Η κατανόηση των λεπτών διαφορών ανάμεσα στο φαγητό που τρώμε και τον τρόπο που το τρώμε επηρεάζει τα τελικά αποτελέσματα που έχει στο σώμα μας. Ο πρώην DJ και νυν εστιάτορας Gurmeet Arora, εξηγεί πώς το προσεκτικό φαγητό δεν είναι απλώς μια φιλοσοφία – είναι μια πρακτική που μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές ώστε να έχουμε μια καλύτερη ζωή

Οι περισσότεροι από εμάς συχνά δεν θυμόμαστε όλα όσα έχουμε φάει στο τελευταίο μας γεύμα. Και όχι μόνο αυτό αλλά και την ώρα που τρώμε ένα γεύμα, τις περισσότερες φορές, δεν απολαμβάνουμε την πλήρη διαδικασία κατανάλωσής του. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, μια διεθνή κοινοπραξία, ο μέσος Ινδός ξοδεύει μόνο μία ώρα και 27 λεπτά την ημέρα για φαγητό, ενώ χώρες όπως η Γαλλία ξοδεύουν κατά μέσο όρο περισσότερες από 2 ώρες σε γεύματα την ημέρα, αποδεικνύοντας ότι οι Ινδοί βιάζονται με το φαγητό τους. Οι περισσότεροι από εμάς ενώ τρώμε ταυτόχρονα εργαζόμαστε, οδηγούμε, διαβάζουμε, παρακολουθούμε τηλεόραση ή ασχολούμαστε με μια ηλεκτρονική συσκευή με συνέπεια να μην έχουμε πλήρη επίγνωση του τι καταναλώνουμε. Αυτό το απερίσκεπτο φαγητό – η έλλειψη επίγνωσης της τροφής που καταναλώνουμε – επιβραδύνει τον μεταβολισμό του σώματος, αυξάνει την παχυσαρκία και οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τι είναι το ενσυνείδητο φαγητό

Η προσεκτική, ενσυνείδητη διατροφή μπορεί να περιγραφεί ως η διατήρηση μιας στιγμιαίας επίγνωσης του φαγητού που καταναλώνεται. Ο τρόπος που μεταχειριζόμαστε το φαγητό μας καθορίζει το πως αυτό θα μας επηρεάσει. Ενώ οι ιδανικές ενσυνείδητες διατροφικές επιλογές επικεντρώνονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τους σπόρους, τους ξηρούς καρπούς και τα φυτικά έλαια, μπορεί κανείς να προσέχει και στην κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών. Δίνοντας αληθινή προσοχή στο φαγητό που καταναλώνετε και στο πως αυτό επηρεάζει το σώμα, μπορεί να μειώσει την επιθυμία για ανθυγιεινά τρόφιμα.

Πως βοηθάει

Ο τρόπος ζωής και το φαγητό μας είναι πολύ στενά συνδεδεμένα. Πρώτα πρέπει να αλλάξουν οι καθημερινές μας ρουτίνες πριν κάνουμε οποιεσδήποτε διατροφικές αλλαγές. Το τι ξοδεύουμε και τι προσλαμβάνουμε πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν κάνουμε μια αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες. Μια πτυχή που έχει αλλάξει προς το καλύτερο είναι η μετάβαση σε πιο υγιεινά μαγειρικά λάδια για να περιορίσουμε τα trans-λιπαρά που προσλαμβάνουμε (τα οποία είναι πιο δύσκολο να αφομοιωθούν). Σε όλο και περισσότερες κουζίνες, το μαγείρεμα γίνεται πλέον με χρήση ελαφρύτερων ελαίων όπως το ελαιόλαδο και η κανόλα.

Οι ειδικοί λένε ότι η προσεκτική διατροφή όχι μόνο μπορεί να βελτιώσει τη σωματική ευεξία και να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας. Όσον αφορά το παραδοσιακό φαγητό και τις προγονικές πρακτικές, «τρώμε από το πιάτο» και όχι «για τη ζυγαριά». Μια απλή εξήγηση αυτής της έννοιας είναι ότι το πιάτο του φαγητού μας, ακόμη και όταν μπορεί να περιέχει εντελώς διαφορετικά παρασκευάσματα, ετοιμαζόταν πάντα έχοντας κατά νου την ισορροπία.

Ο συνδυασμός των πιάτων σε ένα παραδοσιακό ινδικό thali (ΣτΜ πιατέλα που περιέχει όλα τα ορεκτικά, κυρίως πιάτα και συνοδευτικά ενός γεύματος)  μπορεί να διαφέρει σε από περιοχή σε περιοχή, αλλά η ισορροπία παραμένει άθικτη. Οι γεύσεις μας είναι ευρέως διαδεδομένες, το ίδιο και η ισορροπημένη διατροφή μας. Αυτή η ιδέα έχει πλέον περάσει και στις σύγχρονες κουζίνες. Η ιδέα να παρακολουθούμε το πιάτο και όχι τη ζυγαριά βασίζεται στην κατανόηση του τι απαιτεί το σώμα μας. Η προσεκτική διατροφή βοηθάει στο να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων. Μόνο αν κάποιος έχει επίγνωση των συστατικών που χρησιμοποιούνται, της ποσότητας και της ώρας του γεύματος, θα καταλάβει γιατί παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα κατά την κατανάλωση.

