Ο σκληρός και δύσκαμπτος τομέας των ακινήτων όπως τον γνωρίζουμε εδώ και αιώνες, μπορεί να γίνει απλούστερος, πιο διαφανής και πιο αποδοτικός με την χρήση της τεχνολογίας

 

Του Παύλου Λοΐζου, Managing Director της WiRE FS

 

Το τρίπτυχο τεχνολογία-χρηματοοικονομικά-ακίνητα εξελίσσεται σε ένα από τα ισχυρότερα της διεθνούς οικονομίας. Το συγκεκριμένο τρίπτυχο καλύπτεται από τους όρους FinTech and PropTech, δηλαδή την τεχνολογία που σχετίζεται με τον Χρηματοοικονομικό τομέα και την τεχνολογία που σχετίζεται με τον τομέα των Ακινήτων.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, και ειδικά στην Κύπρο το γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, πως οι δύο τομείς σχετίζονται απόλυτα και η κατάσταση του ενός επηρεάζει άμεσα και τον άλλο. Αν υπάρχει ζήτηση στα ακίνητα και οι τομέας κινηθούν ανοδικά, τότε ευνοούνται και οι τράπεζες αφού οι ενυπόθηκες εξασφαλίσεις τους έχουν μεγαλύτερη αξία. Αν οι τράπεζες δείξουν μεγαλύτερη διάθεση για να δανείσουν αγοραστές ακινήτων, τότε ευνοείται ο τομέας των ακινήτων γιατί αυξάνεται η ζήτηση. Το ίδιο βέβαια ισχύει και όταν οι εξελίξεις είναι αρνητικές. Ο ένας τομέας επηρεάζει τον άλλο σε μεγάλο βαθμό.

Αναπόφευκτα λοιπόν, και οι τεχνολογίες που επηρεάζουν τους δύο τομείς, FinTech και PropTech, συμπληρώνουν και αλληλεπιδρούν η μία με την άλλη. Στο εξωτερικό μάλιστα, όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι τεράστιες, πολλές φορές δημιουργείται σύγχυση αν μία υπηρεσία ή εργαλείο εμπίπτει στον όρο του FinTech ή του PropTech. Αναλυτές στο εξωτερικό χαρακτηρίζουν την FinTech ως τον μεγάλο αδελφό (Big Brother) και την PropTech ως τον μικρό αδελφό. Και υπάρχει συγκεκριμένος λόγος γι’ αυτό. Η τεχνολογία σε θέματα FinTech είναι πολύ πιο προχωρημένη, κάτι που σημαίνει πως όσοι ασχολούνται με την PropTech μπορούν να διδαχθούν από τα σωστά και τα λάθη που προέκυψαν κατά τη διάρκεια ανάπτυξης της τεχνολογίας για τον χρηματοοικονομικό τομέα. Επίσης, οι διάφορες πρωτοποριακές, πολλές φορές τρελές, ιδέες οι οποίες προκύπτουν στον τομέα του FinTech, ενδεχομένως να μην λαμβάνονταν καν σοβαρά υπόψη αν δεν είχε προηγηθεί η αποδεδειγμένη οικονομική βιωσιμότητα και επιτυχία αντίστοιχων ιδεών στον τομέα του PropTech.

Επί της ουσίας η FinTech επανακαθορίζει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στη ψηφιακή εποχή με καινοτομίες και χρήση εργαλείων όπως: blockchain, data science, machine learning, artificial intelligence και ούτω καθ’ εξής. Την ίδια λογική ακολουθεί και η PropTech με τις τεχνολογικές εταιρείες του τομέα να επικεντρώνονται στην ψηφιοποίηση σχεδόν κάθε πτυχής η οποία σχετίζεται με τον τομέα των ακινήτων. Από τις αγοραπωλησίες, τις ενοικιάσεις και τον σχεδιασμό μέχρι τη διαχείριση και το μάρκετινγκ ακινήτων. Φανταστείτε λοιπόν, αν στην Κύπρο μπορούσαμε να έχουμε την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου μας με το πάτημα και μόνο ενός κουμπιού. Ή αν είχαμε όλα τα δεδομένα για την ακίνητη περιουσία μας σε ένα application. Κοιτάζοντας ακόμα πιο μακριά και συνδυάζοντας την PropTech με την FinTech, τι θα λέγατε αν μπορούσαμε να υποβάλουμε μία πλήρη αίτηση για οικιστικό δάνειο μέσω υπολογιστή;

