Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας χαιρετίζει την σημερινή 11η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτικού η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Ιουνίου. Η εν λόγω ημέρα καθιερώθηκε από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς των ναυτικών στον Κόσμο.

Ως Υφυπουργείο Ναυτιλίας θεωρούμε πως η Διεθνής Ημέρα Ναυτικού είναι μια ευκαιρία για τη βιομηχανία, να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία των πολιτών και να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο των ναυτικών και την συμβολή τους στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην παγκόσμια οικονομία.

Η πανδημία εξελίχθηκε σε ανθρωπιστική κρίση για το ναυτικό επάγγελμα αφού οι ναυτικοί λόγω των περιοριστικών μέτρων αναγκάστηκαν να μείνουν για μήνες καθηλωμένοι στα πλοία.

Η Κύπρος από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία αναγνώρισε  τους ναυτικούς ως ουσιώδεις εργαζόμενους και δημιούργησε ένα διαδικαστικό πλαίσιο για τις αλλαγές πληρωμάτων. Αυτά τα μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα τον επαναπατρισμό και την αλλαγή πληρωμάτων στα λιμάνια της Δημοκρατίας πέραν των 20000 ναυτικών.

Επιπρόσθετα, η χώρα μας παρουσίασε σε διεθνή και ευρωπαϊκά βήματα πρόταση που αφορούσε την διαμόρφωση  ενός παγκόσμιου προγράμματος εμβολιασμού των ναυτικών η οποία επικροτήθηκε με την υιοθέτηση της σε επίσημο ψήφισμα και από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Σε εθνικό επίπεδο η Κύπρος διαμόρφωσε πλαίσιο εμβολιαστικής κάλυψης όλων των ναυτικών που υπηρετούν σε πλοία υπό κυπριακή σημαία καθώς και σε πλοία που η διαχείριση τους γίνεται από εταιρείες που εδρεύουν στη Κύπρο.

Με δηλώσεις του ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης ανέφερε ότι “Η Κύπρος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτικού και αναγνωρίζει την προσφορά τους όχι μόνο με ευχές αλλά με πράξεις και ουσιαστικές πρωτοβουλίες τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η Κυπριακή Ναυτιλία πρωτοστατεί και δείχνει έμπρακτα την κοινωνική της ευαισθησία με διευκολύνσεις στις αλλαγές πληρωμάτων, με πρακτικές λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και με εμβολιαστική κάλυψη των ναυτικών”.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΕλληνική Τράπεζα – Αυτή είναι η νέα σύνθεση του ΔΣ
Επόμενο άρθροΤο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στη λίστα με τα κορυφαία “Νέα” πανεπιστήμια παγκοσμίως