Με νέα υπερσύγχρονα συστήματα που αναβαθμίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν στην κοινωνία τα νοσοκομεία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ενισχύθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Οι δυνατότητες των συστημάτων που φέρουν τα ανώτερα διεθνή τεχνολογικά standards (πρότυπα), παρουσιάστηκαν στο ευρύ κοινό, την Τρίτη 11 Οκτωβρίου στο ΓΝ Λεμεσού. Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα και παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα μηχανήματα και να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τη δυναμική τους.

Τα νέα συστήματα Ψηφιακής Αγγειογραφίας, Υβριδικής Απεικόνισης SPECT/CT, Μαγνητικής Τομογραφίας (MRI) και Υπερηχογραφίας,  αποτελούν πολύτιμα εργαλεία στα χέρια του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου και αναμένεται να συμβάλλουν καταλυτικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας προς τους κατοίκους της Λεμεσού και των γύρω περιοχών.

Στα πλαίσια των εγκαινίων, αναφέρθηκε από τον Διευθυντή του Ακτινολογικού Τμήματος Δρ. Χρίστο Νικολάου, η ίδρυση Μονάδας Παιδιατρικής Ακτινολογίας η οποία στελεχώνεται από δυο εξειδικευμένες παιδοακτινολογους οι οποιες εκετελούν ακτινοδιανγωστικές εξετασεις σε παιδιά μέσω του Μαγνητικού Τομογράφου και των Υπερσύγχρονων Υπερηχοτομογράφων με τα οποία εξοπλίστηκε το Ακτινολογικό Τμήμα

Υπερηχογραφία

Ενισχύει τα τμήματα: ακτινολογικό, καρδιολογικό, γυναικολογικό κ.ά. Με τις πιο ψηλές προδιαγραφές, τα συστήματα εξασφαλίζουν εξετάσεις βέλτιστης διαγνωστικής ποιότητας και ακρίβειας με άριστη διακριτική ικανότητα και ευκρίνεια. Πρόκειται για αναίμακτες και ανώδυνες διαδικασίες που δεν κάνουν χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας όπως άλλου τύπου απεικονιστικά συστήματα. Συνήθως η διάρκεια των εξετάσεων δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά.

Υβριδική Απεικόνιση SPECT/CT

Αποτελεί την νεότερη γενιά της υβριδικής απεικόνισης. Αποτελείται από μία τομογραφική γ-κάμερα (σπινθηρογράφος) δύο κεφαλών, σε συνδυασμό με υπολογιστικό τομογράφο (CT) 16 τομών. Έχει τη δυνατότητα λήψης τομογραφικών εικόνων καθώς επίσης διαγνωστικών εξετάσεων υπολογιστικής τομογραφίας όποτε αυτό χρειαστεί.

Σύστημα Μαγνητικής Τομογραφίας (MRI) 1.5 Tesla

Το σύστημα νέας γενιάς που υποστηρίζει το έργο του Ακτινολογικού Τμήματος του ΓΝ Λεμεσού. Ένα σπουδαίο εργαλείο με υπερσύγχρονο λογισμικό και υψηλό αριθμό καναλιών λήψης, το οποίο εξασφαλίζει εξαιρετικά υψηλή ποιότητα απεικόνισης στην εξέταση του εγκεφάλου, των αρθρώσεων του σώματος (συνδέσμους, τένοντες, μηνίσκους, χόνδρους κ.ά.), των σπονδύλων και των μεσοσπονδύλιων δίσκων και του νωτιαίου μυελού. Παρέχει επίσης σημαντικές πληροφορίες για τα συμπαγή όργανα της κοιλίας όπως: ήπαρ, νεφροί, πάγκρεας κ.ά. Κατά τη διαδικασία δεν χρησιμοποιείται ιονίζουσα ακτινοβολία, κάτι που προτιμάται σε περιπτώσεις που αφορούν παιδιά και έγκυες. Η Μαγνητική Τομογραφία είναι διαθέσιμη και για παιδιατρικά περιστατικά υπό αναισθησία όπου αυτό χρειάζεται. Αναλόγως της εξέτασης δίδονται εκ των προτέρων οδηγίες προετοιμασίας στον ασθενή. Η διάρκεια των εξετάσεων κυμαίνεται από 30 έως 60 λεπτά.

Σύστημα Ψηφιακής Αγγειογραφίας

Αναβαθμίζει το Εργαστήριο Καθετηριασμών του Καρδιολογικού Τμήματος του ΓΝ Λεμεσού. Με ψηφιακό ανιχνευτή μεγάλου ωφέλιμου οπτικού πεδίου (30 x 40 cm) υψηλής ευαισθησίας και απόδοσης, εφαρμόζονται τεχνολογίες αιχμής τόσο στο απεικονιστικό κομμάτι του συστήματος, όσο και στα πλαίσια μείωσης της δόσης ακτινοβολίας. Το νέο σύστημα εξυπηρετεί περιστατικά όπως: οξύ και αιφνίδιο θωρακικό άλγος λόγω οξέως εμφράγματος μυοκαρδίου, οξύ και αιφνίδιο θωρακικό άλγος λόγω μερικής απόφραξης στεφανιαίας αρτηρίας, βαλβιδική νόσο (συνήθως σοβαρή στένωση αορτικής βαλβίδας ή σοβαρή ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας). Χρησιμοποιείται επίσης για απεικόνιση των αρτηριών που αιματώνουν την καρδιά προς αποκάλυψη στενώσεων, μελέτη της σοβαρότητας των στενώσεων αυτών και για εμφύτευση βηματοδοτών και απινειδωτών, παρακέντηση περικαρδιακού υγρού, μέτρηση ενδοκαρδιακών πιέσεων.

Η Επιχειρησιακή Διευθύντρια του Οργανισμού, Ειρήνη Προκοπίου, δεν έκρυψε την ικανοποίηση της για τον νέο εξοπλισμό που απέκτησε το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού: «Με κάθε αναβάθμιση στις υποδομές και στον τεχνικό εξοπλισμό των νοσηλευτηρίων μας, βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο όραμά μας για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Σήμερα, κάναμε ακόμα ένα μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Τα νέα συστήματα μας αναμένεται να δώσουν πολύτιμες ενισχύσεις στην καθημερινή μάχη του προσωπικού του ΓΝ Λεμεσού», πρόσθεσε.

Ο ΟΚΥπΥ, υλοποιώντας ουσιαστικές δράσεις, παραμένει προσηλωμένος στον στόχο του, να παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΝέο διεθνές βραβείο για την V+O Communication
Επόμενο άρθροΗ Louis Hotels στηρίζει το έργο του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο Μια Ευχή»