Μεγάλης σημασίας η πρόληψη σε εγκύους και νεογνά, η ΔΩΡΕΑΝ παροχή των ανιχνευτικών προγραμμάτων του Κέντρου
Με τον απολογισμό του 2020 και των πεπραγμένων του πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής “Αμερίκος Αργυρίου” την Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021. Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου, Δρ. Αργύρης Αργυρίου παρουσίασε στα Μέλη του Κέντρου όλες τις δράσεις που έγιναν κατά τον τελευταίο χρόνο μαζί με όλες τις προκλήσεις που αντιμετώπισε λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης που πέρασε η χώρα.
Συγκεκριμένα, το Κέντρο ανταποκρίθηκε άμεσα και λειτούργησε με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις που απαιτούνται για την προστασία των νεογνών κατά την επίσκεψη τους στα εξεταστικά κέντρα που διαθέτει σε όλες τις επαρχίες. Παράλληλα, συνέχισε να καταγράφει τα αποτελέσματα του εργαστηρίου του και να αξιολογεί τους διάφορους δείκτες (όπως ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού, ποσοστό ευαισθησίας, διαγνωστική ευκρίνεια κλπ), να διενεργεί εσωτερικό ποιοτικό έλεγχο και να συμμετέχει σε εξωτερικούς ποιοτικούς ελέγχους, να καταγράφει τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης και να προχωρεί σε διορθωτικές και προληπτικές ενέργειες.
Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο η πορεία που κατέγραψαν τα Ανιχνευτικά του Προγράμματα, τα οποία έχουν ως εξής:
- Το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών εξέτασε κατά το 2020, 10.174 νεογνά, διενεργώντας 22 περίπου χιλιάδες βιοχημικές εξετάσεις. Το πρόγραμμα κάλυψε από την έναρξη του το 1989 και μέχρι το τέλος του 2020 συνολικά περισσότερες από 291 χιλιάδες νεογνά. Η συχνότητα 1:2000 γεννήσεις του μεταβολικού αυτού νοσήματος με τις σοβαρές επιπτώσεις, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη μεγάλη σημασία που έχει το πρόγραμμα στη δημόσια υγεία. Χάριν και στη στενή συνεργασία όλων των παιδιάτρων, το πρόγραμμα κάλυψε το 99.9% του νεογνικού πληθυσμού.
- Στα πλαίσια του Προγράμματος Προγεννητικού Ελέγχου, το βιοχημικό εργαστήριο του Κέντρου εξέτασε κατά το 2020, 9.442 έγκυες, διενεργώντας 22 χιλιάδες περίπου βιοχημικές εξετάσεις. Από το 1991 μέχρι το 2020 εξετάστηκαν συνολικά 246 χιλιάδες έγκυες. Η συχνότητα του συνδρόμου Down (της πιο συχνής χρωμοσωμιακής ανωμαλίας) υπολογίζεται σε 1:750 γεννήσεις.
- Στα πλαίσια του Ανιχνευτικού Προγράμματος Ακοής Νεογνών προσφέρθηκε το 2020 ανίχνευση της ακοής σε 9.027 νεογνά, ενώ σε 205 από αυτά προσφέρθηκε επαναληπτική εξέταση, σε 84 εξέταση αυτόματων προκλητών δυναμικών του εγκεφαλικού στελέχους και σε 46 λεπτομερής ακουολογική διερεύνηση. Από το 2004, αρχή του προγράμματος και μέχρι το 2020 εξετάστηκαν περισσότερα από 122 χιλιάδες νεογνά. Από το 2008 (έτος από το οποίο το ΚΠΠ άρχισε να προσφέρει λεπτομερή ακουολογική διερεύνηση) μέχρι το τέλος του 2020, εντοπίστηκαν 128 περιπτώσεις μόνιμης νευρο/αισθητήριας βαρηκοϊας.
Επίσης κατά το 2020, το Κέντρο υπέγραψε συμβόλαιο με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. και την Κυπριακή Δημοκρατία για σχέδιο ψηφιακής αναβάθμισης στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη” 2014-2020. Κατά τον ίδιο χρόνο προχώρησε σε ανακαίνιση των κεντρικών του γραφείων στη Λεμεσό χάριν στην ευγενική στήριξη της εταιρείας Remedica, ενώ προχώρησε και σε μελέτη για την εξοικονόμηση ενέργειας και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.
Από το Νοέμβριο του 2020, το Κέντρο σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φίλων του Κέντρου, καθιερώνει τον μήνα Νοέμβριο ως τον Μήνα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τη σημασία της Προληπτικής Παιδιατρικής, θεσμό τον οποίο θα εξελίξει και θα προωθήσει ακόμα περισσότερο.
Τέλος, το Κέντρο συνεχίζει τη συνεργασία του με το Υπουργείο Υγείας για την παροχή κρατικής ενίσχυσης και την ΟΠΑΠ για την οικονομική προσφορά της, καθώς και την συνεργασία του με άλλους ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις, οι οποίοι προσέφεραν σημαντικές δωρεές για την εύρυθμη λειτουργία των προγραμμάτων του Κέντρου. Η συνεργασία όλων των παιδιάτρων και γυναικολόγων είναι δεδομένη και ο Πρόεδρος κλείνοντας την παρουσίαση του διαβεβαίωσε ότι το Κέντρο θα συνεχίσει με την ίδια προσήλωση να προσφέρει ψηλής ποιότητας υπηρεσίες και θα συνεχίσει να παρέχει με κάθε δυνατό τρόπο τις υπηρεσίες του προς την κοινωνία της Κύπρου.
Η Γενική Συνέλευση που ήταν και εκλογική, εξέλεξε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο με θητεία για τα επόμενα 3 χρόνια, το οποίο καταρτίστηκε σε σώμα ως εξής:
Δρ Αργύρης Αργυρίου Πρόεδρος
Άργης Μάρκαρης Αντιπρόεδρος
Αλέκος Ορουντιώτης Γραμματέας
Λοϊζος Σωτηρίου Ταμίας
Δρ Ανδρέας Καζαντζής Μέλος
Δρ Μάριος Λιασίδης Μέλος
Δρ Νίκος Χριστοφόρου Μέλος
Γιώργος Λάμπρου Μέλος
Κάκια Γιάλλουρου Μέλος
Στο Συμβούλιο συμμετέχουν ως ex officio μέλη και οι Πρόεδροι της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου και της Παγκύπριας Γυναικολογικής & Μαιευτικής Εταιρείας.