Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 κλιμάκιο του ΕΤΕΚ αποτελούμενο από τον κ. Ντίνο Νικολαΐδη, μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΕΤΕΚ, Δρ. Βενιζέλο Ευθυμίου, εμπειρογνώμονα και Χρίστο Μαξούλη, Ανώτερο Λειτουργό του ΕΤΕΚ, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΡΑΕΚ, Δρ. Ανδρέα Πουλλικκά και το Συμβούλιο της ΡΑΕΚ (Φίλιππο Φιλίππου και Νεόφυτο Χατζηγεωργίου).

Το ΕΤΕΚ με επιστολή του, βάση της οποίας διευθετήθηκε η συνάντηση, είχε ζητήσει να συζητηθούν:

(α) οι αδυναμίες που φάνηκε να έχει το Σχέδιο παραγωγής από ΑΠΕ του 2018 και ειδικότερα των μεγάλων φωτοβολταικών πάρκων και η αναγκαιότητα λήψης διαθρωτικών μέτρων.

(β) προβληματισμοί του ΕΤΕΚ κατά πόσο η πολυαναμενόμενη ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού και ο τρόπος που είναι δομημένη θα οδηγήσει βραχυπρόθεσμα ή και μεσοπρόθεσμα (επόμενη 7ετία) σε μείωση της τιμής της ηλεκτρικής κιλοβατώρας για το  μέσο νοικοκυριό ή τη μικρομεσαία επιχείρηση.

Το ΕΤΕΚ ως εισαγωγή είχε σημειώσει πως η παρέμβαση του έχει ως στόχο τον προβληματισμό και τη σύνθεση απόψεων για να θωρακιστεί το μέσο νοικοκυριό και η μικρομεσαία επιχείρηση από τη μεγάλη διακύμανση (τάση αύξησης) των τιμών ενέργειας και για να διασφαλιστεί ότι τα βάρη και τα οφέλη της ενεργειακής μετάβασης θα μοιραστούν δίκαια και δεν θα δημιουργηθούν συνθήκες κερδοσκοπίας ορισμένων.

Στο πλαίσιο αυτό και χωρίς να παραγνωρίζεται ότι η πλήρης ανάπτυξη και λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να γίνει πιο καινοτόμα και αποδοτική, το ΕΤΕΚ έθεσε προς προβληματισμό τις πιο κάτω εισηγήσεις:

  1. Να μελετηθεί η διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών κατάλληλης δυναμικότητας και η διοχέτευση του παραγόμενου ρεύματος να γίνει με τρόπο που να μην ευνοείται ή τίθεται σε δυσμενέστερη θέση κάποιος από τους συντελεστές της αγοράς
  2. Σε ότι αφορά την ανταγωνιστική αγορά ζητήθηκε:

(i) να μελετηθεί εκ νέου και να προβληματίσει η χρήση της οριακής τιμής πώλησης ανά περίοδο (δηλαδή η πιο ψηλή τιμή ενέργειας που περιλήφθηκε στις ποσότητες πώλησης) για καθορισμό της τιμής πώλησης και αντί αυτού να γίνεται χρήσης της πραγματικής τιμής (πλέον εύλογου κέρδους) του κάθε παραγωγού που δηλώνει διαθεσιμότητα. Η εισήγηση αυτή εδράζεται στο γεγονός ότι η δυναμική της προσέγγισης της οριακής τιμής πώλησης με βάση τα χαρακτηριστικά του κυπριακού συστήματος, δημιουργεί προϋποθέσεις υπερβολικού κέρδους και δεν κεφαλαιοποιεί πλήρως τις συνθήκες που μπορεί να δημιουργήσει ο ανταγωνισμός προς όφελος του μικρομεσαίου καταναλωτή.

(ii) να μελετηθεί εκ νέου και να προβληματίσει η ρύθμιση της προημερήσιας αγοράς και το αναγκαστικό ποσοστό εμπορίας για την Προμήθεια ΑΗΚ, κάτι το οποίο θα αναγκάζει την ΑΗΚ να προμηθεύεται ένα σημαντικό μέρος των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από την προημερήσια αγορά και όχι απευθείας μέσω διμερών συμβολαίων. Αυτό το ποσοστό σε συνδυασμό με την πρόνοια της Οριακής Τιμής θα καθυστερήσει τη μετακύλιση των χαμηλών τιμών ΑΠΕ προς τους τελικούς καταναλωτές, αφού είναι αρκετά μεγάλο σε σύγκριση με το ποσοστό παραγωγής ΑΠΕ από τους ανεξάρτητους παραγωγούς.

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ ευχαρίστησε το ΕΤΕΚ για τη συνάντηση και τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν οι οποίες θα μελετηθούν.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram και Twitter

Προηγούμενο άρθρο6.000 σπάνιες νόσοι πλήττουν έως και 36 εκατομμύρια ευρωπαίους
Επόμενο άρθροΦον ντερ Λάιεν: Η εισβολή στην Ουκρανία σημείο καμπής για την Ευρώπη