Ο ιός του κοινού κρυολογήματος φαίνεται να προσφέρει προστασία έναντι της λοίμωξης COVID-19, σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Infectious Diseases.
Η έρευνα του Κέντρου Ιολογικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης δείχνει ότι ο ανθρώπινος ρινοϊός, δηλαδή ο ιός που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, προκαλεί μια έμφυτη ανοσοαπόκριση, που φαίνεται να μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, κάτι τέτοιο θα μπορούσε με απλά λόγια να σημαίνει ότι, όσοι έχουν κοινό κρυολόγημα, είναι κατά κάποιο τρόπο προστατευμένοι από τον κορωνοϊό ή ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί κάποια προληπτική ή κατασταλτική θεραπεία για την COVID-19, με βάση τον ιό του κοινού κρυολογήματος.
Ο ρινοϊός «ανάχωμα» στον κορωνοϊό
Μέσω υπολογιστικών μοντέλων που έκαναν προσομοιώσεις αποδείχθηκε ότι η αλληλεπίδραση των δύο ιών μπορεί να έχει ευρεία επίδραση και πως μια επικράτηση του ρινοϊού θα μπορούσε να μειώσει τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού.
Οι ανθρώπινοι ρινοϊοί προκαλούν το κοινό κρυολόγημα και είναι από τους πλέον συχνούς ιούς του αναπνευστικού. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι αλληλεπιδράσεις των ρινοϊών με άλλους ιούς του αναπνευστικού μπορούν να επηρεάσουν τον τύπο και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων που εκδηλώνουν οι άνθρωποι, αλλά επίσης και τον τρόπο που μεταδίδονται στην κοινότητα.
Οι ιοί μολύνουν ένα μικρό αριθμό συγκεκριμένων κυττάρων του σώματος και οι αναπνευστικοί ιοί συνήθως στοχεύουν τα κύτταρα του αναπνευστικού.
Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές μόλυναν αρχικά κύτταρα του ανθρώπινου αναπνευστικού συστήματος με SARS-CoV-2 σε εργαστηριακές συνθήκες, αναπαριστώντας ουσιαστικά τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Εν συνεχεία μελέτησαν τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού στα κύτταρα, τόσο κατά την παρουσία όσο και κατά την απουσία ενός ρινοϊού.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής Πάμπλο Μούρτσια από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης «η μελέτη δείχνει ότι ο ανθρώπινος ρινοϊός που προκαλεί μια έμφυτη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στα ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα του αναπνευστικού μπορεί να μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού. Αυτό πρακτικά σημαίνει η ανοσοαπόκριση μπορεί να προκαλέσει ένα ήπιο κοινό κρυολόγημα που όμως θα προσφέρει μια παροδική προστασία έναντι του SARS-CoV-2 και αυτό με τη σειρά του θα κόψει τη μετάδοση του κορωνοϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ θα μειώσει και τη σοβαρότητα της λοίμωξης COVID-19».
Επόμενος στόχος των επιστημόνων μετά από τη νέα αυτή διαπίστωση είναι να δουν τι συμβαίνει σε μοριακό επίπεδο όταν αλληλεπιδρούν οι δύο ιοί ώστε να κατανοήσουν πως επηρεάζουν τη διαδικασία της μετάδοσης των ασθενειών από άνθρωπο σε άνθρωπο.
«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την πολύτιμη αυτή γνώση προς όφελος μας και να αναπτύξουμε φάρμακα και στρατηγικές για τον έλεγχο της COVID-19», εξηγεί ο καθηγητής Μούρτσια, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι «προς το παρόν ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη μέθοδος προστασίας από τη λοίμωξη». Πηγή protothema.gr