Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται στη λίστα των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως τα οποία έχουν λιγότερα από 50 χρόνια λειτουργίας, σύμφωνα με το Times Higher Education Young University Rankings 2021

 

Τα τελευταία αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης Times Higher Education (THE) Young University Rankings κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανάμεσα στα κορυφαία 251-300 πανεπιστήμια στον κόσμο τα οποία έχουν λιγότερο από 50 χρόνια λειτουργίας.

Η κατάταξη αυτή στηρίζεται τους ίδιους απαιτητικούς δείκτες επιδόσεων (αν και προσαρμοσμένους στη συγκεκριμένη κατάταξη) με αυτούς της κύριας παγκόσμιας κατάταξης του THE World University Rankings (WUR), για να αξιολογήσει τα πανεπιστήμια σχετικά με τους βασικούς πυλώνες της διδασκαλίας, της έρευνας, της μεταφοράς της γνώσης, καθώς και της διεθνούς εμβέλειας. Αυτή η δέκατη έκδοση της κατάταξης περιλαμβάνει πανεπιστήμια από 66 περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας, της Ωκεανίας, της Βόρειας Αμερικής, της Λατινική Αμερικής και της Αφρικής.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκεται, πλέον, μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε αυτή τη συγκεκριμένη κατάταξη, ενδεικτικό γεγονός της αλματώδους ανάπτυξης του πανεπιστημιακού τομέα στην Κύπρο, αφού τα τρία αυτά πανεπιστήμια βρίσκονται και μεταξύ των 1000 καλύτερων του κόσμο, σύμφωνα με το Times Higher Education World University Rankings (THE WUR).

Η διάκριση στα Young University Rankings 2021 είναι η πιο πρόσφατη μιας σειράς σημαντικών διακρίσεων για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από το Times Higher Education, τη μεγαλύτερη και πιο πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστημίων στον κόσμο. Μαζί με την συμπερίληψή του στον πίνακα των 1000 καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου (THE WUR), το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας τοποθετείται και ανάμεσα στα κορυφαία 201-250 πανεπιστήμια από το THE Emerging Economies Rankings 2021, λίστα όπου συμπεριλαμβάνει πανεπιστήμια χωρών ή περιοχών που ταξινομούνται από τον Όμιλο FTSE του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου ως αναδυόμενες οικονομίες. Παράλληλα, το THE World University Rankings by Subject 2021, το κατατάσσουν μεταξύ των 301-400 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο, στον τομέα των Επιχειρήσεων και των Οικονομικών (κατάταξη η οποία το τοποθετεί ως το #1 πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο στον τομέα αυτό και ανάμεσα στα κορυφαία 100 στην ΕΕ). Επιπλέον, το THE Impact Rankings 2021 το κατατάσσει στη θέση #32 παγκοσμίως στη σημαντικότατη κατηγορία της Ποιοτικής Εκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι, τα πανεπιστήμια που ταξινομούνται ως «Νέα» από τον THE χαρακτηρίζονται από την ευελιξία και την ικανότητά τους να καινοτομούν, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτη δυναμική ανάπτυξης σε σύγκριση με πολλά παλαιότερα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο που κατατάσσονται από το THE World University Rankings. «Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα δυναμικής ανάπτυξης ενός νέου πανεπιστημίου. Από την ίδρυση του το 2007, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αυξάνει συνεχώς τις επιτυχίες του στις παγκόσμιες κατατάξεις και έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη Νότια Ευρώπη με κύρια γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική, φιλοξενώντας σήμερα περισσότερους από 14,000 φοιτητές από όλο τον κόσμο», σημείωσε ο Καθηγητής Δημήτρης Δρικάκης, Αντιπρόεδρος Διεθνών Συνεργασιών του Πανεπιστημίου.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, υπογράμμισε πως οι υποψήφιοι φοιτητές και φοιτήτριες έχουν μια ιδανική επιλογή ποιοτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Κύπρο, δεδομένης της σταθερής εξέλιξης της χώρας μας σε ένα διεθνές κέντρο ποιοτικής Ανώτατης Εκπαίδευσης. «Η νέα αυτή διάκριση αποτελεί ακόμα ένα ορόσημο στην ιστορία του Πανεπιστημίου μας και της χώρας μας γενικότερα. Η Κύπρος παρόλη την σύντομη τριαντάχρονη ιστορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, έχει ήδη τρία πανεπιστήμια μεταξύ των κορυφαίων «Νέων» πανεπιστημίων παγκοσμίως. Αυτό είναι πράγματι εντυπωσιακό», σχολίασε ο Καθηγητής Πουγιούτας.

Ο Πρύτανης Πουγιούτας ολοκλήρωσε ευχαριστώντας τους ανθρώπους που είχαν καθοριστικό ρόλο και στη νέα αυτή επιτυχία, πού έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερα δύσκολης πανδημικής περιόδου. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόψυχα, για άλλη μια φορά, ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του διδακτικού, του ερευνητικού και του διοικητικού προσωπικού, καθώς επίσης και τους φοιτητές, τις φοιτήτριες, τους απόφοιτους και τις απόφοιτές μας. Αυτή η ξεχωριστή κοινότητα αποτελεί την κινητήρια δύναμη των συνεχών επιτευγμάτων του Πανεπιστημίου μας».

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας συγχαίρει το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου για την κατάταξη τους από το Times Higher Education Young University Rankings.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΗ Κύπρος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτικού
Επόμενο άρθροΚΟΕ και ΟΠΑΠ Κύπρου προτρέπουν την Ολυμπιακή μας ομάδα