Το νέο Βερεγγάρια Luxury Boutique Hotel στον Πρόδρομο θα είναι έτοιμο το 2026   

 

Το Βερεγγάρια, το πιο σημαντικό ιστορικό ξενοδοχείο της Κύπρου εγκαταλείπει επιτέλους τα πέτρινα χρόνια της εγκατάλειψης και του μαρασμού και αναβιώνει εισερχόμενο στη νέα εποχή ως ένα σημαντικό σημείο αναφοράς στο φυσικό, αρχιτεκτονικό και επιχειρηματικό τοπίο του νησιού.

Η πολυαναμενόμενη αναγέννηση του θρυλικού ξενοδοχείου θα γίνει πραγματικότητα χάρη σε μια κολοσσιαία επένδυση ύψους 35 εκατ. ευρώ του Ομίλου bbf: και τη διαχείριση της έμπειρης Thanos Hotels & Resorts.

Την αρχιτεκτονική μελέτη ανέλαβε το γραφείο Marios Economides Maria Akkelidou Architects LLC που έλαβε υπόψη την τεράστια πολιτιστική, αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία του κτηρίου και με σεβασμό ως προς τον περιβάλλοντα χώρο και το δάσος. Το Βερεγγάρια Luxury Boutique Hotel θα αποτελείται από το διατηρητέο ξενοδοχείο Βερεγγάρια, το οποίο θα συντηρηθεί για να επαναλειτουργήσει σαν ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών με 28 δωμάτια, 4 σουίτες, 12 διαμερίσματα και ένα υπερσύγχρονο, ολοκαίνουργιο σπα και τον δασωμένο περιβάλλοντα χώρο όπου θα αναγερθούν 14 οικιστικά διαμερίσματα και 12 ανεξάρτητες επαύλεις.

Πηγή έμπνευσης για το σχεδιασμό αποτέλεσαν το πευκόφυτο τοπίο με τις έντονες υψομετρικές διαφορές, το Βερεγγάρια που δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο του λόφου, οι υφές και τα χρώματα της τοπικής πέτρας, το χαρακτηριστικό άρωμα των πεύκων και η σιωπή του δάσους, το διάχυτο φως και οι μακρινές οπτικές φυγές που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα της Μόρφου και της Τυλληρίας.

Στόχος του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού η συνολική επαναδιαμόρφωση του λόφου του Βερεγγάρια και η δημιουργία ενός έργου σημαντικού, που θα αναγεννήσει την κοινότητα του Προδρόμου και τα ορεινά θέρετρα, κρατώντας τα ζωντανά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο πιο σημαντικός στόχος για τον Όμιλο bbf: είναι η άρτια αναπαλαίωση του ιστορικού κτηρίου και η επαναφορά του στην αρχική του μορφή και αίγλη, μέσα από την προσεκτική μελέτη και συντήρηση του, αλλά ταυτόχρονα και η δημιουργία ενός σύγχρονου ξενοδοχείου υψηλών προδιαγραφών, που θα καθιστά την ανάπτυξη ζωντανή, σε βάθος χρόνου. Με τον προσεκτικό σχεδιασμό διασφαλίζεται η συντήρηση και επαναφορά του Βερεγγάρια στην αρχική του μορφή και επιτυγχάνεται παράλληλα η ενσωμάτωση σε αυτό, όλων των απαραίτητων χώρων και διευκολύνσεων, που θα το μεταμορφώσουν σε ένα σύγχρονο ξενοδοχείο, με άριστες υπηρεσίες διαμονής και φιλοξενίας.

Το νέο Βερεγγάρια με μια ματιά

ΤΟ ΚΕΛΥΦΟΣ

Το εξωτερικό κέλυφος του κτηρίου συντηρείται και ανακτά την παλιά του αίγλη. Η γκρίζα πέτρα κυριαρχεί στις όψεις, τα παράθυρα παραμένουν στην αρχική τους μορφή, η στέγη χτίζεται ξανά, ακολουθώντας την παλαιότερη γεωμετρία της. Οι προσθήκες στο κέλυφος είναι μεμονωμένες και διακριτές. Αφορούν μόνο τα μπαλκόνια στους ορόφους, τους χώρους προγεύματος και μπαρ στο ισόγειο και δύο νέα κλιμακοστάσια διαφυγής.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ

Στα χνάρια του υφιστάμενου δρόμου, χαράσσεται ο δρόμος που οδηγεί στην είσοδο του ξενοδοχείου. Ο επισκέπτης ανεβαίνοντας, αντικρίζει πρώτα τη συστάδα με τα παλιά κυπαρίσσια, που διατηρούνται και καταλήγει στην μεγαλοπρεπή είσοδο του ξενοδοχείου που αναπαλαιώνεται στην αρχική της μορφή. Στην είσοδο, το γνώριμο σε όλους κεντρικό κλιμακοστάσιο συντηρείται και κυριαρχεί. Κοντά στο χώρο υποδοχής, μια προσθήκη φιλοξενεί τους νέους ανελκυστήρες, που συνδέουν το επίπεδο του ισογείου με τους υπόλοιπους ορόφους.

ΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ

Από το χώρο της εισόδου ο επισκέπτης μπορεί να κατευθυνθεί στο εστιατόριο, στη καφετέρια, στο χώρο μπιλιάρδου και στο καθιστικό, με το τζάκι και το αναγνωστήριο. Τα δύο παλιά τζάκια του ξενοδοχείου συντηρούνται και επαναχρησιμοποιούνται, δημιουργώντας οικείους και ζεστούς χώρους παραμονής. Οι μεγάλες γυάλινες θύρες στο χώρο του προγεύματος και του μπαρ επιτρέπουν την οπτική επαφή με τους εξωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου και το δάσος, ενώ το καλοκαίρι οι θύρες παραμένουν ανοικτές, συνδέοντας τους εσωτερικούς με τους εξωτερικούς χώρους του ισογείου.

ΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Στη θέση του χώρου της παλιάς πισίνας διαμορφώνεται ένας μεγάλος υπαίθριος χώρος κοινωνικής συνάθροισης και δραστηριοτήτων, που φιλοξενεί τη νέα εξωτερική πισίνα, άνετους καθιστικούς χώρους, εξωτερικό χώρο προγεύματος και μπαρ. Ο σημαντικός αυτός χώρος αποτελεί την προέκταση των εσωτερικών χώρων του ισογείου και λειτουργεί ως μια μεγάλη εξέδρα που αγναντεύει το δάσος.

ΤΟ ΣΠΑ

Κάτω από το επίπεδο του χώρου αυτού δημιουργείται το νέο πολυτελές σπα του ξενοδοχείου, που περιλαμβάνει μεγάλη θερμαινόμενη πισίνα, γυμναστήριο, χώρο yoga, χώρους massage, sauna, jacuzzi και εκτενείς εξωτερικούς χώρους άσκησης και χαλάρωσης. Τα μεγάλα υαλοστάσια των χώρων συνδέουν το spa με τον περιβάλλοντα χώρο, προσφέροντας στους επισκέπτες απρόσκοπτη θέα και μοναδικές εμπειρίες χαλάρωσης μέσα στο δάσος.

ΟΙ ΟΡΟΦΟΙ

Στο πρώτο και δεύτερο επίπεδο του ξενοδοχείου βρίσκονται οι σουίτες και τα διαμερίσματα Condo. Όλα διαθέτουν τις ανέσεις ενός σύγχρονου ξενοδοχείου πολύ υψηλών προδιαγραφών. Η πλειοψηφία των σουίτων διαθέτει μπαλκόνια με απρόσκοπτη θέα στο δάσος και στις θάλασσες της Μόρφου και της Τυλληρίας.

ΟΙ ΠΥΡΓΟΙ

Οι χαρακτηριστικοί ακρινοί πύργοι και ο κυρίαρχος πύργος πάνω από την είσοδο συντηρούνται και φιλοξενούν τις πιο άνετες και προνομιούχες σουίτες και διαμερίσματα Condo. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην εσωτερική αρχιτεκτονική των χώρων, όπου επιλέγονται φυσικά υλικά με κυρίαρχο το ξύλο και την πέτρα και χρώματα και υφές που δημιουργούν αισθήματα χαλάρωσης και οικειότητας.

ΟΙ ΕΠΑΥΛΕΙΣ

Στον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου χωροθετούνται ανεξάρτητες επαύλεις, μεζονέτες και studios. Η οικιστική ανάπτυξη παραμένει διακριτική και η δόμηση χαμηλή. Οι κατοικίες χωροθετούνται αραιά, ακολουθώντας τη φυσική τοπογραφία του εδάφους. H bbf: με προσεκτικό σχεδιασμό και απόλυτο σεβασμό στον περιβάλλοντα δασωμένο χώρο διασφαλίζει την διατήρηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δέντρων. Πεζόδρομοι, κοινόχρηστοι οργανωμένοι καθιστικοί χώροι και χώροι στάθμευσης εμπλουτίζουν την ανάπτυξη. Όλες οι επαύλεις διαθέτουν μεγάλες βεράντες και αυλή μέσα στο δασωμένο χώρο. Τα κοινά μορφολογικά χαρακτηριστικά και υλικά τους επιτυγχάνουν τη δημιουργία μιας ενιαίας σύνθεσης, που εντάσσεται αρμονικά, χωρίς να δεσπόζει, στον περιβάλλοντα χώρο.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί απο τον Όμιλο bbf: στα μέσα του 2026. Το κόστος ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ για το νέο ξενοδοχείο και 15 εκατ. ευρώ για τα διαμερίσματα και επαύλεις στον περιβάλλοντα χώρο.

Ο Όμιλος Thanos Hotels & Resorts έχει αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο (Technical Services), στο Βερεγγάρια Luxury Boutique Hotel όσον αφορά τον τρόπο σχεδιασμού του ξενοδοχείου και τις παροχές σε επίπεδο εγκαταστάσεων. Ο Όμιλος Thanos Hotels & Resorts διαχειρίζεται τα ξενοδοχεία Anassa, Annabelle, και Almyra, καθώς επίσης και το all-day venue Antasia Beach Club. Σε συνεργασία με τον Όμιλο bbf: και τους αρχιτέκτονες του έργου, η έμπειρη εταιρεία θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες, με έμφαση στην -όσο το δυνατό καλύτερη λειτουργία του ξενοδοχείου και στην παροχή μιας ξεχωριστής εμπειρίας για τους επισκέπτες.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο: https://berengaria.bbf.com/

ΦΩΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΒΕΡΕΓΓΑΡΙΑ

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΣημαντικός κόμβος για τα επενδυτικά ταμεία η Κύπρος
Επόμενο άρθροΠιστοί στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης οι ευρωπαίοι πολίτες