Σε δωδεκάωρη απεργία κατέρχονται από το πρωί οι νοσηλευτές της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών. Η απεργία θα διαρκέσει από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, η διαμαρτυρία πραγματοποιείται για στήριξη των πέντε νοσηλευτριών – μελών της οι οποίες διώκονται πειθαρχικά. Οι νοσηλεύτριες, σύμφωνα με την ΠΑΣΥΝΟ, απείχαν από νοσηλευτικά καθήκοντα στην περίπτωση ασθενή με κορωνοϊό γιατί δεν τηρούνταν υγειονομικά πρωτόκολλα.

Μιλώντας το πρωί στην εκπομπή του ΡΙΚ “Πρώτη Ενημέρωση”, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, είπε ότι η πειθαρχική έρευνα εναντίον των πέντε νοσηλευτών έχει ολοκληρωθεί και η έκθεση είναι καταδικαστική εναντίον των μελών τους.

Πρόσθεσε ότι οι πέντε νοσηλευτές ενημερώθηκαν σχετικά και κλήθηκαν σε ακρόαση για να τους απαγγελθεί ποινή.

Ο Θεόδωρος Πετέλης, καταφέρθηκε προσωπικά εναντίον του υπουργού Υγείας, γιατί όπως υποστήριξε δεν διέκοψε τη διαδικασία όταν ενημερώθηκε ότι είναι παράνομη όπως επιβάλλουν οι κανόνες χρηστής διοίκησης.

Όσον αφορά στο περιστατικό το οποίο οδήγησε στην απεργία, εξήγησε ότι ασθενής -κρούσμα κορωνοϊού νοσηλεύτηκε για 72 ώρες σε ένα κελί και ότι τα μέλη της ΠΑΣΥΝΟ κατήγγειλαν ότι δεν εφαρμοζόταν κανένα πρωτόκολλο και υπήρχε κίνδυνος να νοσήσουν και οι ίδιοι.

Ωστόσο, είπε ο κύριος Πετέλης, η διοίκηση του νοσηλευτηρίου συνέχιζε απτόητη να νοσηλεύει υπό αυτές τις συνθήκες τον ασθενή γεγονός που οδήγησε στην απόφαση της συντεχνίας για απομάκρυνση των 5 νοσηλευτών.

Η καταδίκη των μελών της ΠΑΣΥΝΟ, πρόσθεσε, αποτελεί κακό προηγούμενο για κάθε εργαζόμενο και η επιφυλάσσονται να προσφύγουν αν χρειαστεί στο δικαστήριο.

Δεν αποκλείει την λήψη νομικών μέτρων το Υπουργείο

Πυρά κατά της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών εξαπέλυσε η Διευθύντρια του Γραφείου του Υπουργού Υγείας Αναστασιά Ανθούση.

Σε σημερινές τις δηλώσεις η κυρία Ανθούση ανέφερε ότι η ΠΑΣΥΝΟ επέλεξε να μην υπάρχει ούτε προσωπικό ασφαλείας στα κέντρα εμβολιασμού, επειδή θεωρεί ότι δεν εμπίπτουν τις ουσιώδεις υπηρεσίες. Δυστυχώς είπε, η συγκεκριμένη συντεχνία αγνόησε το γεγονός ότι πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου.

Η κυρία Ανθούση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν νομικά μέτρα κατά της ΠΑΣΥΝΟ.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις της ΠΑΣΥΝΟ κατά του Υπουργού Υγείας, η κυρία Ανθούση είπε ότι ο Κωνσταντίνος Ιωάννου λειτούργησε εφαρμόζοντας κατά γράμμα τη νομοθεσία.

Υπ. Υγείας: Δεν μπορεί να μην διεξαχθεί έρευνα

Στο μεταξύ ο Υπουργός Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την λύπη του για την απόφαση των νοσηλευτών. Σημειώνει ωστόσο ότι η πειθαρχική έρευνα δεν μπορεί να μην διεξαχθεί. Χαρακτηριστικά αναφέρει: ”Δεν μπορεί να γίνει δεκτό γιατί είναι παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης και παραβιάζει τις αρχές της χρηστής διοίκησης. Με την ετσιθελική συμπεριφορά της, η ηγεσία της ΠΑΣΥΝΟ ουσιαστικά αυτό προσπαθεί να επιτύχει, δηλαδή να παρέμβει στο έργο της διερεύνησης της καταγγελίας και να επηρεάσει την κρίση και την ετυμηγορία του ερευνώντος λειτουργού”.

Επηρεάζονται ραντεβού εμβολιασμού

Λόγω της απεργίας επηρεάζονται και οι εμβολιασμοί σε συγκεκριμένα κέντρα. Ακυρώθηκαν όλα τα ραντεβού και προγραμματίστηκαν ξανά για άλλη μέρα.

Συγκεκριμένα, τα Εμβολιαστικά Κέντρα που επηρεάζονται είναι:

Λάρνακα: Εμβολιαστικό Κέντρο Λιμάνι Β

Λεμεσός: Εμβολιαστικό Κέντρο Σπύρος Κυπριανού Β και Εμβολιαστικό Κέντρο Σπύρος Κυπριανού Ε

Αμμόχωστος: Εμβολιαστικό Κέντρο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου Γ

Ήδη οι πολίτες ενημερώθηκαν με SMS για τη νέα ημερομηνία.

Το ΚΕΒΕ καλεί την ΠΑΣΥΝΟ να αποσύρει τα απεργιακά μέτρα

Την έντονη απογοήτευση του για την απόφαση της ΠΑΣΥΝΟ να προχωρήσει σε 12ώρη απεργία σε μια περίοδο όπου η δημόσια υγεία βρίσκεται σε κομβικό σημείο λόγω της πανδημίας εκφράζει και  το ΚΕΒΕ σε ανακοίνωση του.  «Είναι λυπηρό μετά τις τόσες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού κόσμου για αντιμετώπιση του κορωνοϊού τις οποίες ολόκληρη η κοινωνία έχει επανειλημμένα αναγνωρίσει και χαιρετίσει, να ανατρέπονται και να αμαυρώνονται με αφορμή μια εργατική διαφορά η οποία θα μπορούσε να συζητηθεί και επιλυθεί χωρίς την προσφυγή στο ακραίο μέτρο της 12ώρης απεργίας.

Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή στην προσπάθεια επέκτασης του εμβολιαστικού προγράμματος και η συνεισφορά των νοσηλευτών είναι ουσιώδους σημασίας, γι’ αυτό  το ΚΕΒΕ καλεί την ηγεσία της ΠΑΣΥΝΟ να επαναμελετήσει το θέμα και να αποσύρει την εξαγγελθείσα απεργία.

Με αφορμή και αυτό το περιστατικό το ΚΕΒΕ τονίζει και πάλι την ανάγκη για προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης για τις ουσιώδεις υπηρεσίες, ώστε να αποφεύγονται τέτοιες αρνητικές εξελίξεις σε ζωτικούς τομείς που άπτονται της ομαλής λειτουργίας της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΟι Partners VMLY&R χορηγούν το πιο εμπνευσμένο συνέδριο μάρκετιγκ της χρονιάς
Επόμενο άρθροΣτη Λισαβώνα ο Υφ. Ναυτιλίας για την υπουργική συνάντηση κρατών μελών της Ε.Ε