ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΑΣ ΚΩΜΟΔΡΟΜΟΥ

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε σήμερα την προκήρυξη του κατασκευαστικού έργου της «Ανάδειξης του Αρχαιολογικού Χώρου Πύλης Πάφου».

Η υλοποίηση του έργου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021, σκοπό έχει την προβολή των αρχαιολογικών ευρημάτων μέσα από μια βιωματική αφήγηση της ιστορίας της πρωτεύουσας, από την Μεσαιωνική περίοδο μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, στόχος είναι η ένταξη της Πύλης Πάφου στην καθημερινότητα των πολιτών, ως ένας ζωντανός πολυχώρος στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το Nicosia First η αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως την μία, εκ των τριών, Ενετικών προσβάσεων στην εντός των Τειχών πόλη.

Το οικοδομικό υλικό σε δεύτερη χρήση, που χρησιμοποιείται για κατασκευή της πρόσβασης, από προγενέστερα, γοτθικά και άλλα, κτήρια αναδεικνύει την σημαντικότητα της περιοχής πριν από την κατεδάφισή τους το 1567 για κατασκευή του αμυντικού έργου του Giulio Savorgnano. Χαρακτηριστικά, η ανασκαφή αποκάλυψε στον χώρο τις θεμελιώσεις του υδραγωγείου Arab Ahmet, που τροφοδοτούσε με νερό την Λευκωσία κατά την Οθωμανική περίοδο.

Αρχικά η υλοποίηση του έργου ανάδειξης του μνημείου εκπονήθηκε στα πλαίσια των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «Αναζωογόνηση των Περιοχών Πράσινης Γραμμής Λευκωσίας» του Δήμου Λευκωσίας.

Με τον εντοπισμό των πρώτων αρχαιολογικών ευρημάτων το Τμήμα Αρχαιοτήτων ξεκίνησε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανασκαφικής διερεύνησης και διαχείρισης των αρχαιοτήτων. Λόγω της σημαντικότητας των ευρημάτων, και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κύπρου, εκπονήθηκε αρχιτεκτονική μελέτη για ανάδειξη της σημασίας του χώρου ως ένα βιωματικό μουσείο της ιστορίας της πόλης που θα ενσωματωθεί στην καθημερινή λειτουργία της και τις υποδομές της Λευκωσίας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΚωτσόβολος και Ζορπάς πάνε Μακαρίου
Επόμενο άρθροΝέος σχεδιασμός για το πρώτο Πλανητάριο στην Κύπρο – ΦΩΤΟ