Ανυπολόγιστος ο οικονομικός αντίκτυπος των καταστροφών

 

Η Κεντρική Ευρώπη βιώνει τις μεγαλύτερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών, οι οποίες έχουν κοστίσει τόσο σε ψυχές όσο και υλικές ζημιές.

Η απώλεια της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να κοστολογηθεί. Οι καταστροφές όμως που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Boris αναμένεται να κοστίσουν δισεκατομμύρια οικονομικές απώλειες.

Οι αρχικές εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι το κόστος των πλημμυρών των τελευταίων ημερών μπορεί να υπερβεί το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ωστόσο το ακριβές ποσό δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, με τις πρώτες εκτιμήσεις του οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Morningstar DBRS να κάνουν λόγο για 1 δις ευρώ σύμφωνα με το Reuters.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις της καταιγίδας Boris συνεχίζουν να πλήττουν την Κεντρική Ευρώπη, προκαλώντας αυξανόμενο αριθμό θυμάτων και σοβαρές ζημιές

Ο Mario De Cicco, αντιπρόεδρος των παγκόσμιων αξιολογήσεων ασφαλίσεων και συντάξεων της Morningstar DBRS, δήλωσε στο Euronews πως «με βάση τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες, οι υψηλότερες ασφαλισμένες απώλειες θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκύψουν στην Τσεχική Δημοκρατία, μία από τις χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο από τα πρόσφατα δυσμενή καιρικά φαινόμενα», προσθέτοντας ότι η ασφάλιση για φυσικές καταστροφές είναι πιο διαδεδομένη στη χώρα από ό,τι σε άλλες.

Οι χώρες που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες

Σύμφωνα με την JBA Risk Management, οι πλημμύρες είναι ήδη ο πιο δαπανηρός φυσικός κίνδυνος στην Ευρώπη. Οι ποτάμιες πλημμύρες κοστίζουν 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, και αυτό το ποσό αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι οικονομίες αναπτύσσονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου και η κλιματική αλλαγή προκαλεί εντονότερες βροχοπτώσεις.

Πρόσφατα, πλημμύρες έχουν πλήξει περιοχές της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας, με την πρόβλεψη ότι θα επηρεάσουν επίσης τη Σλοβακία και την Ουγγαρία. Οι κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Αυστρίας έχουν ήδη διαθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για έκτακτη βοήθεια, ενώ η Τσεχία εξετάζει την αναθεώρηση του προϋπολογισμού της για το 2024 εξαιτίας των ζημιών από τις πλημμύρες.

Ο αναλυτής Grzegorz Dróżdż της Conotoxia Invest σημειώνει ότι οι ζημιές στις υποδομές, τα κτίρια και τις περιουσίες, καθώς και η αύξηση των δαπανών διάσωσης και ανακούφισης, μπορεί να μειώσουν την παραγωγή και την οικονομική δραστηριότητα. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει αύξηση του ελλείμματος και επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου λόγω της μείωσης των εξαγωγών και της αύξησης των εισαγωγών.

«Οι πλημμύρες που αντιμετωπίζουν σήμερα η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Αυστρία θα είναι τώρα σίγουρα πολύ επώδυνες και δαπανηρές για τον πληθυσμό και θα επηρεάσουν αρνητικά τους ήδη επιβαρυμένους προϋπολογισμούς»

«Αυτοί οι παράγοντες οδηγούν συνήθως σε αρνητικό αντίκτυπο στους προϋπολογισμούς και το εμπόριο, που εκδηλώνεται ως αύξηση του ελλείμματος και επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου, λόγω της μείωσης των εξαγωγών και της αύξησης των εισαγωγών», είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Euronews.

«Το κλίμα είναι τόσο θερμό που κάθε καταιγίδα ή καιρικό γεγονός επηρεάζεται από ένα θερμαινόμενο κλίμα», είπε ο ο Richard Rood, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Είναι αδύνατο να έχουμε ένα γεγονός, ειδικά ένα ακραίο γεγονός, που δεν έχει κάποια σχέση με την κλιματική αλλαγή».

Ενώ οι πλημμύρες ήταν πάντα ένα φυσικό φαινόμενο, εντονότερες βροχές καταφθάνουν συχνότερα καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από την καύση ορυκτών καυσίμων, συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα σημαίνουν περισσότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Και ένας πιο ζεστός πλανήτης δημιουργεί περισσότερη ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει τις καταιγίδες να βρέχουν πιο αποτελεσματικά αυτήν την υγρασία, οδηγώντας ενδεχομένως σε μια πιο βίαιη καταιγίδα.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter