Ετυμολογικά, η λέξη Metaverse, προέρχεται από το ελληνικό «μετά» και το αγγλικό «universe», που σημαίνει σύμπαν. Ενώ αρχικά η λέξη πρωτοεμφανίστηκε το 1992 στο μυθιστόρημα του Aμερικανού συγγραφέα Νιλ Στίβενσον “Snow Crash”, η έννοια του Metaverse εισήχθη στην καθημερινότητά μας μόλις πέρυσι, όταν διάφοροι οργανισμοί όπως το Meta (ex-facebook) και η Sandbox άρχισαν να αναπτύσσουν – ή ανακοίνωσαν την πρόθεση να αναπτύξουν – εικονικούς κόσμους σαν μια νέα διάσταση του οικοσυστήματος blockchain.
Η πρόσφατη άνοδος των τεχνολογιών Blockchain και του κατανεμημένου καθολικού (Distributed Ledger Technology/DLT) που ξεκίνησαν μέσω του Bitcoin το 2008 και έπειτα χρησιμοποιήθηκαν και από άλλα κρυπτονομίσματα και biproducts του DLT όπως τα Non-Fungible Tokens (NFTs) και το Decentralised Finance (DeFi), έδωσαν σε ιδιώτες και επιχειρήσεις την ευκαιρία να εξερευνήσουν νέες τεχνολογικές υποδομές και καινοτομίες που τους επιτρέπουν να περιηγηθούν σε έναν νέο τύπο οικονομίας που είναι αποκεντρωμένος, χωρίς μεσάζοντες.
Ως επέκταση και επαύξηση του φυσικού κόσμου, το Metaverse αποτελεί ένα δίκτυο διαδραστικής πραγματικότητας σύγχρονων τρισδιάστατων εικονικών χώρων στους οποίους κάποιος μπορεί να συνδεθεί και να προσομοιάσει «εμπειρίες» με άλλους χρήστες. Είναι ένα ψηφιακό σύμπαν, το οποίο ενσωματώνει στοιχεία επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας (Augmented Reality/AR & Virtual Reality/VR), επιτρέπει στους χρήστες να περιηγούνται σε εικονικούς κόσμους που περιλαμβάνουν πόλεις, φυσικά τοπία και εμπορικά κέντρα, και μέσω ενός avatar μπορούν να συναντιούνται και να επικοινωνούν μεταξύ τους, καθώς επίσης να ψωνίζουν και να εκπαιδεύονται.
Το Δεκέμβριο του 2021, η PwC Hong Kong προχώρησε στην αγορά ψηφιακής γης LAND στο Sandbox. Ο William Gee, συνέταιρος στην PwC Hong Kong, ανέφερε ότι «το Metaverse προσφέρει νέες δυνατότητες στους οργανισμούς να δημιουργήσουν αξία μέσω καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων, καθώς και να εισάγουν νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με τους πελάτες και τις κοινότητές τους. Θα αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία μας για να συμβουλεύσουμε τους πελάτες μας που επιθυμούν να αγκαλιάσουν τόσο το Metaverse όσο και το πλήρες φάσμα των προκλήσεων που παρουσιάζει αυτό το αναδυόμενο παγκόσμιο ψηφιακό φαινόμενο».
Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον
Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, όπως η Microsoft, η IKEA, η Amazon, η Apple, η Coca-Cola, η Gucci και η Nike, επενδύουν αυτήν τη στιγμή χρόνο και χρήμα στο Metaverse.
Το Metaverse αποτελεί φυσικό επακόλουθο της τεχνολογικής και ψηφιακής εξέλιξης που βιώνει η εποχή μας. Μπορεί εύλογα να χαρακτηριστεί ως η 4η βιομηχανική επανάσταση (Industry 4.0).
Παρά το γεγονός ότι τα πρώτα ίχνη αυτής της τεχνολογίας εμφανίστηκαν στην βιομηχανία ηλεκτρονικών παιχνιδιών, με τους εικονικούς κόσμους όπως το Second Life (2003), Minecraft (2011) και Fortnite (2017), το Metaverse θα έχει αναμφίβολα τον σημαντικότερο αντίκτυπο σε όλες τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες. Δρώντας ως γέφυρα μεταξύ του ψηφιακού και του φυσικού κόσμου, η τεχνολογία αυτή θα επιτρέπει στις εταιρείες να ενισχύσουν την συνολική εμπειρία που προσφέρουν στους πελάτες τους μέσω της ανάπτυξης καινούργιων, βελτιωμένων προϊόντων και υπηρεσιών.
Η σύγκλιση των αναδυόμενων τεχνολογιών όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things/IoT), η μηχανική μάθηση (machine learning), και η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα σε distributed ledger technologies δημιουργούν νέες ευκαιρίες στον επιχειρηματικό κόσμο. Μέσω των δυνατοτήτων αυτών, οι εταιρείες θα μπορούν πλέον να δρουν πέρα από το παραδοσιακό επιχειρείν. Θα μπορούν να επανασχεδιάζουν τις στρατηγικές branding και προώθησής τους, να σχηματίζουν νέα κανάλια πώλησης και διανομής και να κτίζουν εικονικές οικονομίες γύρω από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.