Πέντε σπουδαίοι Κύπριοι επιστήμονες βραβεύτηκαν από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη

 

Πέντε σπουδαίους επιστήμονες της Κύπρου βράβευσε το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), τιμώντας και αναδεικνύοντας για ακόμη μία χρονιά το αξιόλογο ερευνητικό τους έργο, στο πλαίσιο του κορυφαίου ετήσιου θεσμού των «Κυπριακών Βραβείων Έρευνας».

Συγκεκριμένα, η τελετή απονομής των «Κυπριακών Βραβείων Έρευνας ΙδΕΚ» και των «Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας ΟΕΒ» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος εξήρε την πολύτιμη συμβολή του ΙδΕΚ και της ΟΕΒ στο νέο μοντέλο ανάπτυξης που οραματίζεται και για το οποίο εργάζεται η Πολιτεία, τονίζοντας πως το επίπεδο της εργασίας των βραβευθέντων αποτελεί απόδειξη της προόδου που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια. Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης, επιφανείς προσωπικότητες του πολιτικού, επιχειρηματικού και επιστημονικού κόσμου της Κύπρου.

Απευθύνοντας χαιρετισμό κατά τη διάρκεια της απονομής, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙδΕΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης των Βραβείων, κ. Δημήτρης Σκουρίδης, συνεχάρη τους βραβευθέντες, εξαίροντας το έργο τους. «Με πορεία πέραν των 15 χρόνων, τα Βραβεία στηρίζουν τα πρωτοπόρα και δημιουργικά μυαλά της Κύπρου και επιβραβεύουν την ερευνητική αριστεία, στέλνοντας το μήνυμα ότι στη χώρα μας υπάρχει ένα σύγχρονο οικοσύστημα, με σπουδαίους ερευνητές/τριες και επιχειρηματίες, που με το έργο τους μας κάνουν υπερήφανους», επεσήμανε.

Ο κ. Σκουρίδης σημείωσε επίσης, ότι η έρευνα και η καινοτομία διαδραματίζουν ρόλο – κλειδί στην προσπάθεια για δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος, με πυρήνα τον άνθρωπο και τον πολίτη της Κύπρου. «Αποτελούν κινητήριο δύναμη για όλους τους τομείς της οικονομίας και ειδικότερα για το σύγχρονο επιχειρείν, με τις εταιρείες που επιλέγουν να επενδύσουν στην καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη, να αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων, γεγονός που μεταφράζεται σε μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά και αυξημένα κέρδη», δήλωσε καταληκτικά.

Οι νικητές των Κυπριακών Βραβείων Έρευνας 2023

Στην κατηγορία του Διακεκριμένου Ερευνητή 2023 στη θεματική ενότητα «Επιστήμες Ζωής», το βραβείο απονεμήθηκε στον Καθηγητή Λεωνίδα Α. Φυλακτού, Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή και Ιατρικό Διευθυντή, Διευθυντή του Τμήματος Μοριακής Γενετικής, Λειτουργίας και Θεραπείας στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Στην κατηγορία του Νέου Ερευνητή 2023 στη θεματική ενότητα «Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική», το βραβείο απονεμήθηκε στον Δρ. Χρυσοβαλάντη Βουτουρή, Μεταδιδακτορικό Επιστήμονα στο εργαστήριο Βιοφυσικής του Καρκίνου του Πανεπιστημίου Κύπρου και Ιδρυτή της εταιρίας AnaBioSi-Data Ltd.

Στον Δρ. Φώτιο Μπεκρή, Επίκουρο Καθηγητή Έρευνας στο Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, απονεμήθηκε το βραβείο στην κατηγορία Νέου Ερευνητή 2023 στη θεματική ενότητα «Επιστήμες Ζωής».

Στην κατηγορία του Νέου Ερευνητή 2023 στη θεματική ενότητα «Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες», το βραβείο απονεμήθηκε στον Δρ. Γιώργο Π. Γεωργίου, Επίκουρο Καθηγητή Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Φέτος, το ΙδΕΚ απένειμε για πρώτη φορά και το Βραβείο «Εμπορικής Αξιοποίησης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων», για την επιτυχή μετατροπή επιστημονικής έρευνας υψηλού επιπέδου σε καινοτόμα προϊόντα / υπηρεσίες, με ουσιαστικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία και την καθημερινή ζωή των πολιτών. Το Βραβείο για το 2023 απονεμήθηκε στον Δρ. Αλέξη Κυριάκου, Ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της LELANTUS Innovations Ltd.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της τελετής, απονεμήθηκαν επίσης σε κυπριακές επιχειρήσεις τα Βραβεία Καινοτομίας ΟΕΒ για το 2023. Στην κατηγορία «Κοινωνική Καινοτομία» διακρίθηκε η εταιρεία «Ablebook Ltd», ενώ το Βραβείο για τη θεματική «Τομέας Μεταποίησης», εξασφάλισε η «The Mighty Kitchen». Η εταιρεία «Levantina Fish» παρέλαβε το βραβείο της κατηγορίας «Πρωτογενής Τομέας», ενώ η θεματική για τον τομέα των υπηρεσιών είχε δύο νικητές: Την «MAP Financial Technologies (Europe) Ltd» και την «2050 Materials».

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροTUS Airways: Στρατηγική επενδυτική συμφωνία με τον όμιλο Holiday Lines
Επόμενο άρθροΣτα €8,6 δις το υπό διαχείριση ενεργητικό των Συλλογικών Επενδύσεων το γ’ τρίμηνο του 2023