H οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε σημείο καμπής, αλλά η ανάκαμψή της πρέπει να είναι σταθερή και διατηρήσιμη πριν μπορέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συζητήσει για τη διακοπή της έκτακτης στήριξης, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο Politico προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Είπε επίσης ότι η ΕΚΤ έπρεπε να αρχίσει να ακούει και να επικοινωνεί με τους Ευρωπαίους πολίτες. «Δεν υπήρξε αναθεώρηση στρατηγικής από το 2003 και νομίζω ότι άργησε αρκετά», δήλωσε η 65χρονη Γαλλίδα, η οποία πήρε το τιμόνι της ΕΚΤ τον Νοέμβριο του 2019. «Όταν ξεκινήσαμε αυτήν την αναθεώρηση στρατηγικής, είπα ότι θα γίνουν ριζικές αλλαγές».

Την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει τον υψηλό ρυθμό αγοράς ομολόγων για να κρατήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού, ενώ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της δεν εξέτασαν καν το ζήτημα της σταδιακής μείωσης της στήριξης παρά την ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη. «Δεν λέω ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) θα σταματήσει στις 31 Μαρτίου», δήλωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας: «Έχουμε μεγάλη ευελιξία, αλλά όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

Ερωτηθείσα για το μέλλον της Ευρώπης χωρίς την Άνγκελα Μέρκελ, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε: «Η Ευρώπη θα είναι διαφορετική, επειδή η Άνγκελα Μέρκελ υπήρξε καθοριστικός ηγέτης εδώ και πολύ καιρό. Δεν ξέρω ποιος θα είναι ο επόμενος καγκελάριος. Αλλά είμαι πεπεισμένη ότι θα ηγηθεί μιας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης και αυτό θα είναι καλό για την Ευρώπη».

Ο διορισμός της Κριστίν Λαγκάρντ ως επικεφαλής της ΕΚΤ προκάλεσε αντιδράσεις καθώς δεν είχε ποτέ αναλάβει τη θέση κεντρικού τραπεζίτη, αν και είχε κερδίσει τεράστια φήμη ως δικηγόρος, υπουργός του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου και επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αλλά η Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι βλέπει το παρελθόν της ως πλεονέκτημα και όχι ως μειονέκτημα.

Η Λαγκάρντ ελπίζει ότι η νέα στρατηγική θα αντιμετωπίσει νέες διαστάσεις όπως η κλιματική αλλαγή και η δυνατότητα ενός ψηφιακού ευρώ και θα χρησιμεύσει ως απόδειξη πως η ΕΚΤ είναι σε θέση να επανεφεύρει τον εαυτό της. «Θα αποτελεί ένδειξη του γεγονότος ότι η ΕΚΤ είναι προσεκτική και ικανή να προσαρμόζεται. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα παράδειγμα, το ψηφιακό ευρώ ένα άλλο. Είμαστε προσανατολισμένοι στον στόχο σταθερότητας των τιμών μας και είμαστε ο θεματοφύλακας του ευρώ, αλλά πρέπει να προσέξουμε και τις μεγάλες εξελίξεις γύρω μας».

«Είναι πάρα πολύ νωρίς για να συζητήσουμε τα θέματα αυτά», σημείωσε σχετικά με τη σταδιακή ολοκλήρωση του PEPP, ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 31 Μαρτίου ή έως ότου περάσει η κρίση της πανδημίας. Οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να συζητά για την ολοκλήρωση του PEPP στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και η μεγάλη πλειονότητα των παρατηρητών της ΕΚΤ που ρωτήθηκαν από το Reuters δεν αναμένουν το PEPP να αυξηθεί ξανά και να επεκταθεί χρονικά.

Αντίθετα, η ΕΚΤ είναι πιθανότερο να στρέψει την πολιτική στήριξής της προς τα παλαιότερο και πιο άκαμπτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων (Asset Purchase Programme, APP), το οποίο μπορεί να ισχύει επ΄ αόριστον ενόσω ο πληθωρισμός θα είναι χαμηλότερος από τον στόχο της τα επόμενα χρόνια. «Είμαστε σε ένα σημείο καμπής όπου, έχοντας κατά νου άλλες μεταλλάξεις (του ιού), είμαστε σε αυτή την πορεία ανάκαμψης, κινούμενοι σταθερά προς την επάνοδο στο προ της COVID-19 επίπεδο», σημείωσε η Λαγκάρντ. Πηγή LiFO.gr

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΗ Microsoft θα «αποσύρει» τα Windows 10 εως το 2025
Επόμενο άρθροJP Morgan: Γιατί η τράπεζα κρατάει $500 δις σε θησαυροφυλάκια