Πως να το εφαρμόσετε

Η ενσυνειδητότητα χρειάζεται χρόνο για να εδραιωθεί ως καθημερινή ρουτίνα. Όμως πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι τρώγοντας με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και για λίγα μόνο γεύματα την εβδομάδα, μπορείτε να συντονιστείτε περισσότερο με το σώμα σας. Προσέχοντας έστω και ένα γεύμα την ημέρα, μπορείτε να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες προς το καλύτερο και να απολαύσετε τη βελτιωμένη ψυχική και σωματική ευεξία που συνοδεύει μια πιο υγιεινή διατροφή. Αλλά η επίγνωση αφορά επίσης το μεγαλύτερο καλό της ανθρωπότητας. Στη σημερινή εποχή, καθώς απολαμβάνουμε την πολυτέλεια του άφθονου φαγητού, η σπατάλη έχει γίνει αναπόφευκτη.

Από την καλλιέργεια μεγάλης κλίμακας, μέχρι τη σπατάλη ενέργειας για τη μεταφορά ειδών διατροφής σε μεγαλύτερες αποστάσεις και την αποθήκευση τους για εκτενείς χρονικές περιόδους, έως τις τεράστιες μερίδες, τα τρόφιμα σπαταλούνται παντού γύρω μας. Η ενσυνειδητότητα του τρόπου με τον οποίο καλλιεργούνται, μεταφέρονται, μαγειρεύονται και σερβίρονται τα τρόφιμα μπορεί επίσης να μειώσει αυτή τη σπατάλη. Η ενσυνειδητότητα μας διδάσκει να σεβόμαστε το φαγητό. Μπορώ μόνο να σκεφτώ έναν τρόπο λειτουργίας που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας. Ήταν μια προσαρμογή στην απλότητα. Επιλέξτε πιο απλά φαγητά, πιο εύπεπτα και πιο ελαφριά στην αίσθηση. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε τον έλεγχο της επιθυμίας και των διατροφικών επιλογών που κάνουμε. Μόλις επιτευχθεί αυτός ο έλεγχος, θα είναι η αρχή των προσεκτικών διατροφικών μας συνηθειών.

Προσαρμογή στην εποχή

Η ιδέα είναι να επαναφέρουμε την απλότητα. Η σημερινή φυσική κατάσταση έχει γίνει πολύπλοκη, όπως και το φαγητό μας. Αυτό έχει να κάνει με την επείγουσα ανάγκη μας να χάσουμε βάρος, την απελπισία να είμαστε αδύνατοι με κάθε τρόπο. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα πρέπει να ενσωματωθούν για να επικεντρωθούμε στην επίτευξη μιας πιο υγιούς, πιο συνειδητής και ολιστικής ρουτίνας, ενός δικού μας οικοσυστήματος που να καλύπτει τις ανάγκες του μυαλού, του σώματος και της ψυχής μας και προς όφελος του εαυτού μας και της κοινωνίας,  που δεν υποστηρίζει την υπερβολική τέρψη. Ένα σύστημα που θα είναι στιβαρό, αξιόπιστο και ανθεκτικό. Ξεκινήστε παίρνοντας μερικές βαθιές αναπνοές πριν φάτε ένα γεύμα ή ένα σνακ για να σκεφτείτε τι πρόκειται να βάλετε στο σώμα σας. Αναγνωρίστε πότε το σώμα σας πεινά.

Μην περιμένετε μέχρι να λυσσάξετε της πείνας. Σκεφτείτε εάν τρώτε ως απάντηση σε σήματα πείνας ή ως απάντηση σε ένα συναισθηματικό σήμα; Ομοίως, τρώτε τρόφιμα που είναι διατροφικά υγιεινά ή απλώς σας ανακουφίζουν συναισθηματικά; Ακόμα κι αν πρέπει να φάτε στο γραφείο σας, μπορείτε να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να εστιάσετε όλη την προσοχή σας στο γεύμα σας, αντί να κάνετε ταυτόχρονα πολλές εργασίες. Σκεφτείτε την ενσυνείδητη διατροφή όπως τη γυμναστική: και το παραμικρό μετράει. Όσο περισσότερα μπορείτε να κάνετε για να επιβραδύνετε, να εστιάσετε αποκλειστικά στη διαδικασία του φαγητού και να ακούσετε το σώμα σας, τόσο μεγαλύτερη ικανοποίηση θα νιώσετε από το φαγητό σας και τόσο μεγαλύτερο έλεγχο θα έχετε στη διατροφή και τις γαστρονομικές σας συνήθειες.

Ο Gurmeet Arora, ένας DJ που έγινε επιχειρηματίας, βοηθάει τους ανθρώπους σε όλη την Ινδία να τρώνε προσεκτικά και έξυπνα. Είναι ιδιοκτήτης καταστημάτων και εστιατορίων όπως το Yazu, το Doppio, το Tryst και το Flax It UpHealthy living και αποστολή του είναι να  ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την καθαρή και υγιεινή διατροφή που πιστεύει ότι είναι η απάντηση σε μια ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΓιόγκα για έναν καλύτερο κόσμο
Επόμενο άρθροΠροώθηση της κυπριακής ναυτιλίας στην ιαπωνική αγορά