Μια νέα έκθεση του ΟΗΕ, αποκάλυψε ότι κυρίως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας, αυξήθηκε σημαντικά.

Η έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, αναφέρει πως περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι εξαναγκάστηκαν σε γάμο ή εργασία τη χρονιά που πέρασε.
Η κλιματική αλλαγή, οι ένοπλέ συγκρούσεις αλλά και κυρίως η πανδημία, διατάραξαν κατά πολύ τις συνθήκες εργασίας και εκπαίδευσης, με την ακραία φτώχεια να μεγαλώνει, όπως και η αναγκαστική μετανάστευση.

Πριν από έξι χρόνια, όταν και παρουσιάστηκαν τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας ήταν κατά 9,3 εκατομμύρια μικρότερος, με την αύξηση να είναι αρκετά μεγάλη.

Από τα 50 εκατομμύρια, τα 27,6 εκατομμύρια είναι άνθρωποι που εξαναγκάστηκαν σε εργασία το 2021 (3,3 εκατομμύρια παιδιά) και τα υπόλοιπα αφορούν γυναίκες που αναγκάστηκαν να παντρευτούν χωρίς τη θέλησή τους. Σχεδόν τέσσερις στους πέντε ανθρώπους βρίσκονται σε κατάσταση σeξουαλικής εκμετάλλευσης.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι πάνω από τους μισούς ανθρώπους που εξαναγκάστηκαν σε εργασία, έρχονταν από χώρες υψηλού ή μεσαίου εισοδήματος, με εκείνους που πλήττονται να είναι κυρίως οι μετανάστες εργάτες. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εκείνο του Κατάρ, που δέχεται συχνά καταγγελίες για παραβιάσεις στα εργασιακά δικαιώματα των μεταναστών που εργάζονται εκεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το οποίο θα ξεκινήσει τον προσεχή Νοέμβριο.

Το 2018, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας άνοιξε γραφείο στην πρωτεύουσα Ντόχα, και από τότε υπάρχει «σημαντική πρόοδος» στις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των μεταναστών εργατών, αν και παραμένουν τα προβλήματα ελλείψει νέας νομοθεσίας.

Η έκθεση επισημαίνει πως υπάρχουν ανησυχίες για την αναγκαστική εργασία που παρατηρείται σε διάφορα μέρη της Κίνας. Σε μια άλλη έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τον επίτροπο υπηρεσίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρεται πως υπάρχουν «σοβαρές παραβιάσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Κίνα, ενώ για την κράτηση των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμάνων, το ενδεχόμενο είναι να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η Κίνα αρνείται τα πάντα γύρω από το θέμα. ΠΗΓΗ

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΙαπωνία: Πέθανε ο γηραιότερος άνδρας σε ηλικία 112 ετών
Επόμενο άρθροΝ. Χριστοδουλίδης: Παιδεία, το κορυφαίο εργαλείο για το μέλλον