Για τους λάτρεις της μουστάρδας τα νέα είναι γενικά ευχάριστα. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο «αλλά»

Από την κέτσαπ, μέχρι τη μαγιονέζα και τη μουστάρδα, οι διάφορες σως είναι ένας απλός τρόπος να ενισχύσουμε τη γεύση στα πιάτα μας και να κάνουμε μια ήδη υπέροχη συνταγή ακόμα καλύτερη: Τα σάντουιτς, τα χοτ ντογκ, τα μπέργκερ, ακόμη και την πίτσα ή τη σαλάτα μας.

Οι διαιτολόγοι ωστόσο προειδοποιούν πως μερικές σάλτσες προσθέτουν στα πιάτα μας επιπλέον θερμίδες, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη και λιπαρά. Εν προκειμένω, εμάς μας ενδιαφέρει τι ισχύει για τη μουστάρδα. Επιτρέπεται τελικά ή μήπως όχι;

Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μουστάρδας. Συνήθως όταν ακούμε τη λέξη μουστάρδα, στο μυαλό μας έρχεται η κλασική κίτρινη μουστάρδα με την λεία υφή, που απλώνεται στα χοτ-ντογκ και τα σάντουίτς μας με σχήμα ζιγκ-ζαγκ. Άλλοι λιγότερο συνηθισμένοι τύποι μουστάρδας περιλαμβάνουν την πικάντικη μουστάρδα, τη μουστάρδα ντιζόν και τη μουστάρδα μελιού.

Η κίτρινη, η πικάντικη και η μουστάρδα ντιζόν έχουν όλες τους παρόμοιο διατροφικό προφίλ. Με άλλα λόγια, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετική προσθήκη στα πιάτα μας. Ειδικά εφόσον στόχος είναι η διαχείριση του βάρους μας.

Σε ό,τι αφορά την μουστάρδα μελιού, δεν ισχύει ακριβώς το ίδιο. Αν και η γεύση της εξισορροπεί τη γλυκύτητα με την οξύτητα με τόσο αρμονικό τρόπο, το συγκεκριμένο προϊόν έχει λίγο περισσότερες θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη.

Συγκεκριμένα, μια κουταλιά της σούπας κίτρινη μουστάρδα έχει 9,2 θερμίδες και αμελητέα λιπαρά και ζάχαρη. Από την άλλη πλευρά μια κουταλιά της σούπας μουστάρδα μελιού περιέχει 70 θερμίδες, 6 γραμμάρια λίπους και 2,4 γραμμάρια ζάχαρη.

Αυτά τα στοιχεία δεν κάνουν φυσικά τη μουστάρδα μελιού την πλέον ανθυγιεινή εναλλακτική. Απλώς θα πρέπει να προσέχουμε και να μην το παρακάνουμε με την ποσότητα.

Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση μουστάρδας

Η μουστάρδα είναι πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως το σελήνιο και το μαγνήσιο, τα οποία είναι σημαντικά για πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Συγκεκριμένα το σελήνιο, είναι ένα ιχνοστοιχείο που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την παραγωγή διαφόρων ενζύμων και πρωτεϊνών που συμβάλλουν στη σύνθεση του γενετικού υλικού (DNΑ) και προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.

Από την άλλη το μαγνήσιο είναι σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία των μυών και των νεύρων, καθώς και τη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης.

Συν τοις άλλοις η μουστάρδα περιέχει αντιοξειδωτικές ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολικές και βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Πηγή: HuffPost.gr

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΣταδιακή αύξηση της δυναμικότητας του Κέντρου «Πουρνάρα» – Οδηγίες ΥΠΕΣ
Επόμενο άρθροΣημάδια που μαρτυρούν ότι το σώμα μας γερνάει πρόωρα