Άρχισε η υποβολή υποψηφιοτήτων για ένα από τα κορυφαία δημοσιογραφικά βραβεία στον κόσμο –  το βραβείο δημοσιογραφίας Lorenzo Natali. Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το βραβείο τιμά γυναίκες και άντρες δημοσιογράφους από ολόκληρο τον κόσμο για τα θαρραλέα ρεπορτάζ και για τα άρθρα τους για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, που αναδεικνύουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας και εμπνέουν λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει στις 19 Απριλίου 2021. Στους νικητές/-ριες θα απονεμηθεί βραβείο ύψους 10 000 ευρώ.

Κηρύσσοντας την έναρξη της υποβολής υποψηφιοτήτων για το 2021, η επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει την ελευθερία της έκφρασης, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέσω του βραβείου δημοσιογραφίας Lorenzo Natali, αναγνωρίζουμε τους δημοσιογράφους, άντρες και γυναίκες, που έχουν τολμήσει, συχνά με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο, να αναφέρουν τα γεγονότα και να αφηγηθούν τις ιστορίες που ρίχνουν φως σε ζητήματα όπως η αδικία, η ανισότητα και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Ιστορίες που αναδεικνύουν τους εμπνευσμένους τρόπους με τους οποίους τα αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Αν είστε δημοσιογράφος που έχει πει ακριβώς μια τέτοια ιστορία τη χρονιά που πέρασε, σας ενθαρρύνω να υποβάλετε υποψηφιότητα.»

Εστιάζοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη

Εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, το βραβείο δημοσιογραφίας Lorenzo Natali αναγνωρίζει υψηλής ποιότητας, θαρραλέα ρεπορτάζ για ζητήματα συναρπασιτικά όπως:

η αντιμετώπιση της ανισότητας και της φτώχειας, καθώς και η δημιουργία θέσεων εργασίας·

η προώθηση διαρκούς ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο και στον πλανήτη·

η προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και του κλίματος·

η σύνδεση των πολιτών με το διαδίκτυο και η διευκόλυνση της ηλεκτρονικής επιχειρηματικής δραστηριότητας·

η πρόσβαση περισσότερων ατόμων στην εκπαίδευση, στην κατάρτιση και στην υγειονομική περίθαλψη·

η ενίσχυση της ειρήνης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ποιοι/Ποιες μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα;

Αν είστε δημοσιογράφος, μπορείτε να υποβάλετε υποψηφιότητα σε μία από τις εξής τρεις κατηγορίες:

Μεγάλο Βραβείο: για δημοσιεύσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης που εδρεύουν σε μία από τις χώρες εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βραβείο Ευρώπης: για δημοσιεύσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βραβείο καλύτερου νεοεμφανιζόμενου δημοσιογράφου: για ρεπορτάζ δημοσιογράφων ηλικίας κάτω των 30 ετών, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε μία από τις χώρες εταίρους της.

Πώς μπορώ να υποβάλω υποψηφιότητα;

Μπορείτε να υποβάλετε υποψηφιότητα ηλεκτρονικά. Η υποβολή υποψηφιοτήτων ξεκίνησαν σήμερα 1η Μαρτίου και λήγουν στις 19 Απριλίου 2021 στις 23:59 ώρα Κεντρικής Ευρώπης (CET).

Ποιος επιλέγει τους νικητές/ τις νικήτριες;

Μια μεγάλη κριτική επιτροπή διακεκριμένων δημοσιογράφων και ειδικών στη διεθνή ανάπτυξη από ολόκληρο τον κόσμο θα κάνει την επιλογή σε κάθε κατηγορία.

Η νικήτρια/Ο νικητής κάθε κατηγορίας θα λάβει 10 000 ευρώ. Στον νικητή/στη νικήτρια της κατηγορίας Καλύτερος νεοεμφανιζόμενος δημοσιογράφος θα προσφερθεί επίσης επαγγελματική εμπειρία με συνεργαζόμενο μέσο μαζικής ενημέρωσης.

Οι νικητές/Οι νικήτριες θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής του βραβείου δημοσιογραφίας Lorenzo Natali (ημερομηνία προς επιβεβαίωση).

Το βραβείο με μια ματιά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το βραβείο δημοσιογραφίας Lorenzo Natali το 1992 για να αναγνωρίσει και να τιμήσει την αριστεία όσον αφορά την αρθρογραφία σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Φέρει το όνομα του Lorenzo Natali, πρώην επιτρόπου Ανάπτυξης και ένθερμου υπερασπιστή της ελευθερίας της έκφρασης, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανάπτυξης. Ο Natali διετέλεσε επίτροπος από το 1977 έως το 1989 και κατά την τελευταία τετραετή θητεία του δημιούργησε ένα ευρύ δίκτυο σχέσεων με κυβερνήσεις και ηγέτες των χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ).

Πέρσι αναδείχθηκαν: ο Dayu Zhang νικητής στην κατηγορία του Μεγάλου Βραβείου για ρεπορτάζ σχετικά με τις διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ το 2019· η Cécile Schilis Gallego και η Marion Guegan -νικήτριες του Βραβείου Ευρώπης- οι οποίες κατέδειξαν το εχθρικό περιβάλλον που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν θέματα σχετικά με ορυχεία· και η Shola Lawal ως Καλύτερη νεοεμφανιζόμενη δημοσιογράφος, η οποία αναφέρθηκε στις επικίνδυνες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Αφρικανοί μετανάστες προκειμένου να φτάσουν στη Βόρεια Αμερική.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΗ Κοινωνική Ευρώπη κορυφαία προτεραιότητα για τους πολίτες της ΕΕ
Επόμενο άρθροHuawei: Ο κορωνοϊός έκλεισε πόρτες, η καινοτομία ανοίγει παράθυρο ελπίδας