Να προχωρήσει ο φορολογικός μετασχηματισμός

 

 

Δέκα (10) προτάσεις για περαιτέρω θωράκιση της οικονομίας μας, ώστε αφ’ ενός να αντιμετωπίσει τις πληγές της πανδημίας και αφ’ ετέρου να μπορέσει να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις του μέλλοντος, κατέθεσε ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ).

Μιλώντας στην επετειακή 60η ετήσια γενική συνέλευση των μελών του ΣΕΛΚ, που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, ο Πρόεδρος του κ. Δημήτρης Βάκης είπε ότι η επόμενη μέρα της πανδημίας θα είναι πολύ διαφορετική για όλους μας.

Όπως εξήγησε νέα δεδομένα διαμορφώθηκαν στην παγκόσμια οικονομία, νέες μεθοδολογίες αναπτύχθηκαν στις αγορές, νέες επιπτώσεις θα επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, νέες νοοτροπίες απόκτησαν οι κοινωνίες. Όλες αυτές οι διαφοροποιήσεις, με αιχμή του δόρατος την τεχνολογική επανάσταση, πρόσθεσε, θα διαμορφώσουν ένα νέο σκηνικό για όλο τον πλανήτη.

Και συμπλήρωσε:

  • Η Κύπρος, ως μικρή και ευάλωτη σε έξωθεν επενέργειες, δεν μπορεί να μείνει ανέπαφη από τις ανακατατάξεις που συντελούνται διεθνώς. Άλλωστε, η ιδιότητα της ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την καθιστά αυτόματα υποκείμενη σε κάθε πανευρωπαϊκή ή παγκόσμια μετεξέλιξη.

Για το λόγο αυτό, επισήμανε, επιβάλλεται να προχωρήσουμε συγκροτημένα και χωρίς  χρονοτριβή σε περαιτέρω θωράκιση της οικονομίας μας, ώστε αφ’ ενός να εναρμονιστεί με τα νέα δεδομένα και αφ’ ετέρου να μπορέσει να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις που θα κληθεί να διαχειριστεί.

Κατά τη γνώμη μας, σε πρώτη φάση, είπε, υπάρχει η ανάγκη να επουλωθούν οι πληγές που άφησε η πανδημία και η σταδιακή επιστροφή της οικονομίας και της κοινωνίας στην κανονικότητα.  Σε δεύτερη φάση, η έμφαση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη διάνοιξη νέων προοπτικών για το μέλλον.

Και για τις δύο αυτές φάσεις, τα προαπαιτούμενα που θέτει ο ΣΕΛΚ και θα πρέπει να ικανοποιηθούν περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • Στενή συνεργασία Κυβέρνησης–Βουλής–Ιδιωτικού τομέα για επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, που αφορά κύρια στη δημόσια υπηρεσία, τη δικαιοσύνη, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ψηφιακή διακυβέρνηση.
  • Αυστηρή τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας για να μην υπάρξει άλλη απόκλιση στους δημοσιονομικούς δείκτες.
  • Αποκατάσταση της φήμης της χώρας στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον.
  • Ολοκλήρωση της εργασίας για την εκπόνηση του νέου μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού για την οικονομία της χώρας.
  • Επικέντρωση σε θέματα τεχνολογίας και ψηφιακού μετασχηματισμού.
  • Επικέντρωση στις ευκαιρίες και προοπτικές που διανοίγονται από την πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη.
  • Φορολογικό μετασχηματισμό.
  • Ανάδειξη των συγκριτικών και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου σε διεθνές επίπεδο.
  • Επένδυση σε νέες υποδομές, περιορισμός της γραφειοκρατίας και ενίσχυση της εξυπηρέτησης που προσφέρεται σε διεθνείς επενδυτές και μεγάλους οργανισμούς που επιθυμούν να επιχειρήσουν στην την Κύπρο.
  • Συμπόρευση του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης με το αντίστοιχο μοντέλο κοινωνικής πολιτικής.

Αυτά και πολλά άλλα, τόνισε ο κ. Βάκης είναι άκρως απαραίτητα, αν θέλουμε η επόμενη μέρα της πανδημίας να βρει την Κύπρο έτοιμη για νέα επιτεύγματα και νέες επιδόσεις.

Αν και πάλι λιγοψυχήσουμε ή φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων, λόγω πολιτικού ή άλλου κόστους, υπογράμμισε με νόημα, θα καταλήξουμε ουραγοί της νέας εποχής, με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα.

Και επισήμανε:

  • Ο χρόνος της νέας εποχής τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Οι χώρες που θα είναι σωστά προετοιμασμένες θα κερδίσουν το στοίχημα. Οι υπόλοιπες θα συνεχίσουν να ταλανίζονται, ίσως χωρίς προοπτική.
  • Ο ΣΕΛΚ ως διαχρονικός στυλοβάτης της οικονομίας και των επιχειρήσεων δηλώνει παρών για τη νέα εποχή. Είμαστε πανέτοιμοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που οδηγεί τη χώρα και την οικονομία μπροστά. Υποστηρίζουμε κάθε αλλαγή και μεταρρύθμιση που οδηγεί στην πρόοδο, στον εκσυγχρονισμό και στην ανανέωση.

