Την ανανέωση του Μνημονίου Συνεργασίας, για την αντιμετώπιση της λεηλασίας της πολιτιστικής κληρονομίας και του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων, υπέγραψαν Ινστιτούτο Κύπρου, Τμήμα Αρχαιοτήτων και Αστυνομία Κύπρου.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας θεωρείται υψίστης σημασίας, καθώς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω ενίσχυση και συνέργεια σε θέματα που σχετίζονται με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών – εναέριων και επίγειων – , για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, το Μνημόνιο επικεντρώνεται στην αποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας για την παρακολούθηση τοποθεσιών που κινδυνεύουν, στη χαρτογράφηση λεηλατούμενων μνημείων, καθώς και στην τεκμηρίωση, το χαρακτηρισμό και την απεικόνιση της κληρονομιάς της Κύπρου, η οποία κινδυνεύει λόγω φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών και απειλών.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας, υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου Καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας, ο Αρχηγός Αστυνομίας Στυλιανός Παπαθεοδώρου και η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Δρ. Μαρίνα Σολομίδου – Ιερωνυμίδου σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου.

Παρόντες στη τελετή υπογραφής ήταν επίσης ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Σταύρος Μιχαήλ και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Καταπολέμησης Παράνομης Κατοχής και Διακίνησης Αρχαιοτήτων Μιχάλης Γαβριηλίδης.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθηγητής Κώστας Παπανικόλας τόνισε ότι αποτελεί προνόμιο για το ΙΚυ η δυνατότητα να συνεισφέρει, μέσω των νέων τεχνολογιών, σε αυτή την τιτάνια μάχη, που στόχο έχει, όπως είπε, να δοθεί τέλος στο τεράστιο εγκλημα της κλοπής της ιστορίας, του πολιτισμού και κατ’ επέκταση του μέλλοντος των επόμενων γενιών.

Στη σημασία της χρήσης νέων τεχνολογιών, για διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αναφέρθηκε ο Αρχηγός Αστυνομίας Στυλιανός Παπαθεοδώρου, ο οποίος υπογράμμισε ότι το Σώμα θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και τη δίωξη των παραβατών.

Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Σταύρος Μιχαήλ διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο του θα στηρίξει με κάθε τρόπο την πρωτοβουλία αυτή, καθώς όπως ανέφερε, η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί περιουσία για την επιβίωσή μας.

Την ικανοποίηση της για την ανανέωση του Μνημονίου Συνεργασίας εξέφρασε και η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρ. Μαρίνα Σολομίδου – Ιερωνυμίδου, η οποία υπέδειξε ότι ο πολιτιστικός πλούτος ανήκει σε όλους και χρήζει σεβασμού. Μπορεί, είπε χαρακτηριστκά, με την οικονομική κρίση κάποιοι να έχασαν τα πάντα, αλλά τον πολιτισμό μας δεν θα τον χάσουμε ποτέ.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του ΙΚυ παρέδωσε στον Αρχηγό Αστυνομίας το νέο drone, το οποίο κατασκευάστηκε από το Ερευνητικό Εργαστήριο Μη-Επανδρωμένων Συστημάτων (USRL) του Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα (CARE-C) του Ινστιτούτου Κύπρου, για σκοπούς χρήσης από την Αστυνομία Κύπρου και το οποίο έχει αναπτυχθεί για επιθεωρήσεις κοντινής απόστασης σε αρχαιολογικούς χώρους.

Της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας προηγήθηκε ημερίδα με θέμα «Σύληση και παράνομη διακίνηση Αρχαιοτήτων», η οποία διοργανώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Καταπολέμησης της Σύλησης και της Παράνομης Διακίνησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κύπρου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, την Αστυνομία, το Ινστιτούτο Κύπρου, την Ιταλική Πρεσβεία στη Λευκωσία και το Πανεπιστήμιο G. d’ Annunzio στην Ιταλία, με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος “EuroTeCH”.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΤριπλάσια τα αποθέματα μεταλλεύματος στην Κοκκινόγια, εκτιμά η Venus Minerals
Επόμενο άρθροΤο πρώτο BMW iX από τον Όμιλο Πηλακούτα: Πρωτοπόρος μιας νέας εποχής