Έρευνα σε 87 χώρες αποτυπώνει την πρόθεση των οικογενειακών επιχειρήσεων  σε θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Ευθύνης και Διακυβέρνησης

 

Σε μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις, στη διάρκεια της οποίας οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να επαναξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίον ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, οι οικογενειακές επιχειρήσεις φαίνεται ότι κινδυνεύουν να βρεθούν σε μειονεκτική θέση. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της τελευταίας παγκόσμιας έρευνας της PwC, στην οποία συμμετείχαν 2,801 ιδιοκτήτες και διευθυντικά στελέχη οικογενειακών επιχειρήσεων σε 87 χώρες ανά το παγκόσμιο.

Η έρευνα με τίτλο “From trust to impact: Why family businesses need to act now to ensure their legacy tomorrow”, είναι η δέκατη παγκόσμια έρευνα της PwC, που αφορά τις οικογενειακές επιχειρήσεις και αποτυπώνει την προσέγγιση τους στους καίριους τομείς του περιβάλλοντος, της κοινωνικής ευθύνης και της  εταιρικής διακυβέρνησης.

Βιωσιμότητα και Κοινωνική Ευθύνη

Η έρευνα, καταδεικνύει ότι ποσοστό 55% των ερωτηθέντων αναγνωρίζουν τις δυνατότητες της επιχείρησής τους να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην προώθηση της βιωσιμότητας, ωστόσο μόλις το 37% έχει εκπονήσει μια στρατηγική προς αυτή την κατεύθυνση. Η διστακτικότητα που καταγράφεται όσον αφορά την προώθηση της βιωσιμότητας έρχεται σε αντίθεση με τα υψηλά ποσοστά των οικογενειακών επιχειρήσεων που αναγνωρίζουν την ευθύνη τους απέναντι στην κοινωνία. Σύμφωνα με την έρευνα, πέραν του 80% των ερωτηθέντων υλοποιούν προορατικές δράσεις κοινωνικής ευθύνης, ενώ ποσοστό 71% έθεσε ως στόχο την διατήρηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού των εργαζομένων τους  κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επιπρόσθετα, η έρευνα αναδεικνύει το ζήτημα  της εφαρμογής μιας ξεπερασμένης πλέον αντίληψης για το πώς οι επιχειρήσεις πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας, με το 76% στις ΗΠΑ και το 60% στο Ηνωμένο Βασίλειο να εστιάζουν περισσότερο στην άμεση συνεισφορά, κυρίως μέσα από φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες, αντί σε μια στρατηγική προσέγγιση σε θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Διακυβέρνησης. Επιπλέον, οι οικογενειακές επιχειρήσεις παραμένουν, σε κάποιο βαθμό, ανεπηρέαστες από τις πιέσεις που ασκούν σήμερα οι επενδυτές στις δημόσιες εταιρείες ώστε να θέσουν τα ζητήματα αυτά στο επίκεντρο των μακροχρόνιων επιχειρηματικών τους σχεδίων.

Ανάπτυξη

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις έχουν ανταπεξέλθει σχετικά καλά στην πανδημία. Λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (46%) αναμένουν μείωση των πωλήσεων, ενώ στο σύνολό τους εκφράζουν αισιοδοξία για την ικανότητα της επιχείρησής τους να επιβιώσει και να συνεχίσει την ανοδική της πορεία το 2021 και το 2022.

Σύγχρονη αναγκαιότητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Παρά το ότι το 80% των οικογενειακών επιχειρήσεων έχει προσαρμοστεί στις προκλήσεις της πανδημίας του COVID-19, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για τηλεργασία, εκφράζονται ανησυχίες για τη γενικότερη ευρωστία τους σε σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το 62% των ερωτηθέντων περιέγραψαν τις ψηφιακές τους δυνατότητες ως «μη ισχυρές», ενώ ποσοστό 19% δηλώνει ότι εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Το κενό στη διακυβέρνηση

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις αναφέρουν ικανοποιητικά επίπεδα εμπιστοσύνης, διαφάνειας και επικοινωνίας, ωστόσο η έρευνα αναδεικνύει τα οφέλη μιας επαγγελματικής δομής διακυβέρνησης. Ποσοστό 79% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι διαθέτουν κάποιας μορφής διαδικασία ή πολιτική διακυβέρνησης, ωστόσο οι αριθμοί μειώνονται δραματικά σε κάποιους κρίσιμους τομείς καθώς οι επιχειρήσεις που διαθέτουν οικογενειακό καταστατικό ή πρωτόκολλο μόλις που ξεπερνούν το ένα τέταρτο, ενώ μόνο το 15% έχει καθιερώσει μηχανισμούς επίλυσης συγκρούσεων.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΔημόσια ακρόαση για ανάπτυξη ξενοδοχείου στη Λάρνακα
Επόμενο άρθροΟ ΠΑΣΥΔΙΞΕ κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τον τουρισμό