Συμπληρώνοντας 60 χρόνια ζωής ο ΣΕΛΚ, υπογράμμισε ο κ. Βάκης, διαθέτει και τη διορατικότητα και την τεχνογνωσία να βλέπει μπροστά. Αυτή είναι επισήμανε με έμφαση, η ρητή διαβεβαίωση που δίνουμε σήμερα από το επίσημο βήμα της Γενικής Συνέλευσης μας προς τα μέλη μας, προς την Πολιτεία, προς την κοινωνία.

60 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕΛΚ

Μιλώντας για τα 60χρονα του ΣΕΛΚ, είπε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Ο ΣΕΛΚ ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1961 από 21 πρωτοπόρους λογιστές, οι οποίοι πρόβλεψαν την ανάγκη για τη συγκρότηση ενός επαγγελματικού σώματος που θα εκπροσωπούσε τους εγκεκριμένους λογιστές της Κύπρου.

Με άξονα δράσης την εξυπηρέτηση των μελών του και όραμα να συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου, ο ΣΕΛΚ εξελίχθηκε σ’ ένα δυναμικό φορέα με ενεργό παρέμβαση στα επιχειρηματικά και οικονομικά δρώμενα του τόπου.

Κατά τη διάρκεια των 60 χρόνων ζωής του, ο ΣΕΛΚ αφήνει ανεξίτηλο το αποτύπωμα του στην κυπριακή οικονομία. Με τις πολλές πρωτοβουλίες και την πλούσια δράση του όλα αυτά τα χρόνια, ο ΣΕΛΚ πρωτοστάτησε στη μετεξέλιξη της αγροτικής οικονομίας μας σε μια δυναμική και υποσχόμενη οικονομία υπηρεσιών. Με επινοητικές ιδέες και αποφασιστικές παρεμβάσεις, προώθησε την Κύπρο ως περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο και ως έδρα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Για τη μεγάλη συνεισφορά του επαγγέλματος μας σ’ αυτά τα κομβικά σημεία της ιστορίας του τόπου, είμαστε πολύ υπερήφανοι. Ο ΣΕΛΚ και τα μέλη του απέδειξαν ότι δεν είμαστε απλώς ένας επαγγελματικός σύνδεσμος, αλλά ένας από τους κύριους στυλοβάτες της οικονομίας και της Κύπρου ως σύνολο.

Ο ΣΕΛΚ σήμερα αποτελεί ένα σύγχρονο, ευέλικτο και δυναμικό κρίκο του οικονομικού συστήματος της χώρας, με ενεργή και ουσιαστική συμβολή σε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων, όπως είναι το φορολογικό σύστημα, οι επενδύσεις, η οικονομική διπλωματία, η ανάπτυξη, οι μεταρρυθμίσεις, η κατοχύρωση του επαγγέλματος, η επαγγελματική ανέλιξη και εκπαίδευση των μελών του και πολλά άλλα.

Στρατηγικός σχεδιασμός ΣΕΛΚ

Αναφερόμενος στο στρατηγικό σχεδιασμό του ΣΕΛΚ, είπε ότι αυτό περιλαμβάνει τους ακόλουθους 4 άξονες:

  • Τη συνεχή και περαιτέρω αναγνώριση του ΣΕΛΚ από την Πολιτεία και την κοινωνία ως το αρμόδιο επαγγελματικό σώμα για το λογιστικό επάγγελμα.
  • Την ενδυνάμωση του θεσμικού ρόλου του μέσα από Επιτροπές και Συμβούλια που συμμετέχει για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την οικονομία και την κοινωνία της Κύπρου.
  • Τη συνεχή ενίσχυση και ενδυνάμωση του εποπτικού ρόλου του για διοικητικό έλεγχο των μελών του και περαιτέρω αναγνώριση από διεθνείς οργανισμούς, όπως OECD, Moneyval, IMF, κλπ.
  • Την ενδυνάμωση της εσωτερικής λειτουργίας του με τη συνεχή αναβάθμιση της οργανωτικής δομής και στελέχωσης του, με την υιοθέτηση διαδικασιών καλύτερης διακυβέρνησης και με την εφαρμογή μηχανογραφικών συστημάτων για την αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των εργασιών και διαδικασιών του.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της πανδημίας, είπε ότι Ο ΣΕΛΚ σήμερα δηλώνει πανέτοιμος για τις νέες προκλήσεις που έχει ενώπιον του. Ήδη, σε πλήρη συνεργασία με την κυβέρνηση και άλλους φορείς, διαχειρίζεται τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στην οικονομία και στις επιχειρήσεις.

