Του Manish Chand, Ιδρυτής & Πρόεδρος του India Writes Network και του Centre for Global India Insights

 

Καθώς η Ινδία γιορτάζει 75 χρόνια ανεξαρτησίας, η μετασχηματιστική διπλωματία έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη συνεχιζόμενη παγκόσμια άνοδο της Ινδίας, ανοίγοντας νέους δρόμους για την ευημερία των πολιτών της.

Με τη διπλωματία του «Neighbourhood First»  που υιοθέτησε η χώρα, οι ηγέτες των γειτονικών χωρών ήταν καλεσμένοι στην τελετή ορκωμοσίας του Πρωθυπουργού Μόντι. Ο Πρωθυπουργός Μόντι επισκέφτηκε όλες τις χώρες SAARC εκτός από το Πακιστάν, το οποίο έχει απορρίψει τις προτάσεις της Ινδίας για ειρήνη και τερματισμό της διασυνοριακής τρομοκρατίας.

Διπλωματική προσέγγιση

Τα τελευταία οκτώ χρόνια σημειώθηκε μια άνευ προηγουμένου διπλωματική προσέγγιση με αριθμό ρεκόρ εισερχόμενων και εξερχόμενων επισκέψεων υψηλού επιπέδου στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Μόντι συναντήθηκε με τους ηγέτες μεγάλων και μικρών χωρών. Η Ινδία φιλοξένησε την πρώτη σύνοδο κορυφής της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας, την πρώτη σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες των κρατών του Ειρηνικού Νησιού και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση Αφρικανών ηγετών στο ινδικό έδαφος. Η αναμνηστική σύνοδος κορυφής Ινδίας-ASEAN το 2018 ήταν ένα ορόσημο που έφερε τους ηγέτες όλων των χωρών του ASEAN στην Ινδία για πρώτη φορά ως κύριοι προσκεκλημένοι στους εορτασμούς της Ημέρας της Δημοκρατίας.

Διπλωματία για την Ανάπτυξη

H Ινδία συνένωσε τη διπλωματία με την εθνική ανάπτυξη και αναβίωση, συνάπτοντας ξένες συνεργασίες και οικονομική υποστήριξη για προγράμματα όπως, Make in India, Skill India, Smart Cities, Digital India, Namami Gange και Start-up India. Η ενισχυμένη συνεργασία έχει αποφέρει σημαντικά οφέλη στους ανθρώπους μέσω ξένων επενδύσεων και τεχνολογικών δεσμών, οδηγώντας στη δημιουργία εργοστασίων και θέσεων εργασίας. Προχώρησε σε συμφωνίες πράσινης ενέργειας με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Δανία θέτοντας τις βάσεις για καθαρή ζωή χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τους πολίτες της Ινδίας.

Διαμόρφωση της παγκόσμιας ατζέντας

Σχετικά με την εξωτερική της πολιτική, η Ινδία έθεσε  προνοητικά το παγκόσμιο θεματολόγιο και διαδραμάτισε εποικοδομητικό ρόλο σε βασικές πολυμερείς πλατφόρμες όπως ο ΟΗΕ, η G20 και η COP 26. Η προεδρία της Ινδίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας σημαδεύτηκε από πρωτοποριακές πρωτοβουλίες, όπως το ψήφισμα σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Το αποκορύφωμα της μηνιαίας προεδρίας ήταν η εκδήλωση υπογραφής για τη θαλάσσια ασφάλεια. Όσον αφορά την τρομοκρατία, η Ινδία ακολούθησε την πολιτική μηδενικής ανοχής δείχνοντας αποφασιστικότητα και τόλμη στην αντιμετώπιση της διασυνοριακής τρομοκρατίας που χρηματοδοτείται από το Πακιστάν.

Ελεύθερη & Ανοιχτή Ινδό-Ειρηνική περιοχή

Tο όραμα του πρωθυπουργού Μόντι ήταν η ύπαρξη μιας ελεύθερης, ανοιχτής και χωρίς αποκλεισμούς Ινδο-Ειρηνικής περιοχής στο Shangri La Dialogue τον Ιούνιο του 2018. Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός Μόντι υπογράμμισε την κεντρική θέση του ASEAN στο νέο Ινδο-Ειρηνικό και απέρριψε οποιαδήποτε προσπάθεια απεικόνισης της περιοχής Ινδο-Ειρηνικού ως λέσχη περιορισμένων μελών. Το Νέο Δελχί εντάχθηκε σε μια νέα ομάδα που αποτελείται από την Ινδία, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και τις ΗΠΑ και επικεντρώνεται στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας στη Δυτική Ασία. Η Ινδία έχει γίνει δεκτή ως μέλος κορυφαίων παγκόσμιων καθεστώτων ατομικής εξαγωγής, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος ελέγχου της τεχνολογίας πυραύλων (MTCR), της συμφωνίας Wassenaar και της ομάδας της Αυστραλίας. Η Ινδία έγινε δεκτή ως μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

Ηλιαχτίδα ελπίδας

Καθώς ο κόσμος παλεύει με το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και τις νέες μεταλλάξεις, η Ινδία έχει επιδείξει δύναμη και ανθεκτικότητα, καθώς όχι μόνο έχει εμβολιάσει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο Ινδούς, αλλά έχει επίσης παράσχει εμβόλια και ιατρική υποστήριξη σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Vaccine Maitri”. Στην πρόσφατη ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο πρωθυπουργός Μόντι υπογράμμισε τα μοναδικά πλεονεκτήματα της Ινδίας ως αναδυόμενης χώρας με μεγάλες δυνατότητες: «Μια ισχυρή δημοκρατία όπως η Ινδία έχει χαρίσει σε όλο τον κόσμο ένα όμορφο δώρο, μια ηλιαχτίδα ελπίδας. Το πολυγλωσσικό, πολυπολιτισμικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε εμείς οι Ινδοί είναι μια μεγάλη δύναμη όχι μόνο της Ινδίας αλλά ολόκληρου του κόσμου

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΣτην 20η Θέση παγκοσμίως η ποινική δικαιοσύνη της Κύπρου
Επόμενο άρθροΤην επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης τίτλων ζήτησε ο Σ’υνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης