την έλλειψη τροφής και νερού και την ελευθερία τους. Ας τα αφήσουμε το ζωικό βασίλειο μακριά από τις δικές μας εκδηλώσεις και αππώματα και ας τα αφήσουμε να ζήσουν όπως πρέπει και τους αξίζει.

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου δεν είναι εκτελεστική εξουσία και καλεί τις αρμόδιες αρχές (Κτηνιατρικές υπηρεσίες) να κάμουν την δουλειά τους. Και το λέμε αυτό ότι μπορεί να έχουνε πετύχει αρκετά που δεν είναι αρκετά γιατί όταν καταγγέλλαμε τέτοιες περιπτώσεις από το 2018 (δείτε επισυναπτόμενες φωτογραφίες του κόμματος μας)και ακόμα τα μηνύματα δεν έφτασαν φαίνεται στους πολίτες τότε σίγουρα χρειάζονται αυστηρότερα και πιο δραστικά μέτρα η περισσότερη διαφώτιση από τις αρμόδιες αρχές και να καταστήσουν ξεκάθαρα τις ευθύνες έναντι του νόμου περί ευημερίας και προστασίας των ζώων 46(I)1994 και να σταματήσουν εδώ και τώρα τα δωράκια όπως ψαράκια, χελωνίτσες, κατσίκια, προβατάκια, κοτοπουλάκια και γενικά όλα τα ζωντανά που έχουν δικαίωμα (όπως και εμείς ) στην ζωή.»

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθρο 28χρονος σκοτώθηκε προσπαθώντας να καταρρίψει ρεκόρ με μηχανή
Επόμενο άρθροΕπέστρεψε από τα Κατεχόμενα επιτύμβια πλάκα του 14ου αιώνα μ.Χ.