Μεγεθύνεται αντί να μειώνεται η αβεβαιότητα για τους επόμενους μήνες

 

Οι εξελίξεις στον τουριστικό τομέα επιβεβαιώνουν διαρκώς ότι το 2021 εξελίσσεται εξίσου αρνητικά με το 2020 και ακόμα και ο συγκρατημένος στόχος για επίτευξη του 40% των αφίξεων του 2019, είναι αβέβαιο αν θα επιτευχθεί.

Όπως αναφέρει ο ΣΤΕΚ, η αβεβαιότητα συνεχίζει να είναι τεράστια και το μόνο δεδομένο είναι πως κι ο Ιούλιος, ο πιο σημαντικός μήνας από πλευράς αφίξεων, θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος παρέμεινε στην «πορτοκαλί» κατηγορία του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέλιξη που επί της ουσίας απαγορεύει τα ταξίδια προς τη χώρα μας. «Αναμένουμε την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για κατάργηση της καραντίνας για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Οι υγειονομικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων εντείνουν τον προβληματισμό

Μία τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να αυξήσει τους Βρετανούς τουρίστες και προς το νησί μας από τον Αύγουστο και μετά», σχολιάζει ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ, Άκης Βαβλίτης. Σε σχέση με την βρετανική αγορά πάντως, καταγράφονται οι πιέσεις που υπάρχουν από Γερμανία αλλά και Γαλλία, ώστε να απαγορευτεί η είσοδος στην ΕΕ σε Βρετανούς τουρίστες λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της μετάλλαξης «Δέλτα» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης για πολλές τουριστικές επιχειρήσεις – Αναγκαία η συνέχιση και ενίσχυση της κρατικής στήριξης

Όσον αφορά άλλες σημαντικές αγορές, οι επαγγελματίες του τομέα αναμένουν τις εξελίξεις σε σχέση με τις ναυλωμένες πτήσεις από Ρωσία και κατά πόσο τελικά θα επιτραπούν το επόμενο διάστημα. Σε σχέση με την αγορά του Ισραήλ, από την οποία υπήρχαν προ μηνών ελπίδες ότι θα είχαμε αυξημένο αριθμό αφίξεων, δυστυχώς το ενδιαφέρον είναι και πάλι περιορισμένο.

Ανησυχία από τις υγειονομικές εξελίξεις

Ο ΣΤΕΚ εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση που τείνει να δημιουργηθεί σε υγειονομικό επίπεδο σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο μεγάλος αριθμός μη εμβολιασμένων συμπολιτών μας, η αύξηση των κρουσμάτων, οι ενδείξεις για μη τήρηση των μέτρων και οι ανεπαρκείς έλεγχοι για τήρηση των πρωτοκόλλων, δημιουργούν μία προβληματική εικόνα η οποία ενδέχεται να έχει επιπτώσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και σε σχέση με την εικόνα που εκπέμπει η χώρας μας στο εξωτερικό. Δυστυχώς και στην τουριστική βιομηχανία το ποσοστό του προσωπικού που αρνείται να εμβολιαστεί εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό.  «Θέση του ΣΤΕΚ είναι πως η υγεία είναι πάνω απ’ όλα. Απ’ εκεί και πέρα, αν στο υγειονομικό σκέλος η κατάσταση δεν είναι καλή, τότε άμεσα επηρεάζεται και η οικονομία στο σύνολο της», σημειώνει ο κ. Βαβλίτης. Οι ενδείξεις που λαμβάνει ο ΣΤΕΚ από την αγορά είναι τέτοιες, που στην περίπτωση που υπάρξει κι άλλο lockdown στην οικονομία, ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων δεν θα αντέξει.

Αναγκαία η ενίσχυση της στήριξης

Ανεξαρτήτως υγειονομικής κατάστασης, στην ξενοδοχειακή και ευρύτερη τουριστική βιομηχανία, το πρόβλημα διογκώνεται διαρκώς αφού οι πιέσεις στη ρευστότητα πολλών επιχειρήσεων είναι τεράστιες και πλέον για πολλές εταιρείες τίθεται θέμα επιβίωσης. «Τα δεδομένα καταδεικνύουν πως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από τη συνέχιση της στήριξης των εργαζομένων μέσω των σχεδίων του Υπουργείο Εργασίας, ενώ χρειάζεται και επιπρόσθετη ενίσχυση των επιχειρήσεων του τομέα ώστε να κατορθώσουν να επιβιώσουν», τονίζει ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΠαγκόσμιος συναγερμός για την μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ – Εξαπλώθηκε σε 92 χώρες
Επόμενο άρθροCustomers Web Portal για online παραγγελίες από την Coca-Cola Κύπρου