Με τίτλο Transparency/Διαφάνεια, διεξάγεται φέτος το 4ο Cyprus Forum από τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό Oxygono σε συνεργασία με το Delphi Economic Forum, σήμερα 29 και αύριο 30 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία. Το 4o Cyprus Forum για άλλη μια χρονιά, τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

 

Περισσότεροι από 200 ομιλητές, προσωπικότητες της πολιτικής, της οικονομίας και του ακαδημαϊκού χώρου, από Κύπρο και εξωτερικό, πλαισιώνουν τις συζητήσεις του 4ου Cyprus Forum, στο οποίο θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, εκτός των συζητήσεων περί εξωτερικής πολιτικής, οικονομίας, ισότητας, εκπαίδευσης κλπ, στο κράτος δικαίου, τη βελτίωση της Δημοκρατίας και των θεσμών, την πάταξη της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα, τη συμμετοχικότητα και την ενίσχυση της ανάγκης των πολιτών να γνωρίζουν τι συμβαίνει στη διαδικασία παραγωγής πολιτικής.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο της τρίωρης τελετής έναρξης στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, ανέφερε: «Αποτελεί γεγονός ότι το Cyprus Forum έχει καταφέρει, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να εδραιωθεί, δικαίως θεωρώ, ως ένας σημαντικότατος θεσμός και μια πρωτοβουλία που προσθέτει γόνιμα και ουσιαστικά στο δημόσιο διάλογο στη χώρα μας. Το Forum πέτυχε να φέρει μαζί στον ίδιο χώρο, στο ίδιο τραπέζι, αξιόλογες προσωπικότητες με διαφορετικές αφετηρίες, εμπειρίες και διαδρομές, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά στον πλουραλισμό και στην ανταλλαγή απόψεων, σε μια πλειάδα θεμάτων. Ιδιαίτερα, μέσα από τις συζητήσεις που γίνονται, προκύπτει η ανάγκη προώθησης εκείνων των μεταρρυθμίσεων προς όφελος του συνόλου, όπως επίσης η ανάγκη χάραξης σύγχρονων πολιτικών για αξιοποίησή τους από την εκτελεστική εξουσία και τα κέντρα λήψης αποφάσεων».

Κατά την έναρξη του Cyprus Forum, η Αντιπρόεδρος Αξιών και Διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Βιέρα Γιούροβα, τόνισε πως «Η θεμελιώδης αξία της ΕΕ είναι το κράτος δικαίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την προστασία της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η Κύπρος καλείται να ολοκληρώσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, του συστήματος ελέγχων και ισορροπιών. Η Κύπρος επαινείται για τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, προβάλλοντας πολιτική δέσμευσης στο κράτος δικαίου. Η αρχή ενθαρρύνεται να καταστεί πλήρως λειτουργική και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δημοσίων υπαλλήλων και του πληθυσμού.

Ο Δρ. Νικόλας Κυριακίδης, Ιδρυτής και Εκτελεστικός Προέδρος Cyprus Forum, στον χαιρετισμό του εξέφρασε τη χαρά του που το Cyprus Forum προχωρά στην 4η του χρονιά. «Με πάνω από 200 ομιλητές από την Κύπρο και το εξωτερικό και δεκάδες οργανισμούς ως συνεργάτες γνώσεις, έχουμε ενδιαφέρουσες συζητήσεις, τα συμπεράσματα των οποίων ευχόμαστε να αποδειχτούν χρήσιμα στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά και να συνδέσουν την Κύπρο πιο πολύ με κέντρα παραγωγής πολιτικής του εξωτερικού».

Στο διήμερο της διοργάνωσης του 4ου Cyprus Forum, θα ακολουθήσουν 60 ώρες συζητήσεων σε τέσσερις παράλληλες σκηνές συνεδριακών χώρων στο κέντρο της Λευκωσίας, στα πρότυπα διεθνών διοργανώσεων συνεδρίων παραγωγής πολιτικής. Φιλόδοξος στόχος της νέας μορφής που λαμβάνει το Cyprus Forum, είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος συζητήσεων και διάδρασης μεταξύ ομιλητών και συμμετεχόντων.

Επιπλέον, το 4ο Cyprus Forum, ενισχύει τις συνεργασίες με επιστημονικούς εταίρους (knowledge partners) τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, όπως για παράδειγμα την Παγκόσμια Τράπεζα, το Bruegel, το LSE Hellenic Observatory, το ELIAMEP, το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας, το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων κ.ά., που συνδράμουν στο περιεχόμενο των συζητήσεων και την επιλογή των ομιλητών.

Πρόσθετα, στη φετινή διοργάνωση θα είναι ενισχυμένη και η παρουσία Τουρκοκύπριων ομιλητών.

Το φετινό πρόγραμμα μπορείς να το βρεις εδώ: https://2023.cyprusforum.cy/programme/

Live μετάδοση και τις 2 μέρες σε όλα τα venues εδώ: https://2023.cyprusforum.cy/live-streaming/

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΣουηδία: Βγάζει στρατό στους δρόμους απέναντι στις συμμορίες μεταναστών
Επόμενο άρθροΤο Μακάριο Νοσοκομείο αναβαθμίζεται και επεκτείνεται