Σας ακούγονται ως επιστημονική φαντασία ή ένα σενάριο για το πολύ μακρινό μέλλον; Για σκεφτείτε όμως πόσο απότομα εμείς οι ίδιοι υιοθετήσαμε, λόγω των συνθηκών της πανδημίας, τεχνολογίες και λύσεις τις οποίες μερικούς μήνες προηγουμένως ούτε καν διανοούμασταν; Αντίστοιχη προσαρμογή έγινε και στον τομέα των ακινήτων. Οι υποψήφιοι αγοραστές αντί να επισκέπτονται τα ακίνητα που τους ενδιέφεραν, τα έβλεπαν μέσω live βίντεο περιήγησης. Αντί να επισκεφθούν το γραφείο του επιχειρηματία Ανάπτυξης Γης ή του μεσίτη, συνεννοούνταν μέσω Zoom κι άλλων παρόμοιων πλατφόρμων. Βέβαια, για να είμαστε ξεκάθαροι, η εξ’ αποστάσεως θέαση των ακινήτων, δεν είναι τίποτα περισσότερο από απλώς την παρανυχίδα των λύσεων που προσφέρει η τεχνολογία PropTech.

Ακολουθεί μία γεύση από τεχνολογικές λύσεις οι οποίες αναπτύσσονται στο εξωτερικό και οι οποίες είτε άμεσα είτε πιο έμμεσα σχετίζονται με τον τομέα των ακινήτων. Το online εργαλείο IMMO Investment Technologies χρησιμοποιείται για πωλήσεις, ενοικιάσεις και επενδύσεις σε οικιστικά ακίνητα. Το Made.com είναι μία πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου η οποία πουλά απευθείας designer έπιπλα χωρίς μεσάζοντες και προμήθειες. Το Guesty είναι ένα εργαλείο online διαχείρισης βραχυχρόνιων μισθώσεων. Το Trussle είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο διαπραγμάτευσης υποθηκών με διαφάνεια. To Exporo, είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα για επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων. Το Smartfrog είναι μία λύση ασφάλειας και παρακολούθησης του ακινήτου σας με τη χρήση κάμερας και αποθήκευσης βίντεο. Και η λίστα είναι ατέλειωτη, από υπηρεσίες καθαριότητας του σπιτιού μέχρι εξεύρεσης βαρέων κατασκευαστικών μηχανημάτων online. Σημειώστε πως όλα αυτά δεν είναι απλώς ιδέες σε ένα χαρτί ή pre-seed σχεδιασμοί. Αντίθετα, πάρα πολλά από αυτά τα εργαλεία συγκεντρώνουν καθημερινά δεκάδες εκατομμύρια από επενδυτές διεθνώς, με το συνολικό ετήσιο ποσό να ανέρχεται σε μερικά δισεκατομμύρια ετησίως.

Αντίστοιχες ενέργειες το τελευταίο διάστημα επιχειρούνται και στην Κύπρο από διάφορους οργανισμούς και start-ups. Ένα τέτοιο εγχείρημα έχουμε ξεκινήσει κι εμείς ως WiRE FS στοχεύοντας να φέρουμε ένα νέο καινοτόμο εργαλείο για την κυπριακή αγορά το οποίο θα φέρνει διαφάνεια και θα απλοποιεί υφιστάμενες πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες. Μάλιστα, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το εγχείρημα μας έχει ασπαστεί και στηρίξει (οικονομικά) η HD 360 Ltd, θυγατρική της ασφαλιστικής Hellas Direct. Έχω αναφέρει τα πιο πάνω όχι επειδή θέλω να περιαυτολογήσω ή να προωθήσω τους σχεδιασμούς μας. Άλλωστε, άλλο οι σχεδιασμοί, άλλο η υλοποίηση κι άλλο η αποδοχή τους από το κοινό, κάτι που αποτελεί και το μεγαλύτερο στοίχημα. Έχω αναφέρει τα πιο πάνω γιατί θέλω να καταδείξω πως και στην Κύπρο υπάρχουν εξελίξεις στον τομέα του PropTech οι οποίες θα συμβάλουν στη μετεξέλιξη του τομέα και στη χώρα μας.

Η τεχνολογία πλέον είναι παντού και μπορεί μόνο να βοηθήσει. Όσο πιο γρήγορα την εκμεταλλευτούμε σε όλες τις εκφάνσεις, τόσο πιο απλή και παραγωγική θα γίνει η ζωή μας.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΚοινή εκδήλωση Υφυπουργείου Τουρισμού και Πρεσβείας Πορτογαλίας
Επόμενο άρθροSafe Bulkers: Παράταση για τις αιτήσεις υποτροφιών ναυτικών και ναυτιλιακών σπουδών