Για άλλη μια χρονιά η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου αναλαμβάνει δράση, διοργανώνοντας Παγκύπρια Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης και Διαφώτισης του κοινού, για την πρόληψη  των καρδιαγγειακών νοσημάτων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.

Η Εκστρατεία με μήνυμα «Γνωρίστε την καρδιά σας. Φροντίστε την καρδιά σας» πραγματοποιείται από τις 2 μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, με την ευγενική χορηγία της Φαρμακοβιομηχανίας Medochemie και τελεί υπό την αιγίδα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Την επίσημη έναρξη της Εκστρατείας Διαφώτισης εξήγγειλαν από κοινού, σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Δημοσιογραφική Εστία, η Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ Ήρα Ηρακλέους, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου και ο Διευθυντής Πωλήσεων της Medochemie κ. Νίκος Χρηστίδης.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Ήρα Ηρακλέους, στην Κύπρο σύμφωνα με τα δεδομένα της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2020, τα νοσήματα του κυκλοφορικού αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε ποσοστό 28.5% επί των συνολικών θανάτων Παγκύπρια. Για το λόγο αυτό κάλεσε την πολιτεία να εστιάσει και να προωθήσει ενέργειες και προγράμματα ενημέρωσης, ανίχνευσης και πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε εθνικό επίπεδο, ώστε να γίνει εφικτή η μείωση του φορτίου της νόσου και η πρώιμη εντόπιση των ατόμων που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, ώστε να τύχουν έγκαιρα θεραπευτικών χειρισμών μειώνοντας τη νοσηρότητα αφενός και την θνητότητα αφετέρου.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, συνεχάρη την ΚΕΚ και τη Medochemie για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία. Αφού υπέδειξε, ότι οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα ανήλθαν φέτος στα 20 εκατομμύρια παγκοσμίως, ζήτησε από την πολιτεία, το Υπουργείο Υγείας και όλους τους αρμόδιους φορείς, να επαναξιολογήσουν την κατάσταση και να λάβουν άμεσα μέτρα, ώστε του χρόνου ο απολογισμός να είναι τουλάχιστον πιο αισιόδοξος, καταγράφοντας σημαντική μείωση.

Στο χαιρετισμό του ο Διευθυντής Πωλήσεων της Medochemie κ. Νίκος Χρηστίδης ανέφερε ότι το φετινό μήνυμα «Γνώρισε και φρόντισε την καρδιά σου», μας υπενθυμίζει ότι στην ατομική υγεία, η άγνοια  μπορεί να εκθέσει ένα ανθρώπινο οργανισμό  σε σοβαρούς κινδύνους, ενώ η γνώση και η φροντίδα μπορεί να λειτουργήσουν προληπτικά. Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες  να ενδιαφερθούν και να αφιερώσουν λίγα λεπτά από τον χρόνο τους,  για να γνωρίσουν την καρδιά τους και να φροντίσουν για την υγεία της.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, η Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία (ΠΚΟ), μαζί με τα μέλη της, μοιράζονται τη γνώση και εμπνέουν την αλλαγή συμπεριφοράς για την επίτευξη της καρδιακής υγείας για όλους.

-Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, συνιστούν τη βασικότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, με περισσότερους από 20 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

-Οι Επιστήμονες προειδοποιούν, πως εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τότε ο αριθμός αυτός θα εκτοξευτεί στα 23 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

-Η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση του κανόνα, καθώς τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου και στη χώρα μας.

Τι πρέπει να κάνουμε

-Να τρώμε υγιεινά και να μειώσουμε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών

-Να ασκούμαστε καθημερινά και να ελέγχουμε τακτικά το βάρος μας

-Να σταματήσουμε το κάπνισμα

-Να ελέγχουμε τακτικά την αρτηριακή μας πίεση

-Να μην αμελούμε τις εξετάσεις σακχάρου και χοληστερόλης

Στο πλαίσιο της Εκστρατείας Διαφώτισης θα προβληθούν τηλεοπτικά ενημερωτικά σποτ, και θα διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια, ενώ παράλληλα θα  διοχετευτούν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο άρθρα και παρουσιάσεις σχετικά με τους κινδύνους και την πρόληψη των καρδιοπαθειών.

Τις ενέργειες ευαισθητοποίησης του κοινού θα ενδυναμώσουν στοχευμένες συνεντεύξεις Καρδιολόγων – μελών της ΚΕΚ, ενώ μηνύματα ευαισθητοποίησης θα διαδοθούν στο κοινό και μέσω των Social Media της Καρδιολογικής Εταιρείας.

Facebook: @cypruscardiologysociety

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΟ Γιώργος Λακκοτρύπης και επίσημα Πρόξενος του Καζακστάν στην Κύπρο
Επόμενο άρθροΜεταμορφώστε θετικά την κουλτούρα του οργανισμού σας