Συμμετοχή του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Σάββα Περδίου σε τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Τουρισμού της ΕΕ

Ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος συμμετείχε στην άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Τουρισμού της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1η Μαρτίου υπό την Πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η προώθηση μιας πιο αποτελεσματικής πανευρωπαϊκής προσέγγισης σε σχέση με τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την υιοθέτηση κοινών δράσεων και μέτρων έτσι ώστε να οδηγηθούμε, το συντομότερο δυνατό, στην ανάκαμψη του τουρισμού, με γνώμονα πάντοτε παράγοντες όπως η διασυνοριακή κινητικότητα, τα εν εξελίξει προγράμματα εμβολιασμού και γενικότερα η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών.

Ο κ. Περδίος παρουσίασε τις δραματικές επιπτώσεις που είχε η πανδημία του κορωνοϊού για τον τουριστικό τομέα στην Κύπρο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι μειώσεις σε έσοδα και αφίξεις τουριστών για το έτος 2020 αγγίζουν το 85%. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, υπογράμμισε ο κ. Περδίος για να επισημάνει στη συνέχεια, ότι η Κύπρος είναι το κράτος μέλος του οποίου η τουριστική βιομηχανία δέχθηκε ίσως το μεγαλύτερο πλήγμα στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που μπορούν να ληφθούν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ο κ. Περδίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην ανάγκη υιοθέτησης κοινού πλαισίου σε σχέση με τα γρήγορα τεστ κορωνοϊού (Rapid Test) που διεξάγονται στην ΕΕ. Παράλληλα, εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στην υιοθέτηση κοινής προσέγγισης όσον αφορά στα πιστοποιητικά εμβολιασμού.  Μια τέτοια εξέλιξη, πρόσθεσε, θα επιτρέπει από την μία πλευρά, στους εμβολιασμένους πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς τη διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων, ενώ παράλληλα δεν θα αποκλείει στα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί να ταξιδέψουν, εφόσον θα μπορούν να το πράττουν με την προσκόμιση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό.

Σημειώνεται ότι, όσον αφορά το άκρως σημαντικό θέμα του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού (Digital Green Pass), το Συμβούλιο της ΕΕ δεσμεύτηκε, στα πλαίσια της τηλεδιάσκεψης, να παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα εντός Μαρτίου.

Αναφερόμενος σε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, ο Υφυπουργός Τουρισμού έκανε ειδική μνεία στην αεροπορική βιομηχανία. Αφού υπενθύμισε ότι η τουριστική βιομηχανία στην Κύπρο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αεροπορική σύνδεση της χώρας μας με τον υπόλοιπο κόσμο, υπογράμμισε ότι το τρέχον πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων προς την αεροπορική βιομηχανία θα πρέπει να επεκταθεί, τόσο σε σχέση με τη διάρκεια όσο και με το ύψος των χορηγιών. Τέλος, εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου υπέρ μιας μακροπρόθεσμης ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον τουρισμό, η οποία θα έχει ως κύριο πυλώνα τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, σύμφωνα και με τους ευρύτερους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας.

Το ίδιο απόγευμα, ο κ. Περδίος είχε τηλεδιάσκεψη με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα εσωτερικής αγοράς, Thierry Breton, κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030,  καθώς και για τα εθνικά σχέδια της Κύπρου, υπό το Μέσο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.  Οι δύο αξιωματούχοι είχαν επίσης την ευκαιρία να

ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με τους τρόπους στήριξης της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας, από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και γενικότερα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΑνεβαίνει το διαδικτυακό στοίχημα
Επόμενο άρθροΟ Δον Κιχώτης ταξιδεύει με το Μουσείο Παραμυθιού σε κυπριακά και ελληνικά σχολεία