Του Λουκά Φουρλά, Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ

 

Η πανδημία κατέδειξε περίτρανα ότι ο κόσμος δεν ήταν προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει μια ασθένεια, που μολύνει μεγάλο αριθμό ανθρώπων πολύ γρήγορα.

Ένας πολύ μολυσματικός ιός υπενθύμισε στην ανθρωπότητα, ότι είναι ικανός να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία, να επιφέρει σοβαρές κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στους πολίτες των χωρών και να αλλάξει άρδην την κανονικότητα.

Ένα χρόνο πριν, ζούσαμε κάτι πρωτόγνωρο, δεν ξέραμε πως να το αντιμετωπίσουμε και δεν βλέπαμε πως θα εξέλθουμε από την όλη κατάσταση που μας βρήκε.

Η ΕΕ ως η μεγαλύτερη συμμαχία κρατών στον κόσμο δεν έμεινε φυσικά στο απυρόβλητο από τους πολέμιούς της και οι αντιευρωπαϊστές βρήκαν ακόμη μία ευκαιρία να κτυπήσουν αυτό στο οποίο έτσι και αλλιώς δεν πίστεψαν ποτέ. Η Ένωση κατηγορήθηκε και κτυπήθηκε από τον λαϊκισμό των εχθρών της για απραγία, καθυστερήσεις και λάθη.

Δεν μου αρέσει να κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου ωραιοποιώντας τα πράγματα. Η πανδημία άνοιξε ξανά τις πληγές της ΕΕ, αλλά θα πρέπει να δούμε όλοι ψύχραιμα και μακριά από σκοπιμότητες την αλήθεια, χωρίς να ξεχνάμε τα όσα έχει καταφέρει η ΕΕ ώστε να καταστεί μια παγκόσμια υπολογίσιμη δύναμη.

Νιώθω έντονα την ανάγκη να υπενθυμίσω, ότι η ανάπτυξη εμβολίων είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία που διαρκεί συνήθως δέκα χρόνια. Η ΕΕ χρηματοδότησε την όλη προσπάθεια των εταιρειών με 2,7 δις ευρώ και ένα χρόνο μετά, έχει στη διάθεσή της ήδη τρία εμβόλια. Αυτό από μόνο του, αποτελεί αν μη τι άλλο τεράστια επιτυχία για την ανθρωπότητα στο σύνολό της.

Αυτό που ξεκάθαρα προέχει ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας, είναι ο εμβολιασμός των πολιτών. Για αυτό τον λόγο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εισηγείται την επιπρόσθετη χορήγηση των εταιρειών με 10 δις. Σκοπός η άμεση παραγωγή δεκάδων εκατομμυρίων αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων για τους πολίτες της Ευρώπης και εν συνεχεία του πλανήτη, διότι σκοπός είναι να εμβολιάσουμε όσους περισσότερους μπορούμε ανά τον κόσμο, προκειμένου να είμαστε όλοι ασφαλείς.

Υπερασπίζομαι το ότι ήταν αναγκαίο και ορθό να κινηθούμε συλλογικά ως ΕΕ για την αγορά και προμήθεια των εμβολίων, μιας και η μικρή μας χώρα δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί άλλες πιο μεγάλες όπως τη Γερμανία και τη Γαλλία σε περίπτωση που δρούσαν όλοι ξεχωριστά.

Σχετικά με τις καθυστερήσεις, το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό όσο οι εχθροί της ΕΕ έσπευσαν να κατηγορήσουν για μια ακόμη φορά. Η διαπραγμάτευση αφορά τις τιμές, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Επιπλέον, προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκριση εισαγωγής και διάθεσης οποιουδήποτε εμβολίου, γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος από τους αρμόδιους φορείς της Ένωσης. Δεν θα προμηθεύαμε τους πολίτες μας με κάτι για το οποίο δεν είμαστε σίγουροι.

Σήμερα, μπορούμε να μιλάμε με σιγουριά και ελπίδα για καλύτερες μέρες στους αμέσως επόμενους μήνες. Αναμένουμε την έγκριση τουλάχιστον ακόμη ενός εμβολίου, του τέταρτου στη σειρά, σε κάτι λιγότερο από ένα μήνα. Οι υφιστάμενες εταιρείες έχουν δεσμευτεί για αύξηση της παραγωγής στο δεύτερο τρίμηνο και πλέον ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Η αισιοδοξία αυτή είναι δικαιολογημένη, μιας και η ΕΕ έχει ήδη εμβολιάσει 25 εκατομμύρια πολίτες της και η Κύπρος βρίσκεται τρίτη στην κούρσα ανάμεσα στις χώρες της Ένωσης, έχοντας εμβολιάσει ήδη 65 χιλιάδες. Στέκομαι στο πως η χώρα μας αντιμετώπισε την πανδημία, λέγοντας ότι έχουμε πάρει τα εύσημα πραγματοποιώντας τα περισσότερα τεστ ανίχνευσης στον κόσμο, κάτι που καταδεικνύει τη μεθοδικότητα και τον προγραμματισμό των αρμοδίων Υπηρεσιών. Ο Τουρισμός που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας του νησιού μας, αναμένεται να επαναλειτουργήσει το καλοκαίρι, μιας και θα έχουμε εμβολιάσει περίπου το 70% του ενήλικου πληθυσμού μας.

Λίγους μήνες πριν, είμασταν στο σκοτάδι, αναμένοντας εμβόλια και έχοντας λιγοστά τεστ ανίχνευσης. Αυτή τη στιγμή, έχουμε στη διάθεσή μας χιλιάδες τεστ και εμβόλια. Η ακτίδα φωτός είναι εκεί. Λίγη υπομονή ακόμη.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΟι 6 πιο μυστηριώδεις εξαφανίσεις γυναικών στην Κύπρο
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Ενιαία αναγνώριση στα αποτελέσματα των τεστ στην ΕΕ