Μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του θυρεοειδούς είναι ο Σεπτέμβριος, με στόχο την προτροπή του κοινού να επιζητά τον έλεγχο για σκοπούς πρόληψης. Η πρωτοβουλία ανήκει στον ΠΑΣΥΚΑΦ, ο οποίος έχει εντάξει στο πρόγραμμά του ακόμα μια εκστρατεία πρόληψης, ενισχύοντας την διαχρονική προσφορά του στην κοινωνία.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα είναι συνήθως θεραπεύσιμος αν ανιχνευθεί νωρίς, ενώ ορισμένοι τύποι και παραλλαγές του, είναι επιθετικοί και δύσκολα θεραπεύσιμοι. Άτομα κάθε ηλικίας από παιδιά έως ηλικιωμένοι, μπορούν να προσβληθούν από τη νόσο με αποτέλεσμα να χρειάζονται δια βίου καθημερινή φαρμακευτική αγωγή και περιοδικές εξετάσεις μετά τη θεραπεία. Αυτοί είναι μερικοί από τους πολλούς λόγους για τους οποίους ο ΠΑΣΥΚΑΦ πραγματοποιεί τον μήνα ενημέρωσης για τον καρκίνο του θυρεοειδούς κάθε Σεπτέμβριο, ως μέρος του Προγράμματος για τον καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα.  Το πρόγραμμα υποστηρίζει η Κυπριακή Ενδοκρινολογική Εταιρεία και ο Υπερήφανος Υποστηρικτής του ΠΑΣΥΚΑΦ,  ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου, το 2018 σημειώθηκαν 239 νέα περιστατικά καρκίνου θυρεοειδούς στις γυναίκες και 83 στους άντρες, φτάνοντας συνολικά τα 322 περιστατικά.

O καρκίνος αυτός είναι πιο συνηθισμένος στις γυναίκες και μπορεί να εμφανιστεί ακόμη στην ηλικία των 15 – 19 ετών.

Τα στοιχεία που καταγράφηκαν από το Αρχείο Καρκίνου καταδεικνύουν ότι οι ηλικίες που κυρίως επηρεάζονται είναι μεταξύ 25 και 59 ετών.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια του μήνα ενημέρωσης για τον καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα, ο ΠΑΣΥΚΑΦ ενθαρρύνει όλους τους πολίτες να ζητούν έλεγχο του λαιμού, αυχένα όταν επισκέπτονται το γιατρό τους.  Ο έλεγχος του αυχένα μπορεί να γίνει γρήγορα.

«Οι επαγγελματίες υγείας είναι απαραίτητοι για την ανίχνευση του καρκίνου του θυρεοειδούς», λέει η κ. Βαρβάρα Λιλλήκα, μέλος του Δ.Σ του ΠΑΣΥΚΑΦ, έχοντας η ίδια εμπειρία του καρκίνου του θυρεοειδούς.   «Τα σημάδια για συζήτηση με τον γιατρό περιλαμβάνουν εξόγκωμα ή παρουσία διογκωμένων αδένων στο λαιμό και πόνο στην περιοχή, δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση ή αλλαγή της φωνής. Αυτά είναι σημάδια ενός πιθανού όζου του θυρεοειδούς. Οι περισσότεροι όζοι του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις, μερικοί όμως από αυτούς είναι καρκίνοι. Στις πλείστες των περιπτώσεων ο καρκίνος αυτός είναι ασυπτωματικός και τα περιστατικά διαγιγνώσκονται τυχαία, ωστόσο είναι σημαντικό τα άτομα που πιθανόν να παρατηρήσουν κάποια από τα συμπτώματα αυτά να απευθυνθούν άμεσα σε ενδοκρινολόγους για ιατρική αξιολόγηση.»

Επιπρόσθετοι επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται το φύλλο, η ηλικία, η κληρονομικότητα και το οικογενειακό ιστορικό, η έκθεση σε ακτινοβολία (κυρίως στο κεφάλι και στο λαιμό κατά την παιδική ηλικία), η παχυσαρκία, το ιστορικό με διαβήτη και η έλλειψη ιωδίου στη διατροφή.

Για περαιτέρω ενημέρωση το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την ιστοσελίδα του ΠΑΣΥΚΑΦ www.pasykaf.org

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΠρώτο βραβείο για φοιτήτρια του ΑΞΙΚ σε διεθνή διαγωνισμό μαγειρικής  
Επόμενο άρθροΘεατρική Παράσταση εις μνήμην Δώρου Λοΐζου και Βάσου Λυσσαρίδη