Μια σημαντική πιστοποίηση κατέχει πλέον η Τυλληρία, της οποία το γνωστό «χαλίτζι» εγγράφηκε επίσημα στο Μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων. Πρόκειται για ένα λευκό τυρί το οποίο αποτελεί σήμα κατατεθέν της κοινότητας στο βάθος των χρόνων.

Το «χαλίτζι» ονομάστηκε έτσι λόγω του σχήματος του, το οποίο προσομοιάζει με τα άσπρα μικρά βότσαλα, γνωστά και ως «χαλίτζια». Ανήκει στην κατηγορία των λευκών τυριών, παράγεται από κατσικίσιο γάλα και πρέπει να ωριμάσει τουλάχιστον 40 ημέρες πριν καταναλωθεί.

Το «χαλίτζι» παράγεται από άνοιξη μέχρι φθινόπωρο, και καταναλώνεται τόσο μέσα στη σαλάτα, όσο και σαν μεζές με ποτό, με φρούτα και μέλι.

Η ΕΤΑΠ Λευκωσίας εκφράζει, την ιδιαίτερη ικανοποίηση της για την καταχώριση της ονομασίας «Χαλίτζια Τηλλυρίας / Halitzia Tillirias» ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης καθώς επίσης και τα θερμά της συγχαρητήρια στην ακριτική κοινότητα Κάτω Πύργου.

Πρόκειται για την επιτυχή κατάληξη των προσπαθειών που ξεκίνησαν το 2017, τόσο της Κοινότητας Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, αλλά και της κοινότητας Μοσφίλι Τηλλυρίας που ενίσχυσε τις προσπάθειες, όσο και του αρμόδιου Υπουργείου Γεωργίας.

Με τη συγκεκριμένη αναγνώριση, το Χαλίτζι Τηλλυρίας αναγνωρίζεται, όπως του οφειλόταν, ως ποιοτικό και μοναδικό προϊόν άμεσα συνδεδεμένο με την γεωγραφική περιοχή της Τηλλυρίας και διαφοροποιημένο από παρόμοια προϊόντα άλλων γεωγραφικών περιοχών.

Η ΕΤΑΠ Λευκωσίας, επιδιώκει μέσα από σειρά ενεργειών και δράσεων, η περιοχή Τηλλυρίας να αναπτυχθεί με έμφαση το γαστρονομικό τουρισμό που θα στηρίζεται στις αυθεντικές γαστρονομικές εμπειρίες στα πλαίσια του αναγεννητικού τουρισμού. Πλέον, με την εν λόγω επιτυχία, δημιουργούνται τεράστιες προοπτικές ανάδειξης και ανάπτυξης της περιοχής και των τοπικών οικοτεχνιών της, με τα οφέλη να επηρεάζουν θετικά την τοπική οικονομία και κοινωνία.

Η ΕΤΑΠ Λευκωσίας, με τη στενή συνεργασία τόσο της κοινότητας όσο και αρμόδιων κυβερνητικών φορέων αλλά και σχετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, προχωράει στο σχεδιασμό στρατηγικών ενεργειών για την ανάδειξη της γαστρονομικής κληρονομιάς  και της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής Τηλλυρίας.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΜεγάλο πρόβλημα για τις κυπριακές επιχειρήσεις η έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού
Επόμενο άρθροΠάει για ανασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης