Συνηθίζουμε όταν σκεφτόμαστε το στόμα, τα δόντια και τα ούλα, να σταματάμε τη σκέψη μας εκεί… ψηλά. Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι είναι καλό να έχουμε γερά δόντια καθώς και να μην ματώνουν τα ούλα μας (δηλαδή να μην έχουμε ουλίτιδα), αλλά σχεδόν όλοι αγνοούμε ότι χάρη σ’ αυτό, δεν απολαμβάνουμε μόνο καλή στοματική υγεία, αλλά συνολική υγεία!

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η στοματική υγεία επηρεάζει τη συνολική υγεία, ενώ για το έμπειρο μάτι του γιατρού η εικόνα του στόματος, των δοντιών και των ούλων συχνά αποτελεί δείκτη πιθανής ύπαρξης τυχόν γενικότερων προβλημάτων υγείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοδοντίτιδα, την οποία πολλοί συγχέουν με την ουλίτιδα, αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια πολύ πιο σοβαρή και επικίνδυνη φλεγμονή των ούλων. Στο αρχικό της στάδιο μπορεί να εμφανιστεί ως ουλίτιδα, σταδιακά όμως, καθώς η φλεγμονή προχωρά, τα ούλα υποχωρούν με αποτέλεσμα τα δόντια να χάνουν τη στήριξή τους και να πέφτουν. Στο αρχικό στάδιο της περιοδοντίτιδας η θεραπεία περιλαμβάνει καθαρισμό από τον οδοντίατρο και σωστό βούρτσισμα των δοντιών. Ωστόσο όταν η νόσος είναι προχωρημένη χρειάζεται καθαρισμός από τα μικρόβια που βρίσκονται στους θυλάκους, ενδεχομένως με τη βοήθεια περιοδοντολόγου. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι πάσχοντες από περιοδοντίτιδα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), ενώ όσο πιο σοβαρή η περιοδοντίτιδα, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα υπέρτασης. Υπενθυμίζουμε ότι η υπέρταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.

Οι εχθροί της στοματικής υγείας

Προβλήματα στα δόντια και τα ούλα μπορεί να προκαλέσει η γνωστή σε όλους μας ουλίτιδα, χαρακτηριστικό γνώρισμα της οποίας είναι τα ούλα που ματώνουν και η οποία όπως ήδη αναφέρθηκε μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Το κάπνισμα μάλιστα αποτελεί ένα σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα της στοματικής υγείας. Η ουλίτιδα όμως δεν αποτελεί τον μοναδικό εχθρό της στοματικής υγιεινής. Την λίστα συμπληρώνει η τερηδόνα που φθείρει το σμάλτο των δοντιών. Εάν μάλιστα συνηθίζετε να τρώτε τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες π.χ. ζάχαρη και άμυλο και να βουρτσίζετε ελάχιστα τα δόντια σας, τότε μην εκπλαγείτε εάν στην επόμενη επίσκεψή σας στον οδοντίατρο σας ενημερώσει ότι έχετε τερηδονισμένα δόντια.

Tips για την φροντίδα των δοντιών

– Η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο συνιστάται δυο φορές τον χρόνο.

– Το βούρτσισμα των δοντιών με την κατάλληλη οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε πρωί και βράδυ, αλλά και μετά από κάθε γεύμα.

– Περιορίστε τις αμυλούχες και σακχαρούχες τροφές και προσπαθείστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά την κατανάλωση τους.

– Αναζητήστε την κατάλληλη οδοντόκρεμα ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες σας. Εάν έχετε οικογένεια ίσως χρειάζεστε παραπάνω από μία οδοντόπαστα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μέλους της οικογένειας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθροΗ ανακύκλωση στις βασικές δεσμεύσεις της Coca-Cola HBC Κύπρου  
Επόμενο άρθροΟ Oliver Gatzke νέος CEO της Ελληνικής Τράπεζας