To 2020 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την πιο στιλάτη εφεύρεση της υψηλής ωρολογοποιίας: τον σχεδιασμό του Flying Tourbillon από τον οραματιστή ωρολογοποιό της Glashütte, Alfred Helwig. Προς τιμήν του, η Glashütte Original παρουσιάζει το Alfred Helwig Tourbillon 1920 – Limited Edition, με κλασικό, εκλεπτυσμένο καντράν. Εμπνευσμένο από ιστορικά μοντέλα σχεδιασμένα από τον Helwig και τους μαθητές του στη Γερμανική Σχολή Ωρολογοποιίας Glashütte, αυτή η νέα ερμηνεία του «ανεμοστρόβιλου» τοποθετείται, όπως και στους προκάτοχούς του, με διακριτικό στιλ σε ανάποδη φορά.

Αγνή κομψότητα και κατασκευαστική αρτιότητα

Το νέο ρολόι από την Glashütte Original είναι ένα παράδειγμα κομψότητας, τεχνικής ανωτερότητας και κατασκευαστικής αρτιότητας. Αυτό το εξαίσιο αριστούργημα εκδόθηκε σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό, μόλις 25, και παραδίδεται σε κάσα από ροζ χρυσό. Το καντράν είναι κατασκευασμένο από χρυσό, με επάργυρο φινίρισμα. Η στεφάνη τύπου railroad και ραβδωτές λεπτομέρειες προσδίδουν στο ρολόι μια στιλάτη, κλασική ταυτότητα. Οι φιλιγκράν δείκτες από ροζ χρυσό προσθέτουν στο διακριτικό προφίλ του ρολογιού συνολικά. Την παράσταση κλέβει η ένδειξη των δευτερολέπτων, που βρίσκεται στις 6 η ώρα και φέρει την αναγραφή “Tourbillon”. Το τελευταίο υπενθυμίζει διακριτικά ότι αυτό το ρολόι φανερώνει τις πολλές εκλεπτυσμένες λεπτομέρειές του με την πάροδο του χρόνου – σίγουρα όχι με την πρώτη ματιά.

Κατ’ ακρίβεια, σε αυτό το μοντέλο, το φημισμένο Flying Tourbillon κρύβεται στην ανάποδη κίνηση – όπως και το ιστορικό μοντέλο της εποχής του Helwig.

O Αlfred Helwig και το Flying Tourbillon

To Flying Tourbillon πρωτοκατασκευάστηκε στην Glashütte το 1920 από έναν από τους πιο ξακουστούς Γερμανούς ωρολογοποιούς: τον Alfred Helwig. Σε αντίθεση με τα κλασικά τουρμπιγιόν που στερεώνονταν στις 2 πλευρές, η κομψή κατασκευή του Helwig απαιτούσε ένα μόνο σημείο στερέωσης στο κάτω μέρος, δίνοντας την αίσθηση ότι αιωρείται μέσα στο πλαίσιο της.

Με ανοιχτό πλαίσιο, το τύμπανο και ο μηχανισμός διαφυγής περιστρέφονται σταθερά στον άξονά τους κατά ακριβώς 360° το λεπτό. Με αυτό τον τρόπο, το τουρμπιγιόν εξουδετερώνει αποτελεσματικά την αρνητική επίδραση της βαρύτητας στην ακρίβεια του ρυθμού.

Η Γερμανική Σχολή Ωρολογοποιίας Glashütte – το βασίλειο του Alfred Helwig

Η Γερμανική Σχολή Ωρολογοποιίας Glashütte δημιουργήθηκε το 1878. Εκπαιδεύοντας μεγάλο αριθμό δεξιοτεχνών ωρολογοποιών, επηρέασε σε σημαντικό βαθμό τη Γερμανική ωρολογοποιία συνολικά. Το 1913, σε ηλικία 27 χρονών, ο Alfred Helwig διορίστηκε τεχνικός εκπαιδευτής στο φημισμένο ινστιτούτο εκπαίδευσης. Εκεί, αφιέρωσε τον εαυτό του – μαζί με τους μαθητές του – στην ανάπτυξη ρολογιών αυξημένης ακρίβειας, με τουρμπιγιόν-στύλους, τα οποία ο Helwig ονόμασε «ρολόγια περιστρεφόμενης ταχύτητας». Από το 1920, μια σειρά από τέτοια ρολόγια δημιουργήθηκαν μέσα από την δική του κατεύθυνση και αναπτύσσοντας την ιδέα του. Όταν ελέγχθηκαν από το Γερμανικό Ναυτικό

Παρατηρητήριο στο Αμβούργο, όπου δοκιμάζονται όλα τα ρολόγια ακριβείας, πέτυχαν εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο Alfred Helwig δίδαξε στη φημισμένη σχολή ωρολογοποιίας για 41 χρόνια, κατά την διάρκεια των οποίων εκπαίδευσε περισσότερους από 800 μαθητευόμενους ωρολογοποιούς. Οι δημοσιεύσεις του παραμένουν μέχρι και σήμερα σημαντικά σημεία αναφοράς για ωρολογοποιούς και ειδικούς, καθώς και για συλλέκτες ρολογιών.

Από το 2008, στο ιστορικό κτήριο που κάποτε φιλοξενούσε τη Γερμανική Σχολή Ωρολογοποιίας Glashütte, βρίσκεται όχι μόνο το Γερμανικό Μουσείο Ωρολογοποίας Glashütte, αλλά και το Ιστορικό

Εργαστήρι της Glashütte Original, το προσωπικό του οποίου ειδικεύεται στην αποκατάσταση και συντήρηση πολύτιμων ρολογιών που κατασκευάστηκαν στην Glashütte.

H τελική συναρμολόγηση των 25 ρολογιών της νέας, περιορισμένης έκδοσης, θα γίνει από αυτούς τους εξαιρετικών ικανοτήτων ειδικούς, κάτι που σημαίνει ότι αυτό το κομψοτέχνημα δεν θα φέρει μόνο το όνομα του Alfred Helwig, αλλά και θα έχει κατασκευαστεί στον αρχικό χώρο εργασίας του ως δεξιοτέχνης ωρολογποιός και δάσκαλος.

Εκλεπτυσμένη τεχνολογία

Το ρολόι λειτουργεί μέσω του πολύπλοκου χειροκίνητου ρότορα Calibre 54-01, που αποδίδει τον εντυπωσιακό χρόνο λειτουργίας των 100 ωρών. Το μάτι φυσικά τραβάει το στοιχείο στην αντίστροφη κίνηση, που είναι φυσικά το φιλιγκράν Flying Tourbillon. Η πολύπλοκη διακόσμηση και τα φινιρίσματα, όπως λόγου χάρη η διακόσμηση του ήλιου στο καπάκι του βαρελιού, οι ρίγες Glashütte στην πλάκα, οι μπλε βίδες και τα βιδωμένες χρυσές υποδοχές, καθώς και μεγάλος αριθμός μερών από στιλβωμένο ατσάλι, προσθέτουν στην μαγευτικότητα αυτού του εξαιρετικού δείγματος της τέχνης ωρολογοποιίας Glashütte. Ένα καφέ δερμάτινο λουράκι με τοκά εγγυάται την ασφαλή τοποθέτηση στον καρπό.

Για πληροφορίες: VE Very Exclusive – Τηλ: 22897361

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΤο στούντιο παραγωγής TheSoul Publishing με έδρα την Κύπρο ξεπέρασε τους 1 δις followers
Επόμενο άρθροΕΚΚ: Ειδικό μητρώο για τις εταιρείες του ΗΒ που έλαβαν προσωρινή άδεια