Η Ευρωπαϊκη Επιτροπή σε σημερινή της ανακοίνωση χαιρετίζει το νέο πρωτόκολλο για την υγεία και την ασφάλεια, το οποίο περιλαμβάνει απαιτήσεις και συστάσεις για επιχειρήσεις και χώρους διαφόρων υποτομέων του τουρισμού, από τα καταλύματα έως τους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, με σκοπό τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών λόγω του κορονοϊού.

Το σήμα θα διευκολύνει την ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού έγκαιρα για τη θερινή περίοδο και θα προβάλει τη φήμη της ΕΕ ως ενός ποιοτικού τουριστικού προορισμού.

Τα κράτη μέλη θα μπορούν να απονείμουν αυτό το νέο σήμα ασφάλειας στις τουριστικές επιχειρήσεις που εφαρμόζουν και τηρούν το πρωτόκολλο του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO) για την υγεία και την ασφάλεια. Τόσο το πρωτόκολλο όσο και το σήμα είναι προαιρετικά. Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν δήλωσε σχετικά: «Η πανδημία της COVID-19 έχει διαταράξει το τουριστικό οικοσύστημα, επιφέροντας απώλεια εσόδων και απειλώντας εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή, η υγεία και η ασφάλεια παραμένουν πρωταρχικό μέλημα των πολιτών που ελπίζουν να κάνουν διακοπές μετά από παρατεταμένους και δύσκολους εγκλεισμούς. Το ευρωπαϊκό σήμα ασφάλειας COVID-19 θα βοηθήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις να θέσουν σε εφαρμογή διαδικασίες ασφάλειας πριν από τη θερινή περίοδο, ενισχύοντας έτσι την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών, των κατοίκων και των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα.» Η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης (CEN) παροτρύνουν τις τουριστικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το σήμα, να αξιοποιήσουν τις διάφορες δυνατότητες ενωσιακής χρηματοδότησης που έχει στη διάθεσή του ο τουριστικός τομέας για να αντιμετωπίσουν το πιθανό κόστος εφαρμογής του πρωτοκόλλου και του σήματος. Στην ανακοίνωση με τίτλο «Μια κοινή πορεία προς την ασφαλή και βιώσιμη επανέναρξη δραστηριοτήτων στην Ευρώπη», που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2021, η Επιτροπή καλούσε την CEN να εκπονήσει πριν από το καλοκαίρι αυτή την πρωτοβουλία τυποποίησης ως βάση για τα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας στον τουριστικό τομέα. Το πρωτόκολλο αναπτύχθηκε σε διεθνές επίπεδο από τον ISO στο πλαίσιο των «Μέτρων για τη μείωση της εξάπλωσης της Covid-19 στον τουριστικό τομέα» (ISO PAS 5643) και έχει πλέον εγκριθεί και ολοκληρωθεί από την CEN (CWA 5643).

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΤο CYPRUSeMALL.com.cy στηρίζει το ίδρυμα The Friends’ Hospice Foundation
Επόμενο άρθροHadassah: Το εμβόλιο κατά του COVID-19 δεν επηρεάζει τη γονιμότητα