Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας που υλοποιεί την ελληνογαλλική συνεργασία με έμφαση σε επενδύσεις ΑΠΕ, εξοικονόμηση, περιβάλλον, διαχείριση αποβλήτων, ψηφιακές τεχνολογίες και βιώσιμη μετακίνηση

Στην εποχή της αειφορίας και της πράσινης ανάπτυξης μπαίνει το νησί της Χάλκης, το οποίο μετατρέπεται σε πρότυπο ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακών καινοτομιών και πράσινης κινητικότητας, μέσα από τη συνεργασία ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων.

Το νέο μεγάλο πρότζεκτ θα συνδράμουν οι εταιρείες ΔΕΗ, ΑKUO ENERGY GREECE και OMEXOM/VINCI ENERGIES, οι όμιλοι Συγγελίδη/Citroen και ALD Automotive, οι οποίες θα οδηγήσουν το νησί στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Από την πλευρά της η Vodafone θα αναλάβει να αναβαθμίσει τις τηλεπικοινωνίες με καινοτόμες τεχνολογίες και εφαρμογές αιχμής.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη , από τον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου, με συνυπογράφοντες την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Χάλκης, τη ΔΕΗ, τον Όμιλο Συγγελίδη/Citroen, την AKUO ENERGY GREECE, την OMEXOM/Vinci Energies, τη Vodafone Eλλάδας και την ALD Automotive. Επίσης, το Μνημόνιο υπέγραψε και η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας ρόλο θεματοφύλακα για την υλοποίηση του πρωτοπόρου αυτού εγχειρήματος, επισφραγίζοντας με τον τρόπο αυτόν τη στενή συνεργασία των δύο χωρών.

Η Χάλκη ανοίγει τον δρόμο στα GR-Eco Islands

Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία εκκίνησης της εθνικής πρωτοβουλίας GR-eco Islands που στοχεύει στην προώθηση μιας ολοκληρωμένης πράσινης μετατροπής μικρών νησιών, τα οποία θα υπογράψουν μια χάρτα δεσμεύσεων GR-Eco Island, που περιλαμβάνει τομείς όπως η χρήση ΑΠΕ, η ενεργειακή απόδοση, η αειφόρος διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων, η κινητικότητα μηδενικών ρύπων και το «πρασίνισμα» του τουρισμού, μέσω ειδικών επιδοτήσεων και προγραμμάτων του ΥΠΕΝ.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, προάγοντας συγχρόνως τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της πράσινης οικονομίας και των τεχνολογιών αιχμής. Επίσης, καλλιεργεί ένα πλαίσιο ενεργειακής δημοκρατίας, καθώς κάτοικοι και τοπικοί φορείς γίνονται ενεργοί συμμέτοχοι στην παραγωγή και στην κατανάλωση ενέργειας, με απτά οφέλη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σημαντικός σύμμαχος στην όλη προσπάθεια είναι το πλούσιο ανανεώσιμο δυναμικό, δηλαδή ο αέρας και ο ήλιος που θα προσφέρουν άφθονη καθαρή ενέργεια και μαζί με τις πρωτοβουλίες για πιο αποδοτική διαχείριση των αποβλήτων και για πιο πράσινες θαλάσσιες και οδικές μεταφορές θα οδηγήσουν τα ελληνικά νησιά στην εποχή της αειφορίας.

Το έργο

Η δράση στο νησί της Χάλκης περιλαμβάνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού, την παροχή αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων και υποδομών επαναφόρτισης με ταυτόχρονη ενσωμάτωση «έξυπνων» συστημάτων δημόσιου φωτισμού. Το έργο προβλέπει επίσης την ανάπτυξη καινοτόμων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και τεχνολογικών εφαρμογών, με αιχμή του δόρατος την ανάπτυξη υποδομών 5G και ευρυζωνικών δικτύων και την εφαρμογή «έξυπνων» λύσεων στα δίκτυα ενέργειας και μεταφορών του νησιού.

Η χρήση οικονομικής, πράσινης ενέργειας για τις μετακινήσεις και τις ευρύτερες δραστηριότητες του νησιού, θα αναδείξει τη Χάλκη σε ένα διεθνές πρότυπο που θα οδηγήσει στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση και στην πλήρη απανθρακοποίηση του νησιού. Αυτό θα επιτευχθεί με ένα πλαίσιο ενεργειακής δημοκρατίας με τη δημιουργία μιας Ενεργειακής Κοινότητας, της οποίας μέλη είναι ο Δήμος και οι κάτοικοι του νησιού της Χάλκης. Με τη βοήθεια του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, η ευρύτερη κοινωνία της Χάλκης θα έχει σημαντικό οικονομικό όφελος. Πηγή newmoney.gr

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΑυτός είναι ο λόγος που ο Ceo της Uber έγινε ντελιβεράς  
Επόμενο άρθροΓουόρεν Μπάφετ: Τι με δίδαξε η πανδημία – Η εξομολόγηση ενός μεγαλοεπενδυτή