Χρειάζεται να συνεργαστούμε όλοι, τηρώντας τα μέτρα, έως ότου επιτευχθεί ο στόχος που έχουμε θέσει για εμβολιαστική κάλυψη πέραν του 65% του πληθυσμού, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, επισημαίνοντας την ίδια ώρα πως ο μόνος τρόπος για να περιοριστούν οι μεταλλάξεις του ιού είναι ο εμβολιασμός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων των ΜΜΕ στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τα επόμενα βήματα στο Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού, ο κ. Υπουργός εξήγησε, αναφορικά με τον προγραμματισμό μέσω της Πύλης, «θα δοθεί ξανά η δυνατότητα μέσω της Πύλης, υπάρχει πάντα και η επιλογή μέσω των Προσωπικών Ιατρών, για όσους είχαν μόνο μια ευκαιρία μέχρι σήμερα. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τον προγραμματισμό, το περασμένο Σαββατοκύριακο είχε δοθεί η ευκαιρία για τις ηλικίες 50-60 που είχαν μέχρι σήμερα μια φορά την ευκαιρία. Λόγω του ότι η Πύλη είχε πέσει δύο φορές θα δοθεί ξανά η ευκαιρία στις ηλικίες 61-65 από αύριο και πλέον από την Παρασκευή και τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα ξεκινήσουμε από τους 46-49, μετά θα πάμε 43-45 και μετά πιο κάτω ανάλογα και με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και θα κατεβούμε προς τα κάτω μέχρι τους 18, διότι αυτές οι ηλικίες δεν είχε δοθεί πέραν της μιας φοράς μέσω της Πύλης. Άρα θα γίνεται σταδιακά και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Το πόσο διάστημα θα πάρει για να ξαναφτάσουμε στους 18 δεν το γνωρίζω, μπορεί να είναι 3 εβδομάδες ή 4. Εξαρτάται και από την ανταπόκριση του κοινού. Αλλά αυτός είναι ο στόχος μας ούτως ώστε αξιοκρατικά και δίκαια να δοθεί ξανά η ευκαιρία όπως δόθηκε στις πιο μεγάλες ηλικίες αρκετές φορές μέχρι τώρα να κλείσουν το ραντεβού τους.

Επαναλαμβάνω όμως ότι υπάρχει και η δυνατότητα μέσω των Προσωπικών τους Ιατρών να κλείσουν το ραντεβού τους. Είναι μια διαδικασία που τρέχει παράλληλα με πολύ καλά και ενθαρρυντικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα, με 320 γιατρούς να συμμετέχουν και πέραν των 26,000 δόσεων να έχουν αποσταλεί και ήδη να γίνονται από τους Προσωπικούς Ιατρούς γύρω στους 1,500 εμβολιασμούς την ημέρα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαδικασία επαναπρογραμματισμού της 2ης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι θα αρχίσουν να ενημερώνονται μέσω γραπτού μηνύματος όσοι έχουν ολοκληρώσει τις 8 εβδομάδες και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, θα ενημερωθούν όλοι σταδιακά για το ραντεβού τους. Ο κ. Υπουργός είπε ότι πρόκειται για περίπου 60,000 άτομα.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον γίνονται σκέψεις να χορηγηθεί και 3η δόση εμβολίου, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι στην παρούσα φάση δεν θα έπρεπε να γίνεται σε αυτό το στάδιο συζήτηση για κάτι τέτοιο, αφού ακόμη δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά. «Αναμένουμε την επιστημονική τεκμηρίωση για το αν χρειάζεται και πότε. Το σημαντικό είναι ότι ως κράτος και υποδομές υπάρχουν και επάρκεια εμβολίων υπάρχει για τους επόμενους μήνες και τα επόμενα δύο χρόνια κατ’ ακρίβειαν, διότι έχουμε παραγγείλει 4 εκ. δόσεις εμβολίων. Από το καλοκαίρι και μετά θα λαμβάνουμε ακόμα πιο αυξημένες ποσότητες και άρα δεν μας ανησυχεί σαν Υπουργείο το εάν και εφόσον θα υιοθετηθεί η 3η δόση διότι και η υποδομή και τα εμβόλια υπάρχουν», σημείωσε.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, η Αν. Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών κα Έλενα Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει προς το παρόν εκδώσει κάποια οδηγία για χορήγηση 3ης δόσης. Το θέμα, είπε, πιθανόν να εξεταστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΤουρισμός – Στόχος η δημιουργία αυθεντικών βιωματικών εμπειριών
Επόμενο άρθροΥποτροφίες για Κύπριους φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Tongji της Κίνας