ΙΚυ: Διεθνής Έρευνα Προειδοποιεί για Ακραίες Θερμοκρασίες  

Η αδράνεια σχετικά με την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής αναμένεται να οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (ΜΕΝΑ), με καταστροφικές περιβαλλοντικές, υγειονομικές, και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, αλλά και σοβαρούς κινδύνους για την ίδια την ανθρώπινη ζωή.

Αυτό καταδεικνύει διεθνής μελέτη, της οποίας ηγήθηκαν επιστήμονες του Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα (CARE-C) του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ), και του  Max Planck Institute for Chemistry στην Γερμανία. Ήδη η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (ΜΕΝΑ), θεωρείται επίκεντρο κλιματικής αλλαγής, με τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες να αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα  απ’ ότι στον υπόλοιπο κόσμο, και κάποιες τοποθεσίες να καταγράφουν παγκόσμια ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.

Η μελέτη έχει ως στόχο την αξιολόγηση των χαρακτηριστικών των καυσώνων που παρουσιάζονται στην περιοχή, γι’ αυτό και η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε ένα πρωτοπόρο σύστημα κλιματικών προβλέψεων σχεδιασμένο αποκλειστικά για την ΜΕΝΑ. Βάσει του πρωτοπόρου αυτού συστήματος, οι ερευνητές προέβλεψαν μελλοντικές ακραίες θερμοκρασίες και τις χαρακτήρισαν, χρησιμοποιώντας τοδιεθνώς αναγνωρισμένο δείκτη Heat Wave Magnitude Index. Η καλή αντιστοιχία μεταξύ των αποτελεσμάτων του μοντέλου και των επιμέρους παρατηρήσεων προσδίδει υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στις προβλέψεις που παρουσιάζει η μελέτη.

Όπως δήλωσε ο Δρ Γιώργος Ζίττης, ερευνητής του Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα (CARE-C) του Ινστιτούτου Κύπρου, και πρώτος συγγραφέας της μελέτης, τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η αδράνεια σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα επιφέρει καύσωνες με διάρκεια πολλαπλών εβδομάδων και θερμοκρασίες, οι οποίες σε αστικά κέντρα της περιοχής ΜΕΝΑ, θα ξεπερνούν του 56 βαθμούς κελσίου κατά το δεύτερο μισό του 21ου αιώνα, θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή ανθρώπων και ζώων. Σύμφωνα μάλιστα με τη μελέτη, τις επόμενες δεκαετίες αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν περίπου 600 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή.

Παράλληλα ο Δρ Ζίττης τονίζει ότι η αδράνεια δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή, γι’ αυτό και υπάρχει άμεση ανάγκη δράσεων για την αντιμετώπιση της Κλιματική Αλλαγής, ώστε να καταστούν οι πόλεις πιο ανθεκτικές στην αλλαγή του κλίματος

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του καθηγητή Jos Lelieveld, Διευθυντή του Max Planck Institute for Chemistry και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας,  ο οποίος υπέδειξε ότι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ενδέχεται να μην διαθέτουν τα μέσα για να προσαρμοστούν σε τόσο σκληρές περιβαλλοντικές συνθήκες, ενώ τέτοιου είδους καύσωνες, σε συνδυασμό με περιφερειακούς οικονομικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς και δημογραφικούς παράγοντες δύναται να αναγκάσουν σε μαζικές μεταναστεύσεις πληθυσμών σε ψυχρότερες περιοχές του βορρά.

Καθώς η έρευνα προβλέπει ότι στα επόμενα 50 χρόνια, σχεδόν 90% του πληθυσμού της περιοχής ΜΕΝΑ θα ζει σε αστικά κέντρα που θα έρθουν αντιμέτωπα με καύσωνες και ακραίες καιρικές συνθήκες, οι επιστήμονες συστήνουν την εφαρμογή άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, μεταξύ των οποίων η δραστική μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, (όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο), καθώς και την εφαρμογή δράσεων για την προσαρμογή των πόλεων της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στην Κλιματική Αλλαγή.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΗ Ελληνική Τράπεζα στηρίζει το Μουσείο Παραμυθιού και την Family Academy
Επόμενο άρθροΤέσσερα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας της SoftOne στην Κύπρο