Τη συντονισμένη αναβάθμιση των υποδομών για τις δημόσιες μεταφορές, δημιουργώντας ένα άνετο, ασφαλές και προσβάσιμο περιβάλλον για τους επιβάτες που αναμένουν το λεωφορείο, το οποίο πέραν από λειτουργική αναβάθμιση θα παρέχει και υψηλή αισθητική, εξήρε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξης Βαφεάδης στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας AirControl Ltd, με αφορμή την έναρξη της παραγωγής και τοποθέτησης αναβαθμισμένων στάσεων και στεγάστρων λεωφορείων παγκύπρια.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξης Βαφεάδης τόνισε τη σημασία του έργου για βελτίωση των υποδομών δημόσιων μεταφορών και για αύξηση χρήσης των λεωφορείων, η οποία με τη σειρά της θα επιφέρει την απάμβλυνση κυκλοφοριακών προβλημάτων, τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και θα προσφέρει στήριξη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, αλλά και της υπαίθρου.

Στον χαιρετισμό του, ο Διευθυντής της εταιρείας AirControl Ltd και εκπρόσωπος της ανάδοχης κοινοπραξίας A.S. AIRCONTROL LTD & AMCO A.B.E.E., κ. Μιχάλης Λουκά, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου στο προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο.

Ακολούθησε παρουσίαση για το έργο από τον Εκτελεστικό Μηχανικό του Τμήματος Δημοσίων Έργων και Συντονιστή του Έργου κ. Αριστοτέλη Σάββα και τον εκπρόσωπο της ανάδοχης κοινοπραξίας κ. Νικόλα Κωνσταντίνου.

Κατά την παρουσίαση προβλήθηκαν τα χαρακτηριστικά των νέων υποδομών, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις τοπικές συνθήκες και τον διαθέσιμο χώρο στο οδικό δίκτυο, επιτυγχάνοντας ομοιομορφία, προσβασιμότητα για χρήση από ΑμεΑ, καθώς και ασφάλεια και προστασία από καιρικές συνθήκες.

Οι νέες υποδομές κάνουν χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι επεκτάσιμες για κάλυψη μελλοντικών αναγκών χρήσης, διαθέτουν φωτισμό και ηλεκτρονικές πινακίδες με ηχητική ανακοίνωση άφιξης του λεωφορείου. Διαθέτουν επίσης υψηλού επιπέδου προδιαγραφές υλικών, διασφαλίζοντας την ανθεκτικότητά τους στον χρόνο.

Την υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει η κοινοπραξία A.S. AIRCONTROL LTD & AMCO A.B.E.E. J.V. στο πλαίσιο ενός 15ετούς συμβολαίου, συνολικής αξίας €74 εκ. το οποίο περιλαμβάνει 5ετή βασική υλοποίηση, κατά την οποία θα αναβαθμιστούν όλα τα σημεία των στάσεων παγκύπρια, 10ετή συντήρηση και μακροχρόνιες εγγυήσεις υλικών, καθώς και πρόνοιες επέκτασης για πρόσθετες παραγγελίες.

Στην παρούσα φάση οριστικοποιούνται τα πρότυπα δείγματα των στάσεων και στεγάστρων, τα οποία και παρουσιάστηκαν στους παρευρισκόμενους. Γίνονται προετοιμασίες για την έναρξη της μαζικής παραγωγής αρχές Ιουλίου 2024. Οι εργασίες επιδιόρθωσης υφιστάμενων στεγάστρων έχουν ήδη ξεκινήσει, θα εντατικοποιηθούν και θα συνεχιστούν παράλληλα με την τοποθέτηση των νέων στάσεων/ στεγάστρων.

Βάσει του προβλεπόμενου προγραμματισμού, εντός του 2024 θα τοποθετηθούν 300 περίπου νέες στάσεις και στέγαστρα, ενώ θα επιδιορθωθούν άλλα 100. Οι εργασίες τοποθέτησης των νέων στάσεων και στεγάστρων θα εκτελούνται παράλληλα σε όλες τις πόλεις, με προτεραιότητα στις στάσεις που βρίσκονται επί των κύριων αξόνων, καθώς και στις στάσεις που σημειώνουν υψηλή επιβατική κίνηση και σε σημεία μετεπιβίβασης.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο διατηρεί σε ισχύ το σχέδιο επιδότησης στεγάστρων λεωφορείων σε τοπικές αρχές για κάλυψη αναγκών μέχρι την συμπερίληψή τους για αναβάθμιση παγκύπρια.

Το εν λόγω έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους €74 εκ. και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτικής συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΑνάρπαστα τα 44 διαμερίσματα στο 1ο καλοκαιρινό Open Day της Altamira Real Estate  
Επόμενο άρθροΕμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού