Το περιφερειακό σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Κυπριακής Κυβέρνησης, παρουσιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής COP27, που πραγματοποιήθηκε στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, στις 8 Νοεμβρίου.

Στην ειδική αυτή Σύνοδο, της οποίας προήδρευσαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι, υπεγράφη σχετική πολιτική διακήρυξη, για την  έναρξη υλοποίησης της Πρωτοβουλίας, σε μια περιοχή η οποία είναι από τις πιο ευάλωτες ανά το παγκόσμιο στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιστημονικό έργο, το οποίο αποτέλεσε το υπόβαθρο για τον σχεδιασμό των δράσεων και προτάσεων χάραξης πολιτικής στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας, συντονίζει το Ινστιτούτο Κύπρου.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνόδευσε στο Σαρμ ελ Σέιχ και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου και Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Κλιματική Αλλαγή, καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον ιδιαίτερα σημαντικό και ρυθμιστικό του ρόλο του ΙΚυ, στις παγκόσμιες προσπάθειες για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, η οποία έχει εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα του πλανήτη.

Στο περιθώριο της COP27 ο Επικεφαλής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΙΚυ και Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για την Πράσινη Οικονομία και Καινοτομία στην Ανατολική Μεσόγειο και Μ. Ανατολή Fabio Montagnino, παρουσίασε την Κυπριακή Πρωτοβουλία στη Σύνοδο Techne της Αλεξάνδρειας, με τίτλο «Καινοτομία πέρα ​​από τα σύνορα». Παράλληλα ο Fabio Montagnino έλαβε μέρος σε συζήτηση με τίτλο «Μια οικονομία με οφέλη για τη φύση, το κλίμα και τη βιοποικιλότητα», καθώς και σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ημέρας Επιστήμης, με τίτλο «Επανασχεδιασμός στρατηγικών σε έναν κόσμο που αλλάζει».

Πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Σαρμ ελ Σέιχ, το Ινστιτούτο Κύπρου συμμετείχε στις 4-5 Νοεμβρίου, στο Συνέδριο The Red Sea Ecosphere Conference στην Άκαμπα της Ιορδανίας. Στη διάρκεια του Συνεδρίου, το οποίο επικεντρώθηκε στο σημαντικό ρόλο των ερευνητικών κέντρων της περιοχής για την  προστασία του περιβάλλοντος, παρουσιάστηκαν νέες στρατηγικές, καθώς επίσης βέλτιστες πρακτικές, καινοτόμες ιδέες και λύσεις για θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Συγκεκριμένα,  σε παρουσίαση του ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας εστίασε στην ανάγκη εφαρμογής του περιφερειακού σχεδίου δράσης, το οποίο ετοιμάστηκε στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας των χωρών της ΑΜΜΑ για την Κλιματική Αλλαγή, κάνοντας ειδική αναφορά στη ανάγκη για αύξηση της χρηματοδότησης για την έρευνα για την κλιματική αλλαγή, καθώς και στη βελτιστοποίηση της χρήσης της τεχνολογίας για τις ανάγκες αντιμετώπισης των επιπτώσεων της.

 

 

Επιπλέον, στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν από τον Καθηγητή Jos Lelieveld,  Διευθυντή του Ινστιτούτου Χημείας Max Planck της Γερμανίας και Καθηγητή του Ινστιτούτου Κύπρου, τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης του Ινστιτούτου Κύπρου, η οποία αναγνωρίζει την περιοχή μας ως ένα από τα παγκόσμια επίκεντρα (“hotspot”) κλιματικής αλλαγής, προειδοποιώντας μάλιστα για αύξηση της θερμοκρασίας, κατά 5 βαθμούς κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ανθρωπότητα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αναφορά στα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας έκανε πρόσφατα και ο διεθνούς φήμης καθηγητής Νόαμ Τσόμσκι. Ο καθηγητής Τσόμσκι υπέδειξε μεταξύ άλλων,  πως δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όπου η δραματική αύξηση της θερμοκρασίας κατά 5 βαθμούς μέχρι τα τέλη του αιώνα, θα μειώσει δραματικά τα επίπεδα επιβίωσης.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου μαζί με τον αναπληρωτή καθηγητή του ΙΚυ Sorin Hermon, έλαβαν μέρος στο Συνέδριο των Δελφών, με τίτλο «Το μέλλον της Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε δύσκολους καιρούς», που πραγματοποιήθηκε στις 16-18 Νοεμβρίου. Στο Συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την UNESCO, παρουσιάστηκαν οι παράγοντες που επηρεάζουν τα πολιτιστικά και φυσικά μνημεία παγκοσμίως, καθώς και τρόποι μετριασμού των επιπτώσεων τους.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΕΡΕΥΝΑ: Η ναυτιλία ανάμεσα στους τομείς με μέγιστη συνεισφορά στην κυπριακή οικονομία
Επόμενο άρθροΠού σταματά το αστείο και πού ξεκινά η διαδικτυακή βία; – Μεγάλο το πρόβλημα και στην Κύπρο