Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε τη νέα εφαρμογή Erasmus+ προχωρώντας ακόμη ένα βήμα προς την ψηφιοποίηση του προγράμματος Erasmus+. Η νέα εφαρμογή, διαθέσιμη σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ, θα προσφέρει σε κάθε φοιτητή και σε κάθε φοιτήτρια την ψηφιακή ευρωπαϊκή φοιτητική κάρτα, η οποία θα ισχύει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το μέλλον είναι ψηφιακό και η ανανεωμένη αυτή εφαρμογή θα διασφαλίσει ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα χρησιμοποιούν ακόμη λιγότερο χαρτί.
Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, δήλωσε τα εξής: «Χαίρομαι γιατί η διεπαφή του εμβληματικού μας προγράμματος για τους νέους, του Erasmus+, έρχεται πιο κοντά στα ενδιαφέροντά τους. Είναι πιο ψηφιακή, καταλληλότερη για φορητές συσκευές και αποβλέπει περισσότερο στην κοινότητα. Η νέα εφαρμογή με την ενσωματωμένη φοιτητική κάρτα είναι καθοριστικής σημασίας για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης που πρεσβεύουμε».
Η επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε σχετικά: «Το χαρτί ανήκει επισήμως στο παρελθόν. Η νέα αυτή εφαρμογή Erasmus+ θα αποτελέσει μονοαπευθυντική θυρίδα για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Erasmus+ που μετακινούνται. Όταν έχεις όλες τις πληροφορίες στο χέρι σου, έχεις λιγότερο στρες, ξοδεύεις λιγότερο χρόνο για τις διοικητικές διαδικασίες και διαθέτεις πολύ μεγαλύτερη ευελιξία. Η ευρωπαϊκή φοιτητική κάρτα, η οποία διατίθεται μέσω της εφαρμογής, αποτελεί σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός πραγματικού Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης. Ενός χώρου στον οποίο κάθε φοιτητής και κάθε φοιτήτρια θα αισθάνεται οικεία, θα έχει πρόσβαση στις ίδιες υπηρεσίες και θα απολαμβάνει την ίδια αναγνώριση όσον αφορά το εκπαιδευτικό τους υπόβαθρο.»
Χάρη στη νέα εφαρμογή, η οποία λειτουργεί στα συστήματα Android και iOS, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα μπορούν:
- να αναζητούν και να επιλέγουν τον προορισμό τους μεταξύ των εταίρων του πανεπιστημίου τους·
- να υπογράφουν τη συμφωνία μάθησης μέσω του διαδικτύου·
- να ανακαλύπτουν εκδηλώσεις και χρήσιμες συμβουλές για τον προορισμό τους και να επικοινωνούν με άλλους συμφοιτητές και συμφοιτήτριές τους· και
- να αποκτούν την ευρωπαϊκή φοιτητική κάρτα τους ώστε να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες, μουσεία, πολιτιστικές δραστηριότητες και ειδικές τιμές στο πανεπιστήμιο και τη χώρα υποδοχής τους.
Μέχρι σήμερα περισσότερα από 4 000 πανεπιστήμια συμμετέχουν στο δίκτυο «Erasmus Without Paper», το οποίο τους επιτρέπει να ανταλλάσσουν με ασφάλεια δεδομένα και να καταρτίζουν ευκολότερα συμφωνίες μάθησης. Η ψηφιακή αυτή συνεργασία επιτρέπει την ανάπτυξη και την ευρεία αναγνώριση της ευρωπαϊκής φοιτητικής κάρτας.
Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση, το νέο πρόγραμμα Erasmus+ για την περίοδο 2021-2027 στηρίζει την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και συμβάλλει στην ψηφιακή μετάβαση των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων. Με αυξημένο προϋπολογισμό άνω των 28 δισ. ευρώ για την 7ετή περίοδο, το πρόγραμμα Erasmus+ θα στηρίξει επίσης την ανθεκτικότητα των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης έναντι της πανδημίας.
Ιστορικό
Από το ξεκίνημα του πρώτου προγράμματος Erasmus το 1987, 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ζήσει την εμπειρία των ανταλλαγών με χώρες του εξωτερικού. Το νέο πρόγραμμα Erasmus+ προσφέρει ευκαιρίες για περιόδους σπουδών στο εξωτερικό, πρακτική άσκηση, μαθητεία και ανταλλαγές προσωπικού σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού και σε όλες τις ηλικίες.
Η μελέτη αντικτύπου του Erasmus+ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που δημοσιεύτηκε το 2019, έδειξε ότι το πρόγραμμα έχει θετικά αποτελέσματα στην επαγγελματική, την κοινωνική, τη μορφωτική και την προσωπική ανάπτυξη όσων συμμετέχουν σ’ αυτό. Πάνω από το 70 % των φοιτητών και των φοιτητριών έχουν καλύτερη εικόνα του τι θέλουν να κάνουν στη μελλοντική τους σταδιοδρομία όταν επιστρέφουν από την κινητικότητά τους στο εξωτερικό, και μπορούν να επαναπροσανατολίσουν τις σπουδές τους ώστε να ανταποκρίνονται στις επαγγελματικές φιλοδοξίες τους. Επίσης, πάνω από το 90 % των φοιτητών και των φοιτητριών του Erasmus+ βελτιώνουν την ικανότητά τους για συνεργασία με ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες και νιώθουν ότι έχουν ευρωπαϊκή ταυτότητα.
Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (2021-2022), αναμένεται να μεταβούν στο εξωτερικό, χάρη στο πρόγραμμα Erasmus+, 600 000 φοιτητές και φοιτήτριες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Στην ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης το 2021, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν πρότεινε το 2022 να ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας. Οι νέοι και οι νέες πρέπει να μπορούν να διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης. Η Ένωσή μας έχει ανάγκη την ψυχή και το όραμα με το οποίο θα μπορούν να συνδεθούν.