Συνεχίζοντας ανάφερε ότι ανεξάρτητα, της ευρωπαϊκής βοήθειας, το κράτος αναγκάστηκε να συνάψει νέα δάνεια συνολικού ύψους 6,5 δις ευρώ, εκτοξεύοντας το δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ. Μεγάλη αρνητική απόκλιση παρουσιάζει και το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος. Οι δύο αυτές παράμετροι, είπε,  μας ανησυχούν τα μέγιστα, διότι επαναφέρουν δυστυχώς τα δημοσιονομικά προβλήματα στην οικονομία. Ανησυχητική είναι και η αύξηση της ανεργίας που κινείται γύρω στο 8%.

Και συμπλήρωσε: Είναι φανερό, ότι η οικονομία εισήλθε σε νέο στενωπό και χρειάζονται μέτρα και παρεμβάσεις για να επαναφέρουμε τους κύριους δείκτες της σε διαχειρίσιμη κατάσταση. Παρ’ όλα τα προβλήματα και τον ανηφορικό δρόμο που έχουμε μπροστά μας, τόνισε, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας το 2021 και 2022. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο της κυβέρνησης, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς γύρω στο 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτή η πρόβλεψη είναι ενθαρρυντική, με την προϋπόθεση ότι δεν θα επισυμβεί οποιαδήποτε άλλη αρνητική εξέλιξη.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

Σχετικά με το φορολογικό σύστημα, ο κ. Βάκης, είπε ότι λειτουργώντας ως προμηθείς, υποβάλαμε της γραπτή μας εισήγηση προς τον Υπουργό Οικονομικών για να αρχίσει διάλογος και προετοιμασία σε σχέση με την μετεξέλιξη του φορολογικού συστήματος της χώρας μας.

Η εισήγηση μας, είπε, ασφαλώς δεν περιορίζεται μόνο στο στενό επίπεδο της  φορολογικής πολιτικής και των συναφών κανονιστικών ρυθμίσεων, αλλά επεκτείνεται και σε λειτουργικές και διοικητικές ρυθμίσεις, καθώς και στην εφαρμογή των τελευταίων τεχνολογιών και εργαλείων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Είναι για αυτό το λόγο που χαρακτηρίζουμε την εργασία αυτή ως «μετασχηματισμό» του υφιστάμενου φορολογικού συστήματος, αφού στην πράξη σημαίνει την μετεξέλιξή του και όχι απλά την κατάργησή και αντικατάσταση του υφιστάμενου.

Διατηρούμε έντονη την άποψη ότι, για ένα έργο όπως αυτό, το οποίο θεωρούμε ότι, πρόκειται για ένα από τα πιο θεμελιώδη μεταρρυθμιστικά και αναπτυξιακά έργα για την Κύπρο, τόνισε ο κ. Βάκης, είναι απαραίτητη η μετάκληση στην Κύπρο εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Για το επενδυτικό πρόγραμμα, είπε ότι ο ΣΕΛΚ υποστηρίζει τη λειτουργία ενός προγράμματος, νοουμένου ότι αυτό θα εφαρμόζεται σύμφωνα με ξεκάθαρες, διάφανες και τις απαραίτητες διαδικασίες, οι οποίες να διασφαλίζουν την ποιότητα των επενδυτών και των επιχειρήσεων που θα επιλέξουν την Κύπρο ως επενδυτικό ή επιχειρηματικό προορισμό.

Το Πρόγραμμα αυτό, είπε, θα πρέπει επίσης να είναι συνδεδεμένο με την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, στη βάση του μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού της.

BREXIT

Για το Brexit, ανάφερε ότι ως ΣΕΛΚ έχουμε προβεί έγκαιρα και τεκμηριωμένα σε όλες τις ενέργειες στις οποίες θα μπορούσαμε να προβούμε. Δυστυχώς, δεν είμαστε μέλος της εκτελεστικής εξουσίας για να αποφασίζουμε από μόνοι μας, αλλά ένας ενδιαφερόμενος οικονομικός φορέας, ο οποίος αναμένει τις σχετικές οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές για να εφαρμόσει τη νομοθεσία και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί από τις εξελίξεις.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Στη γενική συνέλευση του ΣΕΛΚ απηύθυναν μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό η Πρόεδρος της Βουλής κα Αννίτα Δημητρίου, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης και η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου. Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Λογιστών κ. Alan Johnson.

Σε φιλμάκι που προβλήθηκε ανασκοπήθηκε η 60χρονη πορεία του ΣΕΛΚ και η προσφορά του στην οικονομία, ενώ μίλησαν οι κ.κ. Δώρος Θεοδώρου και Σάββας Σαββίδης για το ιστορικό του ΣΕΛΚ. Τέλος το φιλμάκι περιλάμβανε δηλώσεις του Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γενικού Διευθυντή του ΣΕΛΚ κ.κ. Δημήτρη Βάκη, Πιερή Μάρκου και Κυριάκου Ιορδάνου αντίστοιχα.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΟ Πιερής Μάρκου νέος πρόεδρος του ΣΕΛΚ
Επόμενο άρθροH ασφάλεια, η υγεία και το περιβάλλον ύψιστο μέλημα της VTTV