Στη σημαντική αναβάθμιση και επέκταση του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ προχωρά ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), υλοποιώντας τις εξαγγελλίες του, που έχουν ως στόχο την αναβάθμιση  των υπηρεσιών που προσφέρονται στο μοναδικό τριτοβάθμιο νοσοκομείο της χώρας για την μητέρα και το παιδί.

Στο πλαίσιο αυτό ο Οργανισμός έχει προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μελέτη, την κατασκευή και την δωδεκαετή συντήρηση του έργου που περιλαμβάνει ανακαινίσεις, επεκτάσεις και αναβαθμίσεις του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Πιο συγκεκριμένα, η αναβάθμιση θα περιλαμβάνει την κατασκευή νέου κτηρίου που θα είναι τοποθετημένο στη νότια πλευρά του υφιστάμενου νοσοκομείου και θα αποτελείται από υπόγειο χώρο, ισόγειο, 1ο όροφο και 2ο όροφο. Στον υπόγειο χώρο του κτηρίου θα δημιουργηθούν 36 χώροι στάθμευσης και 6 χώροι στάθμευσης για ΑΜΕΑ.

Στο ισόγειο θα δημιουργηθεί εξειδικευμένο τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών για Παιδιά (ΤΑΕΠ Παίδων) , ενισχύοντας σημαντικά την φροντίδα που λαμβάνουν τα παιδιά. Στο Τμήμα, συνολικού εμβαδού 1571 m², θα υπάρχουν 10 εξεταστικές κλίνες, δωμάτιο ανάνηψης με δύο κρεβάτια, σηπτικό χειρουργείο, θάλαμος απομόνωσης και δωμάτιο γύψου. παιδότοπος και άλλοι υποστηρικτικοί χώροι. Στο κτήριο θα υπάρχουν εσωτερικοί ανελκυστήρες για την σύνδεση του χώρου του ΤΑΕΠ Παίδων με όλα τα Τμήματα του Νέου Κτιρίου. Επίσης, σε κάθε νέο όροφο θα υπάρχει γέφυρα σύνδεσης με το υφιστάμενο κτίριο.

Στον 1ο όροφο του Νοσοκομείου θα στεγαστούν το Παιδονευρολογικό Τμήμα και το Τμήμα Σπάνιων νοσημάτων συνολικού εμβαδού 1660 m². Στον 2ο όροφο θα στεγαστούν το Τμήμα Εγκαυμάτων και το Χειρουργικό συνολικού εμβαδού 900 m². Με τις αναβαθμίσεις θα ανακαινιστούν ολιστικά τα Τμήματα Γυναικολογικής-Μαιευτικής καθώς και το Παιδοχειρουργικό Τμήμα που βρίσκεται στον ίδιο όροφο. Οι ανακαινίσεις θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τη δημιουργία μονόκλινων δωμάτιων νοσηλείας.

Η συνολική εκτιμώμενη αξία του έργου ανέρχεται στα €28.340.000 + ΦΠΑ και μέρος του Έργου χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου για το ποσό των €19.370.440 , €2.332.000  και  €1.723.560 αντίστοιχα (συνολικό ποσό χρηματοδότησης €23.426.000)  μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Το Νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ» αποτελεί το μοναδικό εξειδικευμένο νοσοκομείο που καλύπτει τις ανάγκες της μητέρας και του παιδιού στην Κύπρο και λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για δύσκολα και περίπλοκα περιστατικά. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα (https://shso.org.cy/hospital/nosokomeio-archiepiskopou-makareiou-iii/) του Νοσοκομείου ή επικοινωνήστε με το 22405000.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΠτΔ: Aνάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων προς όφελος του συνόλου
Επόμενο άρθροΠΑΣΥΚΑΦ: H βοήθεια σας “Σημαίνει πολλά”