Καλές πρακτικές και τεχνολογικές καινοτομίες εφαρμόζουν πολλές μεταλλευτικές εταιρείες στην ΕΕ
Παρόλο που η βιώσιμη εξόρυξη αποτελεί σχετικά νέα έννοια για τον μεταλλευτικό τομέα, τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος. Νέες πρακτικές και τεχνολογικές καινοτομίες έχουν συντελέσει στη σταδιακή εξέλιξη της μεταλλευτικής βιομηχανίας, βοηθώντας την να διασφαλίσει αυξημένη αποδοτικότητα στη χρήση των πόρων, καθώς και να περιορίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων της.
Σε μια περίοδο όπου τα κράτη αναζητούν τρόπους να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους, πολλές μεταλλευτικές εταιρείες εφαρμόζουν αποδεδειγμένα βιώσιμες πρακτικές. Χρησιμοποιούν, μεταξύ άλλων, τεχνικές που έχουν μειωμένες επιπτώσεις, επαναχρησιμοποιώντας τα απόβλητα από παλαιότερες εργασίες εξόρυξης και επενδύοντας σε εξοπλισμό που είναι φιλικός προς το περιβάλλον, καθώς και στην αποκατάσταση των εγκαταλελειμμένων ορυχείων.
Οι νέες τεχνολογίες βελτιώνουν επίσης την ενεργειακή απόδοση και την ακρίβεια των μετρήσεων, κάτι που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η εκτίμηση της ποσότητας νερού που απαιτείται κατά τη διαδικασία εξόρυξης.
Στην Ευρώπη πολλές μεταλλευτικές εταιρείες έχουν κάνει τεράστια άλματα για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων. Η εταιρεία LKAB, ο μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρομεταλλεύματος στην Ευρώπη, με εγκαταστάσεις παραγωγής στη βόρεια Σουηδία, στοχεύει να επενδύσει €30-40 δις για την απαλλαγή του παγκόσμιου τομέα χαλυβουργίας από τις εκπομπές άνθρακα, χρησιμοποιώντας πηγές ενέργειας και πρώτες ύλες χωρίς ορυκτά καύσιμα στις διάφορες συνιστώσες της αλυσίδας αξίας. Η επένδυση θα συμβάλει στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 35 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021, η εταιρεία παρήγαγε τον πρώτο σπογγώδη σίδηρο με μειωμένο υδρογόνο στον κόσμο, ο οποίος χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στον τομέα της χαλυβουργίας.
Παρομοίως, η πολωνική μεταλλευτική εταιρεία KGHM έχει στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων της. Έως το τέλος του 2030, μέχρι και το 50% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας της Εταιρείας θα προέρχεται από δικές της πηγές (1.6 TWh), με σημαντικό ποσοστό να αντλείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (300 MW). Συγκεκριμένα, διατηρεί μονάδες παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας, ενώ έχει ανακοινώσει επενδύσεις στην τεχνολογία υδρογόνου.
Τον Δεκέμβριο του 2020, μια από τις θυγατρικές της KGHM εγκαινίασε το πρώτο της φωτοβολταϊκό πάρκο, εγκαθιστώντας περίπου 10,000 επίπεδους συλλέκτες κοντά στη μεταλλουργία της Legnica, οι οποίοι συνδέθηκαν με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της μονάδας. Το 2019, η εταιρεία λάνσαρε τον πρώτο περιστροφικό κάμινο χύτευσης και καθαρισμού αξίας €55 εκ., ο οποίος είναι σχεδιασμένος για να λιώνει υψηλής ποιότητας ανακυκλωμένες πρώτες ύλες. Χάρη σε αυτή την επένδυση, σήμερα πέραν του 20% της ηλεκτρολυτικής ανάκτησης χαλκού της KGHM προέρχεται από μεταλλικά απορρίμματα (scrap).
Την ίδια ώρα, η σουηδικών συμφερόντων πολυεθνική εταιρεία εξόρυξης Boliden, διαθέτει το μεγαλύτερο χυτήριο στον κόσμο για την ανάκτηση μετάλλων από ηλεκτρονικά απόβλητα. Επιπρόσθετα, η μεταλλουργία Rönnskär ελαχιστοποιεί τις εκπομπές της Εταιρείας και παράγει ηλεκτρική ενέργεια και τηλεθέρμανση για την τοπική κοινότητα, καλύπτοντας παράλληλα τις ανάγκες της Εταιρείας. Σήμερα, το χυτήριο έχει δυνατότητα ανακύκλωσης 120,000 τόνων ηλεκτρικών αποβλήτων ετησίως.
Το μεταλλείο Zinkgruvan της Lundin Mining είναι ακόμα ένα έργο σουηδικών συμφερόντων που επενδύει σε καθαρές μορφές ενέργειας και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Από το 2017, η εταιρεία προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές, απευθείας από το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης της Σουηδίας.
Σχολιάζοντας τις καλές πρακτικές στον μεταλλευτικό τομέα, ο κ. Μαρκ Ραχωβίδης, Πρόεδρος της Venus Minerals και της Euromines, δήλωσε: «Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η διασφάλιση της διαθεσιμότητας βιώσιμων πρώτων υλών είναι ζωτικής σημασίας ώστε να καταστεί δυνατή η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας. Οι καινοτομίες και η τεχνολογική πρόοδος που έχει σημειώσει η ευρωπαϊκή μεταλλευτική βιομηχανία, καταδεικνύουν ότι ο τομέας είναι σε θέση να παράξει τις κρίσιμες πρώτες ύλες που απαιτούνται για τη μετάβασή μας σε μια κλιματικά ουδέτερη, αποδοτική ως προς τη χρησιμοποίηση των ορυκτών πόρων και κυκλική οικονομία».
«Οι βιώσιμες πρακτικές που εφαρμόζει ο μεταλλευτικός τομέας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι μέσα από την αύξηση της εγχώριας παραγωγής μεταλλευμάτων κατά τρόπο υπεύθυνο και αποτελεσματικό, η Ευρώπη μπορεί να μειώσει την εξάρτησή της από τρίτες χώρες και να ενισχύσει τις αλυσίδες εφοδιασμού της», πρόσθεσε.