Τα ζυμαρικά αποτελούν αγαπημένη τροφή εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Κι ενώ υπάρχουν περίπου 350 είδη, ένας Νεοϋορκέζος αποφάσισε να δημιουργήσει ένα δικό του σχήμα, με στόχο να… ξεχωρίσει.

Σύμφωνα με το CBS, αυτός ο άνθρωπος είναι ο Νταν Πάσμαν, ένας podcaster που δεν έχει ειδική εκπαίδευση σαν σεφ, όμως ονειρευόταν το συγκεκριμένο ζυμαρικό και το έκανε πραγματικότητα. Το όνομα αυτού; Cascatelli!

«Μου πήρε τρία χρόνια για να το εφεύρω. Πολλή μελέτη, πολλές δοκιμές και πειραματισμοί, καθώς και αποτυχίες και εμπόδια καθ’ όλη τη διαδρομή» είπε στο CBS και προσέθεσε:

«Ομως αυτό που προσπάθησα να κάνω, ήταν να συνδυάσω όλα τα στοιχεία των αγαπημένων μου σχημάτων ζυμαρικών, με έναν τρόπο που δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ ξανά μέχρι σήμερα»

Ο Πάσμαν αποκάλυψε το σχέδιό του στην εκπομπή του (podcast) “The Sporkful”. Και πλέον, σύμφωνα με το CBS, το cascatelli είναι διαθέσιμο για παραγγελίες. Η είδηση πήρε διαστάσεις και τελικά ο Νεοϋορκέζος εμφανίστηκε στην εκπομπή του CBS “As It Happens” της Κάρολ Οφ.

«Νταν, χρειαζόμαστε πραγματικά ένα νέο σχήμα ζυμαρικών; Τι λάθος υπάρχει σε αυτά που ήδη έχουμε;» τον ρώτησε η δημοσιογράφος και εκείνος απάντησε:

«Το “χρειαζόμαστε” είναι υποκειμενικός όρος. Εννοώ, στην πραγματικότητα, τί πραγματικά χρειαζόμαστε; Ομως, ναι. Πιστεύω ότι ο κόσμος είναι έτοιμος για κάτι διαφορετικό. Δεν προσπαθώ να “καταστρέψω” τα κλασικά (σχήματα). Μου αρέσει ένα καλό πιάτο μακαρόνια όπως σε όλους. Νομίζω, όμως, ότι υπάρχει χώρος για νέες ιδέες».

Στη συνέχεια ο Πάσμαν ερωτήθηκε τι είναι ο cacatelli. Και έδωσε την εξήγησή του: «Το cascatelli είναι το σχήμα ζυμαρικών που εφηύρα. Είναι κοντό. Εχει μια επίπεδη λωρίδα με ένα φούσκωμα στη μια πλευρά και δυο παράλληλες πτυχές από την άλλη πλευρά».

Ολες οι ονομασίες ζυμαρικών σημαίνουν κάτι στα ιταλικά. Από τα farfalle (πεταλούδες) μέχρι τα linguini (μικρές γλώσσες). Τι σημαίνει cascatelli; «Cascatelli σημαίνει καταρράκτες» απάντησε ο Νταν Πάσμαν.

Ερωτηθείς για το τι διαφορετικό προσφέρει το νέο σχήμα ζυμαρικών, ο Πάσμαν τόνισε ότι «οι δυο παράλληλες πτυχές, μαζί με το φούσκωμα, δημιουργούν ένα είδος “φαραγγιού”, το οποίο ονομάζω αυλάκι. Γι’ αυτό και στο συγκεκριμένο σημείο μπορεί να χωρέσει πολύ μεγάλη ποσότητα σάλτσας. Και να μείνει εκεί».

Σύμφωνα με τον δημιουργό, υπάρχει μια μεγάλη παλέτα από σάλτσες που θα ταιριάξει πολύ καλά με το cascatelli. Ομως κατά τον ίδιο έχουν ένα ακόμη πλεονέκτημα:

«Η μεγάλη διαφορά είναι ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές υφές ανάμεσα σε κάθε μπουκιά. Τα περισσότερα σχήματα ζυμαρικών έχουν την ίδια υφή. Και μετά από λίγες μπουκιές χάνουν τη “λάμψη” τους»

Ο Πάσμαν δημιούργησε και τρεις δικούς του… όρους για να βαθμολογεί τα ζυμαρικά:

toothsinkability (δηλαδή πόσο “βυθίζονται” τα δόντια στο ζυμαρικό)

forkability (πόσο καλά “πιάνεται” το ζυμαρικό στο πιρούνι)

sauceability (το πόσο καλά συνδυάζεται με σάλτσες)

Πώς φτιάχνονται τα cascatelli

Το επόμενο ερώτημα αφορά στο πώς δημιουργούνται τα cascatelli. Ο Πάσμαν υποστήριξε ότι «αυτό ήταν που τον απασχολούσε επί τρία χρόνια. Η σύντομη απάντηση είναι ότι χρειάζεσαι ένα καλούπι».

Παρά ταύτα, ο Πάσμαν διαπίστωσε ότι «στις ΗΠΑ σήμερα υπάρχει μόνο ένας άνθρωπος που φτιάχνει καλούπια για ζυμαρικά. Ηταν πρόκληση για μένα να τραβήξω την προσοχή του, να τον κάνω να δουλέψει μαζί μου. Γιατί ο συγκεκριμένος άνθρωπος συνεργάζεται με την Kraft και την Campbell’s. Δεν με χρειάζεται».

Κατά τον ίδιο, χρειάστηκε πολύς χρόνος και πολλά αποτυχημένα πειράματα ώστε να βρεθεί το κατάλληλο καλούπι. «Μετά έπρεπε να βρω μια εταιρεία να συνεργαστώ, που ήταν επίσης κατά πολύ δύσκολο. Πολύ πιο δύσκολο απ’ ό,τι μπορούσα να φανταστώ» σημείωσε.

Ο φιλόδοξος Νεοϋορκέζος δήλωσε ότι το όνειρό του είναι να μπαίνει κάποιος σε ένα κατάστημα και να βρίσκει cascatelli. «Σήμερα, πωλούνται αποκλειστικά μέσω του Sfoglini. Είναι η εταιρεία με την οποία συνεργάστηκα» προσέθεσε και καταλήγοντας είπε:  «Δεν ξέρω τι θα φέρει το μέλλον. Είναι δύσκολο να τραβήξεις την προσοχή κάποιου για μια εβδομάδα, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για χρόνια. Μπορεί στο μνήμα μου να γράψουν “Νταν Πάσμαν: Ο άνθρωπος που εφηύρε τα cascatelli”. Ελπίζω να αρέσουν στον κόσμο. Προσπαθώ να μην αγχώνομαι για το μέλλον. Εύχομαι οι άνθρωποι να τα δοκιμάσουν και να τους αρέσουν και να τους δώσουν μια διαφορετική εμπειρία ζυμαρικού». Πηγή: economistas

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΥπ. Ενέργειας: Καίριας σημασίας η έλευση του φυσικού αερίου
Επόμενο άρθροΥπάρχουν UFO; Έρχεται έκθεση του Πενταγώνου με “ανεξήγητες” πληροφορίες